Dolar
32.48
Euro
34.86
Altın
2,333.38
ETH/USDT
3,163.10
BTC/USDT
64,598.00
BIST 100
9,716.77
Dünya

İngiltere'de seçim kampanyaları başlıyor

İngiliz Parlamentosu mayıs ayında yapılacak genel seçim dolayısıyla tatile girerken, siyasi partiler bugünden itibaren resmi seçim kampanyalarına başlıyor.

30.03.2015 - Güncelleme : 30.03.2015
İngiltere'de seçim kampanyaları başlıyor

LONDRA

Ülkede 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçim öncesi, İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron bugün parlamentonun genel seçim sonrasına kadar dağıldığını bildirmek üzere İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüştü. 

Bu arada siyasi partilerin bugün resmi seçim kampanyalarına başlaması bekleniyor. Ekonomi, ulusal sağlık sistemi, Avrupa Birliği üyeliği, göç gibi konuların kampanyalar sırasında sıkça tartışılması öngörülüyor.

İngiliz basını, seçim sonucunda yeniden koalisyon hükümeti kurulma olasılığının yüksek olduğuna dikkati çekiyor. Yapılan son kamuoyu anketleri, seçimin Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi arasında başa baş geçeceğine işaret ediyor. 

"ComRes" adlı araştırma şirketinin yaptığı son ankete göre, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'ye destek yüzde 36, muhalefetteki İşçi Partisi'ne destek yüzde 32, Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'ne (UKIP) destek yüzde 12, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'ye destek yüzde 9, Yeşil Parti'ye destek ise yüzde 5 civarında seyrediyor. 

Bir başka araştırma şirketi "YouGov" ise İşçi Partisi'ni 4 puan farkla Muhafazakar Parti'nin önünde gösteriyor. Buna göre, İşçi Partisi'ne destek yüzde 36, Muhafazakar Parti'ye destek yüzde 32, UKIP'e destek yüzde 13, Liberal Demokratlara destek yüzde 8 ve Yeşil Parti'ye destek yüzde 6.

"5 yıl önce bu kapıdan girdiğimde milyonlarca kişi işsizdi"

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesindeki genel seçimin dünyanın "tehlikeli ve belirsiz" olduğu bir dönemde yapılacağını belirterek, "38 gün sonra Başbakanlık 10 Numaranın kapısından içeri girecek kişi ya ben olacağım ya da Ed Miliband olacak. Büyüyen bir ekonomi ile güvenli bir ülkeyi ya da Ed Miliband'in ekonomik kaosunu tercih edeceksiniz" dedi. 

Cameron, Başbakanlıktya yaptığı açıklamada, "5 yıl önce arkamdaki bu siyah kapıdan içeri girdiğimde milyonlarca insan işsizdi, ailelerin ekonomik güvenceleri yoktu ve ülkemizin borçlarının ödenip ödenmeyeceğine dair endişeler vardı" diye konuştu.

Uzun süreli ekonomi planı ve alınan zor kararlar sonucu 5 yıl sonra hayat standartlarının yükseldiğini, işsizliğin azaldığını ve İngiltere'nin ekonomik olarak daha güvenli bir yer haline geldiğini kaydeden Cameron, "Tabii herşeyi düzeltemedik ama İngiltere yeniden ayağa kalktı" dedi. 

Cameron ayrıca, 5 yıllık bir çaba ve fedakarlıktan sonra İngiltere'nin doğru yolda olduğunu, genel seçim sonucuyla daha da ileriye gitmeyi hedeflediklerini dile getirdi. 

Birleşik Krallık'ta genel seçim 7 Mayıs'ta yapılacak ve siyasi partiler 650 koltuklu İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'na girmek için yarışacak. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.