Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,577.20
BTC/USDT
70,488.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

İngiltere'de hükümet protesto edildi

Birleşik Krallık'ta bu ay başında yapılan genel seçim sonucu tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti'nin kemer sıkma politikaları yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

27.05.2015 - Güncelleme : 27.05.2015
İngiltere'de hükümet protesto edildi

LONDRA

Birleşik Krallık'ta bu ay başında yapılan genel seçim sonucu tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti'nin kemer sıkma politikaları yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in bugün parlamentonun yeni yasama dönemini açması ve hükümetin programını okumasını takiben, çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu yüzlerce gösterici, başkentin ünlü Trafalgar Meydanı'nda toplandı.

Trafalgar'dan Başbakanlığın bulunduğu Downing Sokağına doğru yürüyen grup, üzerilerinde, "Kesintilere hayır", "Muhafazakarları def edin", "Kesintileri Muhafazakarlara yapın" yazılı pankartlar taşıdı.

Başbakanlık binası yakınlarında bir süreliğine duran bazı göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Daha sonra Başbakanlık önünden Parlamento binasına doğru ilerleyen grup "5 yıl daha kemer sıkmaya 'hayır'" ve "Kesintilerle savaşın" benzeri sloganlar attı.

"Kemer sıkmaya karşı halkın meclisi" ile "Ücretler ve kesintilere karşı ulusal kampanya" isimli gruplar tarafından düzenlenen ve 4 saatten fazla süren gösteriye katılan yüzlerce kişi, gösteri boyunca yeni hükümetin önümüzdeki dönemde yürüteceği politikalarla ülkedeki "sağlık sistemini özelleştireceği", "üniversite harçlarını yükselteceği", "grevlerin düzenlenmesine engel olacağı", "göçmenlerin günah keçisi yapılacağı" ve mevcut "konut krizini daha da kötüleştireceği" iddiasında bulundu.

Protestocular gözaltına alındı

Protesto boyunca polisin yoğun güvenlik önlemi alması dikkati çekerken, protestocularla polis arasında çıkan arbede sonucu 3 kişi gözaltına alındı.

İngiltere Kraliçesi, parlamentoda bugün yaptığı konuşmasında, hükümetin yeni dönemde uzun süreli ekonomik istikrar için çalışmaya devam edeceğini vurgulayarak, bu çerçevede kamu finansmanının kontrol altında tutulacağını ve bütçe açığının azaltılmaya çalışılacağını belirtmişti.

2010 yılındaki genel seçimle kurulan koalisyon hükümetinin 5 yıl boyunca büyük ortaklığını yapan Muhafazakar Parti, İngiltere ekonomisini iyileştirmek için birçok alanda kesintilere gitmişti. David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti 7 Mayıs'ta yapılan genel seçimle tek başına iktidar olmuştu.

Muhabir: İnci Gündağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın