Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,209.07
ETH/USDT
3,600.10
BTC/USDT
71,261.00
BIST 100
9,059.39
Dünya, arşiv

Çatışmalar Cumhurbaşkanı konutuna yaklaştı

Yemen'in başkenti Sana'da Cumhurbaşkanı Hadi'nin evinin yakınlarındaki ordu birlikleri ile Husi Ensarullah Hareketi militanları arasındaki çatışmalar sürüyor.

19.09.2014 - Güncelleme : 19.09.2014
Çatışmalar Cumhurbaşkanı konutuna yaklaştı

SANA

Yemen'in başkenti Sana'da ordu birlikleri ve Husi Ensarullah Hareketi militanları arasında çatışmaların yeniden başladığı bildirildi.

AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, iki taraf arasında yeniden başlayan çatışmalar Es-Sittin Caddesi'nde bulunan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin konutuna birkaç kilometre mesafede yoğunlaştı.

Yemen devlet televizyonu binasından AA muhabirine konuşan kaynaklar da binanın Husi militanlar tarafından hedef alındığını ve farklı silahlarla saldırıların devam ettiğini aktardı. Televizyon çalışanlarının dünden bu yana, devam eden çatışmalar sebebiyle binadan çıkamadıkları kaydedildi.

Öte yandan, çatışmalar sebebiyle kesintiye uğrayan internet ve cep telefonlarında iletişimin yeniden sağlandığı belirtildi.

Emniyet kaynakları cep telefonu ve internet hizmetinin güvenlik gerekçesiyle kullanım dışı bırakıldığını açıkladı.

Başkent Sana'da  iki taraf arasında dün geceden bu yana yaşanan kanlı çatışmalar yüzünden onlarca kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Hadi: Saldırılar darbe çabaları

Bu arada Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husi Ensarullah Hareketi militanlarının güvenlik birimleri ve devlet televizyonu binasına yönelik saldırılarını "darbe çabaları" olarak nitelendirdi. 

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, Hadi, siyasi çözüm sağlanması için yürütülen çabaları destekleyen 10 ülkenin büyükelçileri ile bir araya geldiği toplantıda hükümetle Husiler arasında yaşanan krize ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. 

Cumhurbaşkanı Hadi, Husi militanlarının devlet televizyonu binası ve güvenlik birimlerini hedefleyen saldırılarını hatırlatarak, "Bu tür saldırılar, devleti düşürmek isteyen darbe girişimleridir" dedi.

Devletin barış yanlısı bir politika izlemeye çalıştığını ifade eden Hadi, şunları söyledi: 

"Çeşitli komitelerle ortak çalışmalar yürüterek ülkeyi tehlikeye sokacak durumlardan imtina ediyoruz. Bu çerçevede son olarak BM Yemen Temsilcisi Cemal bin Ömer‘in Sa’da ilindeki çalışmaları örnek gösterilebilir. Öte yandan Husilerin ‘halkın talepleri’ adı altında dillendirdikleri sloganlar ise kullandıkları bir kılıftan ibarettir. Artık gerçekler ortaya çıktı."

Hadi, Husi Hareketi’ni ülkedeki gerginliği tırmandıracak olayları düzenlemekle itham ederek "Bu durumun ülkeyi ekonomik ve sosyal açıdan zor duruma sevk edeceğini defalarca dile getirdik. Husiler, bir yandan ulusal diyalog görüşmelerini yürütürken diğer taraftan da mevcut durumu daha kötü hale getiriyorlardı. Başta silahlarını devlete teslim etme konusu olmak üzere ulusal diyalog görüşmelerinde karara bağlanan maddelerin yükümlülüklerinden kaçıyor. Bu da onların söylemlerinin aksine Körfez girişimi ve diyalog görüşmelerinden kaçtıklarını teyit ediyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Hadi, büyükelçilerden Yemen’de yaşananları ülkelerinde anlatmalarını istedi.

"Seferberlik çağrısı"

Yemen'de hükümet yanlısı Milli Birlik Heyeti, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'den ülkede seferberlik ilan etmesi ve gönüllü asker kabulüne başlanmasını talep etti.

Heyet'in yazılı açıklamasında, başkent Sana'da meydana gelen şiddet olaylarına karşı vatandaşları korumak için seferberlik ilan edilmesi çağrısı yapılarak, Cumhurbaşkanı'ndan, halkın can ve mal güvenliği konusunda anayasal sorumluluğunu üstlenmesi istendi.

Uçaklar saldırı düzenledi

Öte yandan Yemen ordusuna ait savaş uçakları, Husi Ensarullah Hareketi'ne ait mevzilere hava saldırıları düzenledi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, savaş uçakları, başkent Sana'daki Sarf bölgesinde Husi Ensarullah Hareketi militanlarının saklandığı mevzilere saldırılar gerçekleştirdi.

Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmezken, konuya ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın