Dolar
32.31
Euro
34.92
Altın
2,207.67
ETH/USDT
3,577.60
BTC/USDT
70,774.00
BIST 100
9,055.86
Dünya, arşiv

Kudüs sokaklarında "İntifada" sesleri

İsrail polisi tarafından öldürülen Filistinli Hicazi'nin Doğu Kudüs'teki evinin çevresinde toplanan göstericilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 20 kişi yaralandı.

30.10.2014 - Güncelleme : 30.10.2014
Kudüs sokaklarında "İntifada" sesleri

KUDÜS

İsrail polisinin, Batı Kudüs’te aşırı sağcı aktivist haham Yehuda Joshua Glick'e yönelik silahlı saldırıyı düzenlediği iddia edilen Filistinli Mu'tez Hicazi'yi (32) öldürmesinin ardından, şehirde tansiyon yükseldi. 

Silvan bölgesinin Ebu Tur mahallesinde güvenlik güçleriyle çatışan Filistinliler, İsrail askerlerinin müdahalesine havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. İsrail polisi ve askerleri ise göstericilere gaz, ses bombası ve plastik mermi ile müdahale etti. 

Sokaklarda barikat kuran ve "İntifada" sloganları atan göstericilerin, bir minibüsü de ateşe verdiği görüldü. 

Sağlık görevlilerinden edinilen bilgiye göre, arbedede en az 20 kişi yaralandı.

Öte yandan, hayatını kaybeden Hicazi'nin evinde taziye çadırı kuruldu. Hicazi'nin anne ve babası ise sabah saatlerinden bu yana gözaltında bulunuyor.

AA muhabirine taziye çadırında açıklamalarda bulunan Hicazi'nin ağabeyi Halil Hicazi (34), "Kardeşimi dün gece görmedim. Sabah bomba sesleriyle uyandım ve mahallede bir sürü İsrail askeri gördüm. Daha sonra mahalleye ambulanslar gelmeye başladığı zaman kardeşimin öldürüldüğünü öğrendim. Annemi, babamı ve bir erkek kardeşimi polis sabah saatlerinde gözaltına aldı" diye konuştu.

Batı Şeria'da müdahale

Öte yandan, İsrail askerlerinin, Batı Şeria'da Kudüs'le dayanışma için düzenlenen eylemlere müdahale ettiği belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, onlarca öğrenci Ramallah'ın kuzeyindeki Bir Zeyt beldesi yakınındaki askeri kontrol noktasına taş attı. İsrail askerleri ise Filistinlilere plastik mermi ve gaz yaşartıcı gaz kullanarak karşılık verdi. Yaşanan arbedede onlarca Filistinli gazdan etkilendi.

Ramallah'ın güneyindeki Kefr Akb mahallesinde de İsrail askerleriyle Filistinli gençler arasında arbede çıktı. Gençlerin askeri araçlara taş attığı olayda yaralanan olmadı.

Batı Şeria'daki Hamas hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise İsrail'in Kudüs'teki uygulamalarına tepki için Filistinlilere gösteri düzenleme çağrısında bulunuldu.

İsrail polisi, Batı Kudüs’te "aşırı sağcı" hahama yönelik silahlı saldırının ardından ikinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatıldığını açıklamıştı. Halen turistler ve Yahudi yerleşimciler de dahil hiç kimsenin Aksa'ya girişine izin verilmiyor.

Muhabir: Yusuf Hatip-Turgut Alp Boyraz-Qays Abu Samra

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın