Dünya, arşiv

IKBY'nin yardımlarına Türkmenlerden tepki

IKBY hükümetinin, sadece Hristiyan ve Yezidi sığınmacılara nakdi yardımda bulunması Türkmenlerin tepkisine neden oldu.

20.08.2014 - Güncelleme : 20.08.2014
IKBY'nin yardımlarına Türkmenlerden tepki

ERBİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Avrupa ülkelerinden geldiği ifade edilen para yardımını,  sadece Hristiyan ve Yezidi sığınmacılara dağıtması, Türkmenlerin tepkisine neden oldu. 

Erbil'deki Türkmen Evi'nde bir araya gelen bir grup Türkmen, IKBY hükümetinin ayrıma gitmeden tüm sığınmacılara eşit şekilde yardımda bulunmasını istedi. Grup adına basın açıklaması yapan Irak Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, "Kürt bölgesel hükümeti, geçen hafta mağdur ailelere 25 milyon dolar nakdi yardımda bulunacağını duyurdu. Bunun üzerine Duhok ve Erbil'de aile başı 300 dolar nakit dağıtımı başladı. Ancak Türkmen aileler görmezden gelindi. Söz konusu para yardımı, sadece Hristiyan ve Yezidi sığınmacılara dağıtıldı. Türkmenlerin de bu yardımlardan faydalandırılmalarını istiyoruz" dedi. 

Yardımların eşit dağıtılmamasının büyük bir haksızlığa neden olduğunu dile getiren Maruf, "Bu, uygulama insan haklarına aykırıdır. Bir kesim sığınmacıya yapılan yardım, evinden olmuş diğer insanlara da yapılmak zorunda. Biz, Yezidi ve Hristiyan kardeşimize verilen desteğin, Türkmen kardeşlerimize de verilmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon 250 bin sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı. 

Muhabir: Emrah Yorulmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın