Dünya, gazze, arşiv

Müslümanları Filistin davasından uzaklaştırmak istiyorlar

Hizbullah lideri Nasrallah, Arap dünyasında ayrılık çıkması için çalışıldığını belirterek, "Çabalar, Müslüman ve Arapları Filistin davasından uzaklaştırmak için" dedi.

25.07.2014 - Güncelleme : 25.07.2014
Müslümanları Filistin davasından uzaklaştırmak istiyorlar

BEYRUT

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin, ''Filistinlilerin zaferi bizim zaferimiz, hezimetleri bizim hezimetimizdir'' dedi. 

Lübnan'ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye’de, ''Dünya Kudüs Günü'' etkinlikleri kapsamında konuşan Nasrallah, "Eminim bazı Arap liderler, Netanyahu'yu arayıp 'saldırılara devam et' diyorlar. Böylece direnişin başarısını engellemeye çalışıyorlar.  Üzücüdür ki bazı Arap medyası Filistinli çocukları öldüren İsrail askerlerine karşı duygusal yaklaşım gösteren haberler üretiyor. Ordusuna güvenemeyen İsrail, Filistin direnişini kırmak için saldırılarını çocuk ve kadınları öldürmekle başlattı" ifadesini kullandı.

"Irak'ta kilise ve camilerin yıkılmasının Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın yıkılışına zemin hazırlamasından korkuyorum" diyen Nasrallah, "Irak Şam İslam Devleti örgütü (IŞİD), Irak'ta cami, klise ve peygamber türbelerini hadef alıyorsa İsrail neden Mescid-i Aksa'yı yıkmasın" değerlendirmesinde bulundu.

Nasrallah, İsrail'in İslam ülkeleri arasında kargaşa ve husumet meydana getirerek, Filistin davasının unutulmasına ve halkının siyasi, askeri ve psikolojik olarak yalnızlaştırılmasına çalıştığını öne sürdü.

Hasan Nasrallah, Hizbullah'ın her zaman Filistin halkı ve tüm Filistinli direnişçilerin yanında yer alacağını belirterek, "Filistinlilerin zaferi bizim zaferimiz, hezimetleri bizim hezimetimizdir... Gazze'de hedef sadece Hamas değil, bütün Filistinli direniş gruplarıdır. Batı ve Arap dünyasına kalsa, İsrail'e 'fırsatını bulmuşken işlerini bitirin' diyecekler" diye konuştu.

"Siyonistler, Filistin davasını unutturmaya, Kudüs'ü, Müslümanlar ve Hristiyanlar için değersiz kılmaya çalışıyor"

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, "Siyonistler, yıllardır Filistin davasını unutturmaya, Kudüs'ü, Müslümanlar ve Hristiyanlar için değersiz kılmaya çalışıyor" dedi. 

Lübnan'ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye’de, ''Dünya Kudüs Günü'' etkinlikleri kapsamında konuşan Nasrallah, sözlerine 2006'da İsrail-Lübnan savaşında "şehit" olan, yaralanan ve hala tek umudun direniş olduğuna inananların ruhlarını selamlayarak başladı.

 "Kudüs Günü, bizleri Filistin'i kalplerimizde, akıllarımızda öncelikli mesele olarak tutmaya teşvik ediyor" diyen Nasrallah, "Siyonistler, yıllardır bilinçli ve sistematik biçimde Filistin davasını yok etmeye, unutturmaya çalışıyor. Müslüman ve Hristiyanlar için kutsal olan Kudüs'ü onların gözünde değersizleştirmek istiyor" diye konuştu.

ABD ve bazı Arap liderlerin İsrail'den saldırılarını sürdürmesini istediğini öne süren Nasrallah, "Hamas, Gazze'de direniş mantığıyla zafer elde etti. Saldırıların sonunda kazanan Hamas olacak, İsrail ise tüm dünyadan aldığı desteğe rağmen hedeflerini gerçekleştiremedi" değerlendirmesinde bulundu.

Nasrallah, Gazze üzerindeki ambargonun kaldırılması için Arap ve İslam ülkelerine seslenerek, İran, Suriye ve Lübnanlı direnişçilerin Filistin direnişine desteklerini uzun yıllardır aksatmadığını söyledi.

Filistinlilerin, İsrail tarafından siyasi, psikolojik ve duygusal olarak bölgeden kopartılmaya çalışıldığını dile getiren Nasrallah, "Filistinlileri birbirlerine düşürüyorlar ve aralarında sorunlar yaratıyorlar. Komşu ülkelerle bile düşman hale getiriyorlar" ifadesini kullandı.

Nasrallah, bölge ülkelerinin, kendi gündemleri ve bölgesel hesaplarının Filistin meselesinin önüne geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bölge halkları için, Filistin artık bir şey ifade etmez hale geldi. Bunu özellikle Arap medyasında gözlemliyoruz. Lübnan'da bile, intihar bombacılarını Filistinlilerin arasından seçip onları diğer milletlerden ayrıştırmaya çaba gösteren bir kesim var."

Arap dünyasında ayrılık çıkması için çalışıldığını belirten Nasrallah, "Bu çabalar, tüm Müslüman ve Arapların ortak meselesi olması gereken Filistin davasından bizleri uzaklaştırmak için" ifadesini kullandı. 

Arap dünyasının, Filistin işgalinden beri en "tehlikeli" dönemden geçmekte olduğunu anlatan Nasrallah, "Bölgede sistematik yıkım yapılıyor. Ülkeler, insanlar, ordular ve toplumlar sistematik bir kıyımdan geçiriliyor" diye konuştu.     

Televizyondan halka seslenmesi beklenen Nasrallah, konuşmasını Hizbullah'ın kalesi olarak kabul edilen Dahiye semtindeki bir konferans salonunda halka açık olarak gerçekleştirdi. 

Muhabir:  Ayşe Sarıoğlu, Mahmut Geldi, Ömer Erdem

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın