Dolar
32.38
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,559.30
BTC/USDT
70,773.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Obama'nın bırakacağı “miras” Kongre'ye bağlı

ABD'de Başkan Obama, geride tarihi miraslar bırakmaya hazırlansa da tüm bu konuların geleceği, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre’ye ve gelecek yeni başkana da bağlı bulunuyor.

28.07.2015 - Güncelleme : 28.07.2015
Obama'nın bırakacağı “miras” Kongre'ye bağlı

WASHINGTON - Erkan Avcı

ABD'de Başkan Barack Obama, İran’la sağlanan nükleer anlaşma ve Küba’yla diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasının yanı sıra Guantanamo’nun kapatılması için son aşamaya gelindiğini belirterek geride tarihi miraslar bırakmaya hazırlansa da tüm bu konuların geleceği, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre’ye ve gelecek yeni başkana da bağlı bulunuyor.

Beyaz Saray’daki süresinin dolmasına yaklaşık 1,5 yıl kalan Obama’nın masasında DAEŞ ile mücadeleden Suriye ve Irak’a, İran’dan Küba’ya, Filistin-İsrail sorunundan Guantanamo’ya kilit vurulmasına kadar, bazılarında “şimdilik” başarı sağlandığı görülse de ancak sonucu her an değişebilecek politikalar dizisi duruyor.

Obama’nın 2014 sonbaharındaki ara seçimlerde çoğunluğunun Cumhuriyetçilere geçtiği bir Kongre’yle geri kalan günlerinde dış politikadaki hedeflerini gerçekleştirmesi zor görünüyor.

DAEŞ’in Suriye ve Irak’ta etkinliğini binleri aşan hava saldırılarına rağmen devam ettirmesi ve örgütle mücadelenin Beyaz Saray’a çıkacak yeni başkanla da süreceği söylemiyle Suriye’de iç savaşa yakın gelecekte çözüm bulunabilecek gibi görünmemesi, Obama’nın başkanlık koltuğundan kalkarken DAEŞ konusunda geride “hayal kırıklığı” bırakacağı izlenimini veriyor.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Başkan Yardımcısı Thomas Carothers, "Destekçileri Obama'nın, ABD'nin politikasına simetri ve gerçeklik getirdiğini ve diplomasiye odaklandığını düşünürken, karşıtları, ABD’nin gücünün, etkinliğinin daha az tanınması ile taviz ve geri çekilme eğilimine neden olduğu fikrinde" dedi.

Carothers, Kongre’nin Obama’nın ardından da bu politikasını devam ettireceğini söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.