Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.55
ETH/USDT
3,561.00
BTC/USDT
70,829.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

"İsrail’in Filistin politikası bütün Museviler için 'intihar' demek"

"Marianne" adlı balıkçı teknesinde bulunan UJFP temsilcisi Leyvyne, İsrail'in Filistin politikasının bütün Museviler için 'intihar' anlamına geldiğini söyledi.

29.05.2015 - Güncelleme : 29.05.2015
"İsrail’in Filistin politikası bütün Museviler için 'intihar' demek"

MARIANNE TEKNESİ – Hajer M’tırı / Onur Usta 

Gazze'ye yönelik ablukayı kırmak için İsveç’ten hareket ederek Fransa'ya ulaşan "Marianne" adlı balıkçı teknesinde bulunan Fransız Musevi Birliği (UJFP) temsilcisi Daniel Levyne, İsrail'in Filistin politikasının bütün dünyadaki Museviler için "intihar" anlamına geldiğini söyledi.

"Ship to Gaza" Özgürlük Filosu kampanyasının başlatıldığı balıkçı teknesi Marianne'da AA muhabirine konuşan Levyne, Filistin meselesinde UJFP’nin Filistin halkının hakları için mücadele ettiğini belirterek, "İsrail-Filistin meselesi dini ya da etnik bir sorun değil, bu bir hukuk meselesidir" diye konuştu.

Filistin halkının İsrail devletinden adil bir muamele görmediğini vurgulayan Levyne, "Filistin halkının hakları İsrail devletinin kurulmasından bu yana hiçe sayıldı. Biz adalet ve hakların eşitliği için mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazze'ye yönelik ablukanın temelinin ayrımcılığa dayandığına işaret eden Levyne, şöyle devam etti:

"Gazze’ye yönelik abluka bir ayrımcılık sorunu. Bütün ırkçılık ve ayrımcılıklarla, şimdi ise özellikle Müslümanlara yönelik ayrımcılıkla savaşıyoruz."

İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta demir alan ve içinde Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan “Marianne” teknesi, Fransa’nın Brest kentinden sonra İspanya ve Portekiz’e uğrayacak. Teknenin haziran ayı sonunda Gazze'ye varması planlanıyor.

Gazze ekonomisi çöküşün eşiğinde

İsrail'in 2006 yılından bu yana abluka altında tuttuğu Gazze'deki 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Gazze'deki 4 ticari sınır kapısı, Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar ile hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise zaman zaman bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor.

Dünya Bankası tarafından geçtiğimiz hafta yayımlanan bir rapora göre, 2007 yılından bu yana abluka altında bulunan Gazze, dünyada işsizlik oranının en yüksek olduğu yer.

Raporda, tüm bunlar nedeniyle Gazze ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğuna işaret edilerek, "1,8 milyon kişilik Gazze nüfusunun yüzde 43'ü işsiz ve bu, dünyadaki en yüksek oran. Genç işsizlik oranı da geçen yılın sonunda yaklaşık yüzde 60'a ulaştı" bilgisine yer verildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın