Dolar
32.33
Euro
34.95
Altın
2,214.63
ETH/USDT
3,577.90
BTC/USDT
70,885.00
BIST 100
9,056.87
Dünya, arşiv

IKBY Arapların evlerine dönmelerine izin vermiyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin, IŞİD tarafından yerlerinden edilen Arapların evlerine dönmelerine engel olduğunu bildirdi.

27.02.2015 - Güncelleme : 27.02.2015
IKBY Arapların evlerine dönmelerine izin vermiyor

NEW YORK

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), IŞİD'in yerinden ettiği Arapların evlerine dönmelerine izin vermediğini açıkladı.

Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan HRW'nin yayımladığı raporda, IKBY'nin, Irak'ta yerlerinden edilmiş Arapların evlerine dönmelerine engel olduğu savunuldu. 

Raporda, Kuzey Irak'ta, Kürt güçlerin IŞİD'in Ağustos 2014'te bölgeyi ele geçirmeye başlamasından bu yana binlerce Arap'ı güvenli bölgeye hapsettiği ifade edildi. Raporda yer alan IKBY liderlerine yönelik çağrıda, "etnik temel üzerine yapılan dayatma"yla gerçekleştirilen sınırlamalara ve Araplara karşı aleyhte ayrımcılığa son verilmesi istendi.

Raporda, HRW'nin IKBY yönetimi ile kurduğu iletişim sonucunda bazı kısıtlamaların Ocak 2015'te hafifletildiği ancak diğer kısıtlamaların devam ettiği kaydedildi.

HRW raporunda, IŞİD saldırıları sonucunda yerlerinden olan Kürtlerin evlerine dönmesine ve hatta Ninewa ve Erbil'in bazı bölgelerinde Kürtlerin Arapların evlerine yerleşmelerine izin verilirken, Arapların evlerine dönmelerinin engellendiği ifade edildi. 

Raporda, Kürt güçlerin güvenli bölgede Arapları kordon altına aldığı ve bu bölgedeki 70 kişinin uzun süredir hiçbir yargılama olmadan gözaltında tutulduğu bildirildi.

ABD'ye çağrı

IKBY'nin, IŞİD'le mücadelede ABD'nin önemli müttefiki olduğunun altı çizilen raporda, ABD'nin IKBY'ye üç askeri tugay için 350 milyon dolar yardım sözü verdiği, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Arnavutluk'un da silahlanma veya eğitim desteği sağladığı ifade edildi.

HRW'nin terörizm ve terörle mücadele uzmanı Letta Tayler, raporla ilgili yaptığı açıklamada, Arapların kordon altına alınması ve evlerine dönmelerine izin verilmemesinin makul güvenlik gerekçesinin ötesinde olduğunu kaydetti.

Tayler, Irak'taki Kürt güçlerini silahlandıran ABD'nin ve diğer ülkelerin terörle mücadele kisvesi altında ayrımcılığın yanında olmadıklarını açıkça belirtmeleri gerektiğini de belirtti.

BM'ye göre, IKBY'nin hakim olduğu bölgede, IŞİD'in saldırıları sonucunda 2 milyondan fazla Iraklı yerlerinden oldu. 

Muhabir: Selçuk Acar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın