Dünya, arşiv

Ferguson'da şiddet tırmanıyor

Ferguson'da 18 yaşındaki siyahi genci öldüren polisin yargılanmaması kararı üzerine çıkan gösterilerin şiddet eylemlerine dönmesi nedeniyle Ulusal Muhafız Birliği askerleri göreve çağrıldı.

25.11.2014 - Güncelleme : 25.11.2014
Ferguson'da şiddet tırmanıyor

NEW YORK

ABD'nin Missiouri eyaletinde jürinin 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren polis memurunun yargılanmamasına yönelik kararı üzerine çıkan gösterilerin şiddet eylemlerine dönmesi nedeniyle Missouri Valisi Jay Nixon, bölgeye ek güvenlik gücü göndereceğini açıkladı.

Jürininin kararını açıklamasıyla başta Missouri'deki St. Louis kentinin Ferguson bölgesi olmak üzere başkent Washington, New York, Los Angeles, Philadelphia, Seattle ve Oakland'da düzenlenen gösteriler bazı yerlerde şiddet eylemlerine döndü. 

Özellikle Ferguson'da onlarca binanın camının kırılıp ateşe verilmesi, bazı polis araçları ile bölge halkına ait araçların yakılması, silahlı eylemlerin görülmesi üzerine bölgedeki güvenlik önlemleri artırıldı. Missouri Valisi Nixon, Ferguson'da silahlı şiddet eylemlerine dönen gösteriler nedeniyle bölgeye ek Ulusal Muhafız Birliği askerleri göndereceğini duyurdu.

82 kişi gözaltına alındı 

St. Louis Emniyet Müdürü Jon Belmar, olaylı gecenin sabahında yaptığı basın toplantısında, 10 bin polisin görev yaptığı Ferguson'daki olaylarda, 61 kişinin göz altına alındığını bildirdi. Belmar, ''Gerçekten ben orada barışçıl bir protesto görmedim. Bundan hayal kırıklığına uğradım" dedi.

Daha sonra yapılan başka bir açıklamada ise gece boyu devam eden gösterilerde gözaltına alınanların sayısının 82'yi bulduğu kaydedildi. Olaylarda onlarca bina ve aracı ateşe veren göstericilerin bir kısmının özellikle alkol ve gıda satan dükkanları yağmaladıkları görüldü.

St. Louis Savcısı, dokuz beyaz ve üç siyahi Amerikalıdan oluşan Soruşturma Kurulu'nun Brown'ı vuran polis memurunun yargılanmamasına yönelik kararını eldeki delilere dayanarak verdiğini açıklamıştı.

Bu arada, Brown ailesinin avukatı Benjamin Crump, ABD medyasına yaptığı açıklamada, adalet istediklerini belirterek, "Bu sistem her zaman polise, çocuklarımıza zarar vermeye ve öldürme izni veriyor. Bu dinamiği değiştirmek zorundayız" dedi.

"Irksal sorunların dışa vurumu"

Rusya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Temsilcisi Konstantin Dolgov, Rusya devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Ferguson'da ırksal ayrımcılık üzerinden ortaya çıkan protestoların, ülkenin istikrarına zarar verebileceğini belirtti.

Bölgedeki gelişmelerin Amerikan toplumu için ciddi bir zorluk olduğunu ifade eden Dolgov, ''Irksal ayrımcılık, ırk ve etnik gerginlikler, Amerikan demokrasisi, toplumun istikrarı ve bütünlüğü için ciddi bir sorun. Ferguson olayları, ABD'nin ırksal sorunlarının dışa vurumudur'' dedi

Missouri eyaletindeki St. Louis kentine bağlı Ferguson'da, Ağustos ayında meydana gelen olayda, polis memuru Darren Wilson'ın silahsız siyahi genç Michael Brown'ı vurarak öldürdüğü belirtilmiş, bunun üzerine Ferguson'da günler süren gösteriler başlamıştı.

St. Louis'deki Soruşturma Kurulu'nun günler süren değerlendirmesinin ardından 18 yaşındaki Brown'ı öldüren polis memuru Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığı kararı açıklaması üzerine çıkan gösteriler şiddet eylemlerine dönüştü.

Muhabir: Selçuk Acar/Sultan Çoğalan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın