Dolar
32.51
Euro
35.17
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.30
BTC/USDT
70,705.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

IŞİD Irak'ta soykırım yapıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak’ta soykırım yaptığını söyledi.

27.08.2014 - Güncelleme : 27.08.2014
IŞİD Irak'ta soykırım yapıyor

BERLİN

Almanya Başbakanı Angela Merkel, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak’ta soykırım yaptığını söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) internetten yayın yapan televizyon kanalına konuşan Merkel, Irak’taki gelişmelerle ilgili harekete geçme zamanının geldiğini ifade etti.

Bölgedeki gelişmelerle ilgili, "Korkunç bir dehşet yaşanıyor. Bir soykırımdan bahsedebiliriz" ifadesini kullanan Merkel, Almanya'nın bu yüzden ilk başta insani yardım girişiminde bulunduğunu ve farklı Birleşmiş Milletler kurumlarını desteklediğini hatırlattı. 

Angela Merkel, gelecek günlerde Irak'ın kuzeyine yeniden 100 ton insani yardım göndereceklerini belirterek, "Bundan ziyade IŞİD'e karşı savaşanlara askeri teçhizat sağlamayı göze aldık. Kürt ordusu IŞİD'e karşı savaşmaya hazır" dedi. 

IŞİD karşıtlarının acil şekilde daha iyi silahlandırılması gerektiğini belirten Merkel, "IŞİD üyelerinin yaptığı dehşet ve barbarlık karşısında sınırlı ölçüde bölgeye silah göndermek doğru. Alman hükümeti bu konuyla ilgili pazar günü karar verecek ve gelecek hafta Federal Meclis'te tartışılacak" ifadelerini kullandı.

Irak'a kargo uçağı ve personel

Danimarka Parlamentosu Folketinget, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) ile mücadeleye destek için Irak'a kargo uçağı ve personel gönderilmesini onayladı.

Folketinget'in bugünkü oturumunda, Irak'a teçhizat ve personel gönderilmesi görüşüldü. Oturuma katılan 104 milletvekili "evet" oyu verirken "hayır" oyu çıkmadı. Oy birliğiyle alınan karar üzerine 28 Ağustos'ta Herkül C-130J uçağı ile hafif silahlar taşıyacak 55 personelin Erbil'e gönderileceği bildirildi.

Uçağın ilk olarak Kıbrıs'a uçacağı ve oradan ABD'nin öncülüğünde Irak ve Kürt bölgesine askeri mühimmat taşımaya başlayacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, IŞİD'in dünyadaki en büyük tehditlerden biri hatta şu anda en büyüğü olduğunu belirterek, "Bizim yardımımız Irak'ın IŞİD'i durdurmasına bir katkı. Uçak yollamak konusunda mutlak bir destek verdikleri için meclisimiz ve bütün partilerin bu tutumları karşısında gurur ve onur duyuyorum" dedi.

22 IŞİD militanı öldürüldü

Irak'ın Felluce kentinde ordu birlikleriyle terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında çıkan çatışmada 22 militanının öldürüldüğü bildirildi.

Öte yandan Irak'ın kuzeyindeki Ninova eyaletinde IŞİD'in 7 sivili idam ettiği, ABD'nin hava saldırısında da 2 IŞİD militanının öldürüldüğü belirtildi.

Muhabir: Neslihan Doğan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın