Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.66
ETH/USDT
3,552.90
BTC/USDT
70,638.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Fransa Meclisi'nde Filistin'in tanınması tartışıldı

Fransa Meclisi'nde iktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekillerinin sunduğu, "Filistin'in devlet olarak tanınması" karar tasarısı tartışıldı.

28.11.2014 - Güncelleme : 28.11.2014
Fransa Meclisi'nde Filistin'in tanınması tartışıldı

PARİS

Fransa Meclisi'nde iktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekillerinin sunduğu, "Filistin'in devlet olarak tanınması" karar tasarısı tartışıldı.

Tasarıyla ilgili mecliste yapılan oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın sorumluluklarını yerine getirerek Filistin'in devlet olarak tanıyacağını söyledi.

Fabius, "Asıl mesele ne zaman ve nasıl olacağıdır. Filistin'in tanınması anlaşmazlığın nihai çözüme kavuşturulmasına katkı sağlamak için fayda sağlayacaktır" dedi.

Filistin'in tanınmasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde değerlendireceklerini belirten Fabius, Fransa'nın İsrail ve Filistin halklarının dostu olduğunu vurguladı. 

Fabius, "Fransa, Filistin'i tanıyacaktır. Soru, ne zaman ve nasıl olacağıdır. Çünkü bu tanımanın, çatışmanın çözümsüzlüğünü aşmaya ve kalıcı çözümün sağlanmasına faydası olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Fabius, salı günü resmi Twitter hesabı üzerinden yayımladığı mesajında da Fransa'nın 1947 yılından beri Filistin'in devlet olarak tanınması konusunda konumunu muhafaza ettiğini ve iki devletli bir çözümden yana olduğunu bildirmişti.

- Oylama 2 Aralık'ta

Fransa Meclisi'ndeki Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin karar tasarısı 2 Aralık'ta oylanacak. Aynı konuya ilişkin bir başka karar tasarısının ise 11 Aralık'ta Fransa Senatosu'nda oylanması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) da önceki günkü oturumunda Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki bir tasarıyı görüşmüştü. Bu tasarının da AP Genel Kurulu Aralık ayı oturumlarında oylanması öngörülüyor. 

Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde artış gösterdi. İsveç'in geçen ay Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. 

İspanya'da parlamento hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da da iktidar ortağı İşçi Partisi Filistin Devleti'nin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.

Muhabir: Onur Usta

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın