Dolar
32.38
Euro
35.11
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.00
BTC/USDT
70,849.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, afrika 2014, arşiv

Türkiye'nin Somali'ye ilgisi memnuniyet verici

Cibuti Başbakanı Abdulkadir Kamil Muhammed, Türkiye'nin Doğu Afrika ve özellikle Somali'ye ilgisinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

31.10.2014 - Güncelleme : 31.10.2014
Türkiye'nin Somali'ye ilgisi memnuniyet verici

CİBUTİ - Mehmet Kemal Firik

Cibuti Başbakanı Abdulkadir Kamil Muhammed, Türkiye'nin Doğu Afrika ve özellikle Somali'ye ilgisinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

AA muhabirini başbakanlık konutunda kabul eden Muhammed, Türkiye-Cibuti ilişkileri başta olmak üzere bölgesel konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Muhammed, Türk şirketlerinin Somali'ye gitmesinin yıllarca süren savaşlardan sonra "bu ülkede kalıcı barış isteyen bölge devletleri ile Afrika Birliği ve Cibuti'nin talep ettiği istikrarın sağlanması açısından önemli adım" olarak niteledi.

Cibuti hükümetinin Somali'nin barış içinde olması için 15 yılı aşkın süredir çaba gösterdiğini dile getiren Muhammed, Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh'in bu amaca ulaşmak için siyasi ve ekonomik anlamda hiçbir çabadan kaçınmadığını söyledi. Muhammed, Afrika Birliği çatısı altında Somali'deki askerlerin Eşşebab militanlarına karşı Somali güçlerini eğittiğini ve onlara destek verdiğini hatırlattı.

Türk Hava Yolları'nın (THY) Mogadişu, Cibuti ve İstanbul seferlerinin bu ülkenin normalleşmesine katkıda bulunacağını ifade eden Cibuti Başbakanı Muhammed, "Seferler, barışın tesisi için bölgedeki hayatın normale dönmesini isteyen Cibuti hükümetinin hedefinde önemli adım teşkil ediyor. Barış sağlanmadan bölgede yaşayan halkların hayat şartlarında iyileşme ve ekonomik ilerleme olamaz" dedi.

Türkiye-Cibuti ilişkileri

Türkiye-Cibuti ilişkilerinin Devlet Başkanı Guelleh'in Türkiye'ye yaptığı ziyaretten sonra daha da güçlendiğini belirten Muhammed, nüfusunun çoğunluğu Müslüman iki ülkenin kültürel planda çok yakın olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde büyük Türk inşaat şirketlerinin faaliyet göstermesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Cibuti'nin birçok bölgesel ve uluslararası örgüte üye olması sayesinde şirketlerin üretiminin ülke sınırlarını aşması bekleniyor. Böylece Afrika, Ortadoğu ve Avrupa'da birçok pazara giriş sağlanabilecek" şeklinde konuştu.

Başbakan Muhammed, 3 kıtada ulaşım ve iletişim kavşağında bulunan Cibuti'nin konumunun, dolara endeksli Cibuti Frangının istikrarlı para birimi olması ve siyasi istikrarının yatırımcıların ilgisini çeken unsurlardan bazıları olduğunu kaydetti.

Bu durumun Türk yatırımcıların da beğenisini kazanacağını düşündüğünü dile getiren Muhammed, böylece iki ülke hakları arasındaki ilişkilerin çok daha güçleneceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın