Dolar
32.33
Euro
34.89
Altın
2,207.98
ETH/USDT
3,567.00
BTC/USDT
70,500.00
BIST 100
9,052.64
Dünya, arşiv

İskoçya Başbakanı Salmond istifa ediyor

İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Salmond, hem bölgesel başbakanlık hem de SNP liderliğinden istifa edeceğini açıkladı

19.09.2014 - Güncelleme : 19.09.2014
İskoçya Başbakanı Salmond istifa ediyor

EDINBURGH 

İskoçya'daki referandumdan Birleşik Krallık'ta kalma kararı çıkmasının ardından, İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, görevlerinden istifa edeceğini açıkladı.

Salmond, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'daki resmi konutunda yaptığı açıklamada, "Lider olarak benim zamanın neredeyse doldu fakat İskoçya için kampanya devam ediyor ve hayal hiçbir zaman ölmeyecek" dedi. 

Bağımsızlık yanlısı kampanyadan ve gösterilen çabalardan gurur duyduğunu dile getiren Salmond, "SNP liderliği için yeni nitelikli adaylar olduğunu" dile getirdi. Salmond'ın SNP'nin kasımdaki kongresiyle görevlerinden ayrılması bekleniyor ancak milletvekilliğini bırakması ve siyasetten tamamen çekilmesi öngörülmüyor.

İskoçya'da bağımsızlığa hayır kararının çıkmasının ardından, İngiltere Başbakanı David Cameron İskoçya'ya daha fazla yetki vaadinde bulunmuştu.

İskoçya'da dün yapılan Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i "hayır", yüzde 45'i ise "evet" demişti. 32 bölgedeki 2 milyon bin 926 seçmen Birleşik Krallık ile birlikten yana, 1 milyon 617 bin 989 seçmen ise ayrılıktan yana oy vermişti.

32 bölgenin sadece 4'ündeki seçmenlerin çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. Başkent Edinburgh'dan "hayır" oyu çıkarken, ülkenin en büyük şehri Glasgow'daki seçmenlerin çoğunluğu ayrılıkçılara destek vermişti. 

59 yaşındaki Alex Salmond, 2007'den bu yana İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanlığını yapıyordu. Salmond, İskoçya'da ayrılıkçı görüşlerin başını çekiyordu. 

Muhabir: Aslı Aral

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın