Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,219.44
ETH/USDT
3,571.20
BTC/USDT
70,765.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Sudan İran kültür merkezlerini kapatıyor

Sudan hükümeti, ülkedeki İran kültür merkezlerinin Şiilik propagandası yaptığı gerekçesiyle 72 saat içinde kapatılması için talimat verdiği bildirildi.

03.09.2014 - Güncelleme : 03.09.2014
Sudan İran kültür merkezlerini kapatıyor

HARTUM/TAHRAN

Sudan resmi haber ajansı SUNA’nın haberine göre, Sudan Dışişleri Bakan sözcüsü Yusuf el-Kardofani tarafından yapılan açıklamada, ülkede faaliyet gösteren İran Kültür Merkezlerinin faaliyet alanlarının dışına çıkarak, Sudan’ın kültürel güvenliğine zarar verildiğini ve bu merkezlerin artık birer tehdit ofisi haline geldiğini kaydetti.

Açıklamada, merkezlerin kapatılma kararının yanı sıra Hartum'daki Kültür Ataşesi ile merkezlerde çalışan diplomatlara da ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verildiği belirtildi.

İslam Fıkıh Akademisi ve birçok İslami grup Sudan hükümetinin aldığı bu kararı memnunlukla karşıladıkları bildirildi.  

İslam Fıkıh Akademisince yapılan açıklamada, "Sudan hükümetinin, ülkede faaliyet gösteren İran Kültür Merkezlerini kapatma kararı alması son derece önemli ve yerinde bir karardır. Bu merkezler vasıtasıyla ülkedeki gençlere ve halka Şii inancının yayılması için  faaliyet yürütülüyordu" denildi.   

Öte yandan, Ensar el-Sünnet Cemaatinin siyasi işler başkanı Muhammed Ebu Zeyd, yaptığı açıklamada, "Merkezlerin kapatılmasıyla Sudan ile Körfez ülkelerinin ilişkileri eski haline geri dönüşün yolunu açacağını" ifade etti.

Olayla ilgili İran resmi makamlarından henüz bir açıklama yapılmadı.

İran: Bazı kimseler İran ile Sudan arasındaki iyi ilişkileri bozmaya çalışıyor

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Sudan hükümetinin ülkedeki İran kültür merkezlerini kapatma kararı aldığı yönündeki haberlerin asılsız olduğunu belirterek, “Bazı kimseler İran ile Sudan arasındaki iyi ilişkileri bozmaya çalışıyor” dedi.

“Tahran ve Hartum’daki büyükelçilikler, kültür ve ekonomi merkezleri faaliyetlerine normal şekilde devam ediyor” diyen Abdullahiyan, “Sudanlı yöneticilerin iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin zarar görmesine izin vermeyeceklerine eminim” ifadesini kullandı.

Abdullahiyan, basında yer alan haberleri, Tahran-Hartum arasındaki ilişkileri yıpratma çabası olarak değerlendirdi.

Sudan resmi haber ajansı SUNA, ülkedeki İran kültür merkezlerinin, faaliyet alanları dışına çıktıkları gerekçesiyle kapatılmaları yönünde karar alındığını duyurmuştu.

Muhabir: Aslan Balcı/Zeynep Biçkioğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın