Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,524.80
BTC/USDT
69,750.00
BIST 100
9,089.79
Dünya

"Rusya'da helal ürüne talep artıyor"

Rusya Müftüler Konseyi Uluslararası Helal Sertifikasyonu Merkezi uzmanı Yusuf Rikov, Rusya'da helal ürünlere olan talebin ve helal sertifikası taşıyan firma sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

22.05.2015 - Güncelleme : 22.05.2015
"Rusya'da helal ürüne talep artıyor"

MOSKOVA

Rikov, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 6. Uluslararası Moskova Helal Fuarı'nda (Moscow Halal Expo 2015), Rusya'da helal sertifikasının nasıl verildiği, tüketicinin bu konudaki hakları ve denetimini anlattı. 

Rusya'da helal sertifikasının Müftüler Konseyi'ne bağlı Helal Sertifikasyonu Merkezi tarafından verildiğini belirten Rikov, çalışmalara 2014 yılında başladıklarını ifade etti. 

Rikov, Rusya'da yaşayan Müslümanlardan, helal simgesi taşıyan ürünlerin kontrol edilmesi konusunda çok sayıda başvuru aldıklarına değinerek, "Bunun üzerine Devlet Başkanlığı yönetim birimine, helal sertifikasının standartlaşması, kanuni geçerliliği ve kontrol edilmesi konularına başvuruda bulunduk. Daha sonra Rusya Müftüler Konseyi bünyesinde ilgili birim kuruldu. Bu birimde çalışan uzman ekip, helal sertifikasının verilmesi ve kontrol edilmesi mekanizmasını sağlıyor" dedi. 

Rusya'da helal ürünlere olan talebin genişlemesiyle helal sertifikası taşıyan firma sayısının da arttığını ifade eden Rikov, "Rusya'da bizim merkezimizden helal sertifikası alan yaklaşık 200 firma var. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, katkı maddeleri ve gıda firmaları helal sertifikası alıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

-Helal sertifikası kanunlarla korunuyor 

Rikov, Rusya'da helal sertifikasının, Helal Sertifikasyonu Merkezi uzmanlarının, ürünün üretiminden satış noktasına ulaşımına kadar olan tüm süreci gözlemlemesinin ardından verildiğini söyledi. Rikov, ayrıca sertifika alan firmaların, periyodik kontrollerden geçirildiğini ifade etti. 

Rusya'da helal ürün tüketicilerinin, Tüketici Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince korunduğunu ifade eden Rikov, "Kanunlar gereği tüketici, üzerinde helal simgesi olan bir ürünü alırken şüpheye düşerse, satıcıdan helal sertifikası göstermesini isteyebilir. Satıcı da, bizim tarafımızdan verilen söz konusu sertifikayı göstermekle mükelleftir" dedi. 

AA'nın Global İletişim Ortağı olduğu 6. Uluslararası Moskova Helal Fuarı, Rusya'nın helal endüstrisindeki en önemli organizasyonu kabul ediliyor.

Fuar, 23 Mayıs'a kadar devam edecek.

Muhabir: Hakan Ceyhan Aydoğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın