Dolar
32.37
Euro
35.08
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,557.20
BTC/USDT
70,688.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Dışişleri Filistinli aileye yapılan saldırıyı lanetledi

Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'nın Duma köyünde bir Filistinli ailenin evine gerçekleştirilen saldırıyı lanetledi.

31.07.2015 - Güncelleme : 31.07.2015
Dışişleri Filistinli aileye yapılan saldırıyı lanetledi

ANKARA

Dışişleri Bakanlığı, Filistinlilerin hakimiyetindeki Batı Şeria'nın Duma köyünde bir Filistinli ailenin evine gerçekleştirilen ve bir bebeğin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı lanetledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria’nın Duma köyünde bir Filistinli aileye karşı gerçekleştirilen ve bir bebeğin ölümüyle sonuçlanan alçakça saldırıyı lanetliyoruz. İsrail’in vahşi terör saldırısının faillerini bir an önce yakalayarak adalet önüne çıkarmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ban: Saldırganlar adalet önüne çıkarılmalı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da saldırıyı sert biçimde kınayarak saldırganların bir an önce adaletin önüne çıkarılmasını istedi.

Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Devabişe ailesine başsağlığı dileğinde bulunan Ban, "İsrailli yerleşimcilerin defalarca uyguladığı şiddet eylemlerinden hesap sorulmaması yine vahşi bir olaya neden olmuştur. Buna son verilmeli" ifadelerini kullandı.

Ban, siyasi sürecin durması, illegal yerleşimlerin devam etmesi ve Filistinlilerin evlerinin yıkılmasının iki tarafta da aşırılıkçı şiddete yol açtığını kaydederek, bu durumun hem Filistinlilerin meşru devlet taleplerine hem de İsrail halkının güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirtti.

ABD'den kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da saldırıyı "olabilecek en güçlü terimlerle kınadıklarını" kaydetti. Yaptığı yazılı açıklamada, olayı "ahlaksız bir terör saldırısı" olarak nitelendiren Toner, "Devabişe ailesine başsağlığı dileğinde bulunuyoruz ve yaralananların tamamen iyileşmesi için dua ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de günlük basın toplantısında, Devabişe ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

"Bu ahlaksız bir terör saldırısını olabilecek en güçlü terimlerle kınıyoruz" diyen Earnest, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "katillerin yakalanması ve adalet önüne getirilmesi için İsrail güvenlik güçlerinin ellerindeki tüm imkanları kullanması talimatı" vermesini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Fransa saldırıyı kınadı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Filistinlilerin hakimiyetindeki Batı Şeria'nın Duma köyünde bir Filistinli ailenin evine gerçekleştirilen ve bir bebeğin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Alexandre Giorgini, haftalık düzenlenilen basın toplantısında, olayı kızgınlıkla öğrendiklerini ve faillerin derhal bulunması gerektiğini söyledi. 

İsrailli yetkililere de olayla ilgili harekete geçme çağrısında bulunan Giorgini, suçluların adalete teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Halid Meşal'den sert tepki

İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Yahudi yerleşimcilerin Nablus'ta Filistinlilere ait evi ateşe vererek bir bebeğin ölümüne yol açtığı olayın sorumlusunun İsrail yönetimi olduğunu belirtti. 

Hamas'a yakın bir gazeteye açıklamalarda bulunan Meşal, Yahudi yerleşimcilerin eliyle yanarak hayatını kaybeden bebek Ali Devabişe olayına ve son zamanlarda Mescid-i Aksa'ya yönelik tekrar eden saldırılara gereken karşılığın verilmesi ve "direnişi" tırmandırma çağrısında bulundu.

Meşal şu ifadeleri kullandı:

"Bebek Devabişe'nin yakılması halkımıza ve tüm insanlığa yönelik işlenen çok çirkin bir suçtur. Siyonist işgalci yönetim olayın sorumlusudur. Bu olay, işgal ve Yahudi yerleşim birimlerinin çatışmanın özü olduğunu yeniden vurgulamıştır."

"Kassam Tugayları sessiz kalmayacak"

Öte yandan Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde ise yaptığı yazılı açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Filistinli ailenin evine yönelik saldırısına sessiz kalmayacaklarını kaydetti.

Ebu Ubeyde açıklamasında, "Filistin halkı ve direniş grupları Filistinli bebek Ali Devabişe'nin yakılarak öldürülmesine sessiz kalmayacak. Düşman, direniş ve güç kullanmaktan başka bir dilden anlamıyor" ifadesini kullandı.

"Katiller bulunacak" sözü

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Yasal sistem katilleri bulup adaletin önüne çıkaracaktır. Birilerinin kendinini kanunun yerine koyarak şiddet içeren davranışlarda bulunması teröristlere verilmiş bir ödül olacaktır" diyerek şunları kaydetti:

"Yorulmak bilmeden çalışarak inşa ettiğimiz kırılgan köprüleri yıkmak isteyen kararlı bir ideolojik grupla karşı karşıyayız. Bu sabah korkunç bir güne uyandık. Beşiğinde uyuyan bebek Ali Devabişe'nin katledilmesi, onunun annesi, babası ve kardeşi bir yaşam mücadelesi veriyor olması hepimizin içini parçaladı. Utanma ve acı hissediyorum. Kendi halkımdan terörizmi seçenlerden ve insanlığını kaybedenlerden dolayı acı hissediyorum. Onların yolu İsrail devletinin yolu değildir."

Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidiyor

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Filistinli bebeğin yanarak can verdiği olayın ardından Ramallah'ta Filistin yönetimi tarafından düzenlenen olağanüstü toplantı öncesinde gazetecilerin karşısına çıktı.

"Filistin yönetimi,  BM'ye Filistin halkının korunması için tekrar yönelecek" diyen Abbas, "Dışişleri bakanımız Riyad el-Maliki, Filistinli bebek Ali Devabişe'nin yanarak ölmesi olayının dosyasını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunacak" diye konuştu. 

Söz konusu olayın sorumluluğunun doğrudan "İsrail yönetiminde" olduğunu vurgulayan Abbas, "Bu olaylar, İsrail'in her yere yerleşim birimi inşa etmesi sonucu meydana gelmiştir. Bu Filistin halkının karşı karşıya kaldığı terörist ve düşmanca bir  eylemdir" ifadelerini kullandı.

Abbas,  ABD başta olmak üzere uluslararası toplumu, Arap ve İslam dünyasındaki terör örgütlerini isimlendirdikleri gibi, İsrail'deki yerleşimcilere ait örgütleri de 'terör örgütleri' şeklinde adlandırmaya çağırdı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.