Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,214.39
ETH/USDT
3,577.20
BTC/USDT
71,110.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Irak'taki çatışmalar ve siyasi gelişmelerde günün özeti

Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-İbadi, sorumluluklarının din, mezhep ve etnik kimlik ayrımı yapmaksızın tüm Iraklıları kapsadığını söyledi.

22.08.2014 - Güncelleme : 22.08.2014
Irak'taki çatışmalar ve siyasi gelişmelerde günün özeti

İSATANBUL

Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-İbadi, sorumluluklarının din, mezhep ve etnik kimlik ayrımı yapmaksızın tüm Iraklıları kapsadığını bildirerek,"Hristiyan vatandaşlar, Irak'ı oluşturan önemli unsurlardan ve ülkenin milli, dini ve mezhebi çeşitliliğinden biridir. Hristiyan vatandaşlara ülkeyi terk etmemeleri için çağrıda bulunuyoruz" dedi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün oluşturduğu tehdidin, daha önce gördüklerinin çok daha ötesinde olduğunu söyleyerek, "(IŞİD'e karşı Suriye'de hava saldırısı düzenleme olasılığı) Her seçeneği araştırıyoruz" ifadesini kullandı. 

IŞİD Foley için fidye istemiş

Amerikalı gazeteci James Foley'in eski işvereni GlobalPost medya şirketinin üst yöneticisi Philip Balboni, IŞİD militanların ilk olarak geçen yılın sonlarında para istediğini belirtti.

ABD yönetimi ise, Foley'in kafası kesilerek öldürülmesinden sonra da, bu tür kaçırma olaylarında fidye ödememe politikasının arkasında durduğunu bildirdi.

Aşiret devrimcileri IŞİD'e karşı savaşıyor

Enbar İl Meclis Başkanı Sabah Kerhut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Felluce kentine 13 kilometre mesafedeki El-Kerame ilçesinde Aşiret Devrimcileri'nin ilk kez IŞİD'e karşı çatıştığını söyleyerek, çatışmalar sırasında terör örgütü elebaşlarından Ebu Sabit el-Cumeyli'nin de aralarında bulunduğu 30 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü ifade etti. 

Irak’ın Diyala kentinin Celavla kasabasını IŞİD’in elinden kurtarmak için İran askerlerinin de Peşmerge'ye destek verdiği bildirildi. Peşmerge'nin başlattığı operasyona 100’ü aşkın İran askeri katıldı.

Irak'ın Enbar ilinde de ordu birlikleri ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanları arasında çıkan çatışmada 10 örgüt üyesi öldürüldü. Irak savaş uçakları, iki aydır Salahaddin ilinin Amirli nahiyesini abluka altında tutan IŞİD’e yönelik hava saldırısı düzenledi.

Ordudan Felluce kentine sadırı

Felluce Devlet Hastanesi yetkilisi Visam el-İsavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orduya bağlı birliklerin Felluce'nin farklı bölgelerinde saldırılarda bulunduğunu söyledi. Bu saldırılarda hayatını kaybeden 2'si çocuk, 1'i kadın, 11 kişinin cesedinin hastane morguna getirildiğini aktaran İsavi, yaralanan 4'ü kadın 1'i çocuk 17 kişinin de tedavi altına alındığını kaydetti. 

IŞİD militanları, Irak'taki azınlık gruplarından Kakailerin dini önderlerinden kabul edilen Baba Yadigar’ın türbesini havaya uçurdu.

Ceyşu'l Mücahidin, IŞİD'E karşı saldırı başlattı

Irak'taki Sünni silahlı gruplardan biri olan Ceyşu'l Mücahidin (Mücahitler Ordusu) örgütü, Felluce kentinde, IŞİD örgütüne karşı saldırı başlattı.

Bu arada terör örgütü IŞİD'in ele geçirdiği Irak'ın Diyala vilayetine bağlı Celevla ve Es-Sadiyye nahiyelerinde yaşayan 2 binden fazla Türkmen ailenin göç ettiği belirtildi.

Irak'ın Diyala ilinde bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre ise 9 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Maliye Bakanı Rebaz Muhammed, Türkiye üzerinden dünya pazarına ihraç edilen petrolden şimdiye kadar 170 milyon dolar gelir elde ettiklerini söyledi.  

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın