Dünya, arşiv

Husiler kendilerine muhalif televizyon kanalına baskın yaptı

Yemen'in başkenti Sana'da Ensarullah Hareketi'ne bağlı kişilerin Islah Partisi'ne ait ''Süheyl'' isimli televizyon kanalına baskın düzenlediği bildirildi.

22.09.2014 - Güncelleme : 22.09.2014
Husiler kendilerine muhalif televizyon kanalına baskın yaptı

SANA

Yemen'in başkenti Sana'da Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) bağlı kişilerin Islah Partisi'ne ait ''Süheyl'' isimli televizyon kanalına baskın düzenlediği bildirildi.

Televizyon çalışanları, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin evinin bulunduğu Sittin Caddesi yakınındaki televizyon kanalına üç araçla baskın düzenlediğini söyledi.

Baskını haber veren kanalın güvenlik görevlileriyle bağlantılarının kesildiğini belirten çalışanlar, televizyonun Genel Müdürü Muhammed Kayzan'ı aradıklarını ancak telefonuna ulaşılamadığını ifade etti.

Husilerin siyasi düşman olarak gördüğü Islah Partisi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na yakınlığıyla biliniyor. Partinin hükumette 4 bakanı bulunuyor.

Islah Partisi yöneticilerinden Muhammed Kahtan, Hamis el-Ahmar gibi isimlerin evlerine Husiler tarafından baskın düzenlenmişti.

İran tarafından yönlendirildiği iddia edilen kurucu lider Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Son zamanlarda şiddetlenen çatışmalarda Husiler, bazı bölgeleri ele geçirmişti. Başkent Sana, son bir haftadır yoğun çatışmalara sahne olmuş, Husi militanları, Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdiği bildirilmişti.

Yemen'de yönetim ile Husiler arasında dün imzalanan anlaşmada, 3 gün içinde yeni hükumet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine getirilen zammın düşürülmesi, Cumhurbaşkanlığına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (müsteşar) atanması ve Husilerin başkent Sana'da kurduğu protesto çadırlarının kaldırılması yer alıyor.

Sa'da kentinde bomba yüklü araç infilak etti

Yemen'in Sa'da kentinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, 30'dan fazla kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husilerin kontrolündeki Suudi Arabistan sınırında yer alan Sa'da kentinin El-Buka ilçesinde Husilere ait bir mevkinin yakınında bomba yüklü araç infilak ettirildi. Patlamada 30'dan fazla kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. 

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmazken, Husilerden de olaya ilişkin açıklama yapılmadı.

Yemen'de Husiler devrimlerini kutluyor

Yemen'de son bir haftadır süren Ensarullah Hareketi (Husiler) ile yönetim arasındaki çatışmaların anlaşma ile sonlanması Husiler tarafından ''devrim'' olarak nitelendirildi.

Sana'nın dört bir yanından atılan havai fişeklerle ''devrimi'' kutlayan Husiler, kentte adeta gövde gösterisi yaptı. Birçok Yemenli de havai fişeklere silahlarını ateşleyerek eşlik etti.

 Bir süredir başkentte ordu birlikleriyle çatışan Husiler ile yönetim arasında dün anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmada, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine getirilen zammın düşürülmesi, Cumhurbaşkanlığına, Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (müsteşar) atanması ve Husilerin başkent Sana'da kurduğu protesto çadırlarının kaldırılması" maddeleri yer alıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın