Dünya, arşiv

Katalonya'nın bağımsızlık talebi

İspanya'nın Katalonya Özerk Yönetimi, ulusal bayramında bağımsızlık yanlısı gösterilere sahne oldu. Barcelona'da 500 binden fazla kişi sokaklara dökülüp, "bağımsızlık" diye bağırdı

11.09.2014 - Güncelleme : 11.09.2014
Katalonya'nın bağımsızlık talebi

BARCELONA 

Son iki yıldır bağımsızlık yanlısı girişimlerin arttığı Katalonya bölgesinde, bugün yine binlerce kişi sokağa dökülerek "bağımsızlık" diye bağırdı. Katalonya'nın ulusal günü olan Diada"da yapılan etkinliklere bu yıl da bağımsızlık talepleri damga vurdu. 

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı sosyal hareketleri organize eden Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ile Omnium Cultural adlı sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla Barcelona'nın iki büyük bulvarında, "Victoria, votar" (zafer, oy kullanmak) sözlerine atfen  "V" harfinde insan mozaiği oluşturuldu. 500 binden fazla katılımın olduğu gösteride, İspanyol devletine "oy kullanmak istiyoruz" yazılı pankartla mesaj gönderildi. 

11 Eylül 1714'ün Bourbon ordularının Katalonya'ya girip Barcelona'nın düştüğü tarih olması sebebiyle saat 17.14'ü gösterdiğinde sokakları dolduran binlerce kişi marşlar okuyarak ve ellerindeki Katalan bayraklarını sallayarak seslerini duyurmaya çalıştı. Tamamen, ayrılıkçı Katalanların dünyaya sesinin duyurulmasına yönelik düzenlenen gösteride yapılan konuşmalarda, İspanyol hükümetinin, demokratik bir şekilde Katalonya'nın referanduma gitmesine izin vermesi gerektiği savunulup, Katalanlardan pes etmeyip, sonuna kadar direnmeleri istendi.

Tüm Katalonya'da bağımsızlık talebiyle bağlantılı 50 kadar gösteri organize edildi. Bu etkinliklerde konserler, söyleşiler düzenlenip, gösteriler sırasında Katalanların meşhur insan kuleleri oluşturuldu. Geçen yıl aynı şekilde Katalonya'nın bütün şehirlerinde insan zinciri oluşturularak "bağımsızlık" talep edilmişti. 

Barcelona'daki gösteriye Katalonya'da iktidardaki CIU ile muhalefetteki ERC, ICV, CUP partileri de destek verirken, PPC ve Ciutadans partileri her zamanki gibi tepki gösterip, İspanya yanlısı alternatif gösteri düzenledi. Katalonya'daki üçüncü siyasi güç olan Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) ise üyelerini gösterilere katılıp, katılmamakta serbest bıraktı.

Bu arada Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, basına verdiği demeçlerde 9 Kasım'da referanduma gidilmesi için her şeyin hazır olduğunu söyledi. İspanyol hükümetini, "hiçbir şey yapmamak", "devletin en önemli sorununa siyasi bir çözüm üretmek yerine yasal engeller koymak" ve "siyasi inisiyatif kullanmamakla" suçlayan Mas, "9 Kasım'da referandum olacak" iddiasında bulundu.

Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin, İskoçya'daki bağımsızlık referandumundan bir gün sonra gelecek 19 Eylül'de kabul edeceği yerel yasa ile referanduma gitme girişiminin öngörüldüğü gibi anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesi olasılığıyla ilgili sorulara cevap vermeyen Mas, Katalonya'da yine bir erken seçime gidileceği söylentilerine de şimdilik cevap vermekten kaçındı.

Öte yandan bağımsızlık karşıtı olan, Katalonya'daki diğer siyasi partilerden Halk Partisi'nin Katalonya'daki kolu PPC ve Ciutadan's ise Tarragona kentinde "Diada"yı andı. PPC ve Ciutadans partilerinin liderleri, bağımsızlık yanlısı girişimleri "Katalonya tarihinin en büyük yenilgisi" olarak tanımlayarak, bu tip girişimlerin "istikrarsızlık, toplumsal gerilim, şüphecilik ve toplumsal çatışma getirdiğini" savundu.  

Katalonya krizi karşısında çok net tavır takınan, tüm İspanyollara ve İspanyol yasalarına saygı isteyerek, "Ben Başbakan olduğum sürece ne Katalonya ne de başka bir İspanyol toprağı İspanya'dan ayrılacak" sözünü geçmişte dile getiren Başbakan Mariano Rajoy ise bugün de birlik içerikli mesajlar verdi. Madrid'de katıldığı bir programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rajoy, "Bir Endülüs, bir Katalan kalbinde yaşayabilir veya bir Madridli, bir Galisyalı'nın cömertliği sayesinde hayatta kalabilir" dedi.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın