Dolar
32.38
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,559.30
BTC/USDT
70,773.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv, arşiv

İsrail köyleri "açık hapishaneye" dönüştürüyor

İsrail, Filistinlilerin yaşadığı Batı Şeria'daki Beyt İksa köyünü Yahudi yerleşim birimleri ve Ayrım Duvarıyla "açık hapishaneye" dönüştürdü.

22.11.2014 - Güncelleme : 22.11.2014
İsrail köyleri "açık hapishaneye" dönüştürüyor

KUDÜS - KAYS EBU SEMRA

İsrail, Filistinlilerin yaşadığı Batı Şeria'daki Beyt İksa köyünü Yahudi yerleşim birimleri ve Ayrım Duvarıyla "açık hapishaneye" dönüştürdü.

Kudüs'ün 13 kilometre uzağındaki üç tarafı Yahudi yerleşim birimleri ile çevrili, bir tarafında Ayrım Duvarı bulunan Beyt İksa'ya, köy halkı dışındakilerin girmesine izin verilmiyor.

İsrail güçlerinin girişte kontrol noktası kurduğu köye, burada yaşayan 2 bin 500 Filistinlinin dışında yalnızca özel izinli kişiler girebiliyor. Bu durum dolayısıyla köylüler, ekonomik sıkıntının yanı sıra dış dünya ile irtibat kurmakta güçlük çekiyor. 

AA muhabirine konuşan Beyt İksa köyünde yaşayan Filistinli çiftçi Reşad Avad, "İsrail'in yerleşim birimleri dolayısıyla köyümüz açık hapishaneye döndü. Yolları kapattılar, topraklarımızı elimizden aldılar, halkı evlerinden zorla göç ettirmek istiyorlar ancak ne yaparlarsa yapsınlar biz burada kalacağız" dedi.

İsrail'in 1967'de kendilerine ait 50 dönüm tarım arazisine el koyduğunu belirten Avad, şunları söyledi:

"Şimdi de Yahudi yerleşim birimleri için 12 dönüm araziye daha el koymak istiyorlar. İsrail askerleri, 2006'da köyün çıkışında kontrol noktası oluşturdu, köy halkı dışındakilerin girişine izin vermiyor. Köy sakinleri dışındakiler ancak İsrail'e daha önceden bildirip izin aldıklarında girebiliyor. Bu talepleri de çoğunlukla geri çevriliyor. Bu durum, özellikle esnafı olumsuz etkiliyor."

Köyün Kudüs ile doğrudan bağlantısının kesildiğini vurgulayan Avad, "Kudüs'e 15 dakikada gidiyorduk ancak İsrail, Kudüs yolunu kapattığı için şimdi 1 saatten önce gidemiyoruz. Zaten Kudüs'e yalnızca İsrailli nüfus cüzdanına sahip olanlar ya da özel izinliler girebiliyor. Beyt İksa'da yalnızca 500 kişinin İsrail kimliği var. Geri kalan Filistinli nüfus cüzdanı taşıyor" diye konuştu.

Bir başka Filistinli Abdulmecid Habab, eskiden köyün daha kalabalık olduğunu ama köylülerin 1948 ve 1967'de İsrail tarafından zorla göç ettirildiğini dile getirdi. Habab, daha sonra inşa edilen Ayrım Duvarı ile Kudüs ile bağlantılarının tamamen koparıldığını kaydetti.

Batı Şeria'da 2 milyon 300 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. İsrail, zaman zaman Yahudi yerleşim birimlerini genişletmek ya da güvenlik gibi çeşitli sebeplerle Filistinlilere ait arazilere el koyuyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın