Dolar
32.32
Euro
34.89
Altın
2,212.89
ETH/USDT
3,595.00
BTC/USDT
71,359.00
BIST 100
9,067.44
Dünya, arşiv

IŞİD'le mücadele en az 3 yıl sürebilir

Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Operasyonları Komutanı Korgeneral Terry, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelenin en az 3 yıl sürebileceğini belirtti.

18.12.2014 - Güncelleme : 18.12.2014
IŞİD'le mücadele en az 3 yıl sürebilir

WASHINGTON

IŞİD ile mücadele için çok uluslu askeri güçlerden oluşan Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Operasyonları (CJTF-OIR) Komutanı Korgeneral James Terry, Pentagon'da gazetecilere brifing verdi.

"Misyonunuzun IŞİD'e karşı mücadelede kırılma anına ne zaman ulaşabileceğini düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Terry, operasyonların sadece 4 ay önce başladığını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti.

IŞİD'in coğrafi açıdan genişleme ve taarruz kabiliyetini durdurmada önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade eden Terry, "Sanırım en az 3 yıllık bir süreden bahsediyoruz" dedi.

Terry, "Benim değerlendirmem, IŞİD'in durdurularak savunmaya geçmek durumunda bırakıldığı ve şu anda elinde bulundurduklarını korumaya çalıştığı yönünde. Şu anda haberleşmede, malzeme tedarikinde zorluklar yaşıyorlar" dedi.

IŞİD'e karşı mücadelede özellikle Irak'taki güvenlik güçlerinin kapasitelerinin güçlendirilmesinin önemli olduğunu dile getiren Terry, eğitim ve danışmanlık faaliyetinde bulunmak üzere Irak'a gitmesi planlanan ilave 1500 Amerikan askerinin birkaç hafta içerisinde bu ülkeye konuşlanmaya başlayacağını bildirdi.

IŞİD'e karşı 11 yeni hava saldırısı

Öte yandan, ABD ve koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'deki IŞİD militanlarına karşı toplam 11 yeni hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Ortak Görev Gücü'nden yapılan açıklamaya göre, ABD ve partner ülkelere ait askeri güçler, IŞİD'e karşı Suriye'de 6, Irak'ta da 5 hava saldırısı yürüttü.

Suriye'deki hava saldırılarının Kobani yakınlarında düzenlendiği, Irak'ta da Tel Afer ve Musul'da ikişer, Ramadi'de de bir hava saldırısının yürütüldüğü bilgisi verildi.

Hava saldırılarında bazı IŞİD liderleri öldürüldü

Pentagon Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, "Kasım ayından bu yana hedef odaklı koalisyon hava saldırılarında IŞİD içerisindeki birden fazla üst ve orta düzeyde liderin öldürüldüğünü teyit edebilirim" ifadesini kullandı.

Wall Street Journal gazetesi, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin gazeteye verdiği mülakatta, son haftalarda düzenlenen operasyonlarda IŞİD'in Irak'taki üç kilit askeri liderinin öldürüldüğünü söylediğini belirtmişti. Gazetenin haberine göre, Dempsey, IŞİD liderlerinin öldürüldüğü operasyonların, örgütün "planlama ve komuta-kontrol kademesine sekte vurduğunu" kaydederek, öldürülenleri "yüksek değere sahip hedefler, üst düzey liderler" olarak tanımladı.

Haberde, Amerikalı yetkililerden alınan bilgiye dayanarak, 3-9 Aralık günleri arasındaki Amerikan hava saldırılarında IŞİD'in Irak'taki askeri operasyonlarının başındaki isim olan Abdül Basit ile IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin "sağ kolu" olarak nitelenen Hacı Mutazz'ın, Kasım sonunda düzenlenen bir hava saldırısında da IŞİD'in Musul'daki valisi Radvin Talib'in öldürüldüğü kaydediliyor.

Kirby de açıklamasında, "bu kilit liderlerin öldürülmesinin, IŞİD'in Irak'taki Kürt ve diğer yerel güçler dahil Irak güvenlik güçlerine karşı mevcut saldırılarını komuta-kontrol yeteneğini zayıflattığına inandıklarını" belirtti.

"Operasyonlarımızın istihbarat ve hedefleme detaylarını tartışmasak da, liderlik, komuta-kontrol ağları, tesisler ve ekipmanın her zaman hedef hesaplamalarımızın bir parçası olduğuna dikkat çekmek önemli" ifadesini kullanan Kirby, IŞİD liderlerinin öldürüldüğü bu son hava saldırılarının başarısının da, koalisyonun Irak güvenlik güçlerine IŞİD'i engelleme ve zayıflatma imkanı sağlama kararlılığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın