Dünya, arşiv

'Enbar'dan 90 binden fazla kişi göç etti'

BM Irak İnsani Yardım Koordinatörü Grande, Enbar'dan 90 binden fazla kişinin göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

19.04.2015 - Güncelleme : 19.04.2015
'Enbar'dan 90 binden fazla kişi göç etti'

BAĞDAT

Irak'ın batısındaki Enbar vilayetinden devam eden çatışmalar nedeniyle 90 bini aşkın kişinin göç ettiği bildirildi.

BM'nin Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, şiddet olayları nedeniyle Enbar vilayetinden 90 binden fazla kişinin göç etmek zorunda kaldığını belirterek, "En önemli önceliğimiz, evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara gerekli yardımların ulaştırılması" ifadesini kullandı. 

Bu kişilerin gıda, su ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasının öncelik listesinin ilk sırasında yer aldığına değinen Grande, gerekli yardımların en kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalıştıklarını aktardı. 

Göç edenler için Bağdat'ta 7 kamp

Öte yandan terör örgütü DAEŞ'in kuşattığı Ramadi'den kaçışlar sürüyor. Ordu birlikleriyle DAEŞ arasındaki çatışmalarda kurşunların hedefi olmak istemeyen binlerce kişi, daha güvenli olduğuna inandıkları başkent Bağdat'ın yanı sıra Peşmerge güçlerinin kontrolündeki bölgelere sığınıyor.

Bağdat'a göç eden aileler için kamp kurma çalışmaları da devam ediyor.

Irak Göç ve Göçmen Bakanı Vekili Selam el-Hafaci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enbar vilayetinden Bağdat'a göç eden siviller için Bakanlığın, BM ve uluslararası kuruluşlarla 7 kamp oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Bu çerçevede Bağdat'ın Bezibiz, El-Camia, Ebu Gureyb ve Raşidiye bölgelerinde oluşturulan kampların açıldığını aktaran Hafaci, Başkent'in güney bölgelerindeki diğer 3 kampın inşa çalışmalarının ise sürdüğünü kaydetti.

Bu arada ülkedeki "Sünni Vakfı Divanı"nın dün yönetimindeki 10 caminin "Enbar'dan kaçan aileler için açılması" yönündeki kararının ardından "Şii Vakfı Divanı" da bugün benzer bir karar alarak, Bağdat'taki camilere aileleri yerleştirileceğini duyurdu.

Muhabir: Arif Yusuf, Meryem Kasım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın