Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.90
BTC/USDT
70,081.00
BIST 100
9,142.30
Dünya, arşiv

Nefret mesajları gelmesi üzücü

Almanya Federal Meclisi'nde Yeşiller Partisi milletvekili Mutlu, Almanya tarihinde çok kara lekeler olduğunu, seçilmiş parlamenterlere karşı nefret mesajlarının gelmesinin üzücü olduğunu belirtti.

30.01.2015 - Güncelleme : 30.01.2015
Nefret mesajları gelmesi üzücü

BERLİN

Almanya Federal Meclisi'nde (Bundestag) Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu, sosyal paylaşım sitesi twitterdan aldığı yabancı karşıtlığı ve nefret içeren mesajlar nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Özcan Mutlu, Bundestag'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27 Ocak Yahudi Soykırımını anma gününde nefret mesajları almasının kendisini üzdüğünü belirtti. 

Yahudi Soykırımını anma gününde Bundestag'da cumhurbaşkanı ve başbakanın katıldığı bir anma töreni yapıldığını hatırlatan Mutlu, o gün kendisinin de sosyal medyada soykırımla ilgili mesajlar paylaştığını kaydetti. 

Mutlu, Almanya'nın böyle bir felaketle yüzyüze gelmemesi yönünde attığı twitlerin ardından bazı mesajlar aldığını belirterek şunları söyledi:

"Bunun akabinde ismi cismi belli olan şahıs, 'Auschwitz kampını tekrar açmak lazım. Bu sefer Türkler ve Müslümanları oraya göndermek lazım' şeklinde bir mesaj attı. Yetmedi, ikinci mesajında 'Türkler öldürülmeli', üçüncü mesajında aynı şahıstan 'eşcinseller, Türkler ve Müslümanlar yok edilmeli' gibi üstü üste 3 kez böyle mesaj gelince her ne kadar bu tür mesajlara alışık olsak da Yahudi Soykırımını anma gününde böyle mesajlar almak insanı üzüyor.''

Twitter'a şikayette bulunduğunu ve twitter şirketinin o şahsın hesabını anında kapattığını belirten Mutlu, bu hakaret ve nefret içeren mesajları alarak savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ve yasal işlemin başladığını ifade etti.

Diğer göçmen kökenli milletvekillerinin de benzer mesajlar aldığını ve bunu geçen hafta açıkladığını ifade eden Mutlu, ''Bundestag'ta 37 göçmen kökenli milletvekili var. Bunlardan 10 kadarı Türkiye kökenli. Bizim daha çok hedefte olmamız sözkonusu. Özellikle PEGIDA gibi unsurların oluşmasından sonra bu olayların daha da arttığını söyleyebiliriz.  Bunlar hiç hoş şeyler değil'' dedi.

''Almanya tarihinde çok kara lekeler var'' diyen Özcan Mutlu, Almanya gibi bir ülkede 21. yüzyılda seçilmiş parlamenterlere karşı böyle nefret mesajları gelmesinin üzücü olduğunu dile getirdi

Yıllar öncede bu tür mesajlar aldığını, ancak o zaman savcının bunları fikir özgürlüğü sayarak dosyayı kapattığına dikkati çeken Mutlu, yeni yaptığı suç duyurusundan sonra savcılığın ne yapacağını kendisinin de merak ettiğini kaydetti.

"Yine de iyimserim"

Almanya'da tüm dünyada olduğu gibi bazı olumsuzlukların sözkonusu olduğunu belirten Özcan Mutlu, Avrupa'da artan aşırı sağcı parti oylarına dikkati çekerek, "Fransa'da Le Pen'in partisi yüzde 25 oy alabiliyor. Yunanistan'da aşırı sağ güçlü şekilde meclise girdi ve koalisyona ortak oldu. Almanya'da PEGIDA ortaya çıktı ve yabancılarla Müslümanlara kin kusuyorlar'' dedi.

Özcan Mutlu yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kendisinin gelecek konusunda iyimser olduğunu ifade ederek, birçok vatandaştan destek mesajları aldığını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in son dönemde göç ve göçmenler üzerine yaptığı açıklamaları olumlu bulduğunu belirten Mutlu, ''Merkel geçmiş yıllarda genelde göçmenler konusunda net konuşmazdı. Ama PEGIDA ortaya çıktıktan sonra tüm Alman kamuoyuna konuşma yaparak vatandaşları PEGIDA hareketinden uzak durmaları ve bunların kalplerinin kin ve nefret dolu olduğunu açıkladı. Bu sevindirici bir gelişmeydi'' diye konuştu.

Mutlu, PEGIDA'nın getirdiği olumsuz atmosfere rağmen yabancı düşmanlığına karşı Alman halkını da kenetlendirdiğini belirterek şunları söyledi: 

"Bu olaylar Almanya'yı da kenetlendiriyor. Eski Cumhurbaşkanı Christan Wulff, 'İslam Almanya'ya aittir' dediğinde ne kadar yaygara kopmuştu. Bunu Merkel de söyledi. Her ne kadar partisinden itirazlar olsa da başbakanın bu mesajı çok önemliydi. Şu anki Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, geçen salı günü soykırımı anma gününde 'Almanya o tarihi lekeyi, o sayfasını kapatmamıştır ve hiç bir zaman da o kara leke kapanmaz' diye açıklamada bulundu. Bunlar olumlu şeyler. Tüm olumsuzluklara rağmen ben iyimserim."

Muhabir: Cüneyt Karadağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın