Dünya, arşiv

Sincar'ın kontrolü Peşmerge'de

Peşmerge güçlerinin, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Musul'un Şengal (Sincar) ilçesini ele geçirdiği bildirildi.

20.12.2014 - Güncelleme : 20.12.2014
Sincar'ın kontrolü Peşmerge'de

MUSUL

Peşmerge güçlerinin, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Musul'un Şengal (Sincar) ilçesini ele geçirdiği bildirildi. 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Peşmerge güçleri, IŞİD militanlarıyla üç gün süren şiddetli çatışmaların ardından Şengal ilçe merkezine girdi. Bölgedeki savaş, sokak çatışmaları şeklinde devam ediyor. 

Peşmerge komutanlarından Sefin Şingali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının desteğiyle Şengal ilçe merkezine girdiklerini söyledi. Çok sayıda IŞİD militanının, bölgeyi terk ederek Musul'a kaçtığını aktaran Şingali, Sincar'da kalmayı tercih eden militanların, Peşmerge'ye karşı direnmeye devam ettiğini belirtti. 

Şingali, ağır silahlar eşliğindeki yeni Peşmerge birliklerinin bölgeye ulaşmasıyla IŞİD'in tamamen etkisiz hale getirileceğini kaydetti. 

Musul'da Yezidi nüfusuyla bilinen Şengal ilçesi, Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Yezidilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrolündeki Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmişti. Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Yezidilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD'in, kendilerine özgü dini inanışları olan Yezidilere saldırması, Irak'a yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı. Şengal Dağı'nda hala 10 bin Yezidi olduğu ifade ediliyor. Irak hükümeti, helikopterlerle bölgedeki Yezidilere belli aralıklarla insani yardım ulaştırıyor.

Yezidiler Peşmergenin bölgeyi terör örgütü IŞİD'den kurtarmasını bekliyor

Sincar Dağı'nda 4 aydır mahsur kalan Yezidi aileler, evlerine dönmek için Peşmergelerin, bölgeyi terör örgütü IŞİD'den kurtarmasını bekliyor. 

 IŞİD'in, 3 Ağustos'ta Şengal ilçesi ve köylerini ele geçirmesi üzerine dağa sığınan Yezidilerin, insani durumları kış şartlarının başlaması nedeniyle daha da kötüye gidiyor. Bölgedeki AA ekibinin görüntülediği Yezidiler, Şengal Dağı'nın batısına düşen Kerze Vadisi boyunca kurulan çadırlarda barınıyor. Dışarıda yaktıkları ateşte ısınan Yezidi aileler için çadırda herhangi bir ısıtıcı yok, geceyi battaniyelere sarınarak geçiriyorlar. Soğuklar nedeniyle el ve yüzlerinde çatlaklar oluşan Yezidiler içinde özellikle kadın ve çocukların yorgun hali dikkati çekiyor. Kışlık ayakkabısı olmayan bazı çocukların, terlikle dolaştığı görüldü. Anneler, hastalanan çocuklarını doğal yöntemlerle tedavi etmeye çalışıyor. Su ise kovalarla çadırlara taşınıyor. Bazı aileler, bu iş için eşekleri kullanıyor. 

Hemo Rekat isimli Yezidi, barınma şartlarının kötü olduğunu, aylardır "doğru dürüst yemek yiyemediklerini" söyledi. 

Karısı ve 4 çocuğuyla çadırda kalan Dahil Şemo da "Peşmergenin, Şengal Dağı'na ulaşması bizim için bayram oldu. Şengal ilçesi tamamen kontrol altına alınırsa evlerimize döneceğiz. Şu an için ilk etapta gıda, yakacak ve yiyeceğe ihtiyacımız var" dedi.

Hatun Şemo ise 6 çocuğuyla çadırda kaldığını belirterek, soğukların başlamasıyla durumlarının kötüye gittiğini, bir an önce evlerine dönmek istediklerini dile getirdi. Şemo, özellikle çocukları için endişeli olduğunu vurguladı. 

Musul'da Yezidi nüfusuyla bilinen Şengal ilçesi, Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Yezidilerin 20 bini, güvenli kara koridorunun açılmasıyla Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrolündeki Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmişti. Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Yezidilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD'in, kendilerine özgü dini inanışları olan Yezidilere saldırması, Irak'a yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı. Şengal Dağı'nda hala 10 bin Yezidi olduğu ifade ediliyor. Irak hükümeti, helikopterlerle bölgedeki Yezidilere belli aralıklarla insani yardım ulaştırıyor.

Muhabir: Emrah Yorulmaz - Salih Bilici

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın