Dünya, gazze, arşiv

İsrail'in katliamına tepkiler çığ gibi büyüyor

İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılar, Türkiye ve dünyanın birçok şehrinde protestolarla kınandı.

25.07.2014 - Güncelleme : 25.07.2014
İsrail'in katliamına tepkiler çığ gibi büyüyor

ANKARA 

İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılar, Türkiye ve dünyanın birçok şehrinde protestolarla kınandı.

İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılar, Almanya'nın Frankfurt kentinde protesto edildi.

Frankfurt'un Zeil Caddesi'nde çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından ortaklaşa gösteri düzenlendi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı gösteride, İsrail karşıtı sloganlar atıldı. Aralarında Türk, Filistinli ve Almanların da bulunduğu göstericiler, ellerinde "İsa da Filistinli’ydi", "İsrail'in Gazze'ye saldırısı dursun", "İnsan hakları her yerde geçerlidir Filistin'de de" yazılı dövizler ile Filistin bayrakları taşıdı. 

Burada yapılan konuşmalarda Gazze'ye yönelik saldırılarda çok sayıda çocuğun öldüğüne işaret edilerek, saldırıların durması için otoritelerin acilen harekete geçmesi gerektiği kaydedildi.

AA muhabirine düşüncelerini paylaşan Alman vatandaşı Willi Schulze Barantin, Suriye Dayanışma Komitesi’ne üye olduğunu ve Suriye’deki olayların da Filistin’de yaşananlarla benzerlik taşıdığını söyledi.

İsrail’in Filistin’e saldırısını kabul edilemez bulduğunu ifade eden Barantin, "Benim fikrime göre İsrail kurulduğu günden bu yana emperyalist bir projedir. İsrail’in hiç kurulmadığını düşünün o zaman Ortadoğu'da nasıl olurdu hayal edin" ifadelerini kullandı.

İsrail'in emperyalist bir ülke olduğunu ve Almanya'nın da emperyalist sisteme dahil olduğunu vurgulayan Barantin, İsrail'in sahip olduğu az nüfus ve toprağa rağmen öneminin bu kadar önem taşıyan bir ülke olmasına anlam veremediğini kaydetti.

New York

ABD'nin New York kentinde, İsrail’in Gazze’ye saldırıları protesto edildi.

Sosyal medya üzerinden duyurusu yapılan ''Gazze İçin Eylem Günü'' etkinliği kapsamında yaklaşık bin gösterici, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etmek amacıyla New York Belediyesi yakınlarındaki Foley Meydanı'nda toplandı. İsrail karşıtı pankartlar taşıyan göstericiler, burada kurulan sahnede saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin isimlerini okudu.

Amerika'da yaşayan Arapların ve bir grup Yahudi'nin de katıldığı gösteride, alana İnsansız Hava Aracı maketi de getirilerek İsrail'in saldırıları kınandı.

İsrail ürünlerini boykot çağrısı

Öte yandan, gösteri sırasında bir grup, çevrede el ilanı dağıtarak, İsrail ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu. Üzerinde, ''Top oynayan çocuğa ateş eden İsrail askeri'' fotoğrafı bulunan broşürleri dağıtan göstericiler, Amerika'da satışı yapılan İsrail markalarının tek tek isimlerini okuyup, bunların tüketilmemesi istendi. 

Gösteri olaysız sona erdi.

Hollanda

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Hollanda’nın Lahey kentinde protesto edildi.

Bazı Müslüman kuruluşların öncülüğünde Lahey’de düzenlenen gösteride, İsrail’in saldırıları kınanarak Gazzelilere destek mesajı verildi.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteride sık sık tekbir getiren grup, “Filistin’e özgürlük”, “Gazze’ye özgürlük” ve “Katliama son” şeklinde sloganlar attı.

Grup adına yapılan konuşmalarda Gazze’de yaşanan saldırıların derhal sona erdirilmesi istendi. Filistin'in genelinde soykırım yaşandığına değinen konuşmacılar, toplumun duyarsızlığını eleştirdi.

Gazze’nin yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde de Müslüman toplumun çeşitli saldırılara maruz kaldığı belirtilen konuşmalarda, İslam dünyasının bu duruma seyirci kalamayacağına dikkati çekildi. Gösteri öncesi "gamalı haç" türü pankartların açılmaması uyarısında bulunan grup, konuşmaların ardından dağıldı. 

Roma

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, İtalya’nın başkenti Roma'da protesto edildi.

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği ve bazı Müslüman kuruluşlar öncülüğünde düzenlenen gösteride binlerce kişi ellerinde Filistin bayrakları ile Vittorio Meydanı'ndan Tiburtino Meydanı'na kadar yürüdü.

İsrail'in saldırılarının kınandığı yürüyüşte "Çocuk ölümlerini durdurun", "Özgür Filistin", "Gazze'ye özgürlük", "Gazze bombardımanını durdurun" "Katil İsrail" yazılı pankartlar açıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte özellikle genç kızların yüzlerine yazdıkları "Özgür Gazze" yazıları dikkat çekti. 

Yapılan yazılı açıklamada 2009 yılından bu yana sadece Gazze'de öldürülen Filistinlilerin sayısının 2 binin üzerinde olduğu belirtilerek "Gazze ve Batı Şeria'daki sivillerin için derhal uluslararası koruma sağlanması gerekiyor. Gazze halkına karşı askeri saldırı ve kuşatmanın derhal sonlandırılması lazım" denildi.

Yürüyüşü düzenleyen dernek ve kuruluşların temsilcileri, 26  Temmuz saat 18.00'de Roma Kolezyum önünde toplanarak yürüyüş gerçekleştireceklerini bildirdi.

Atina

İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Yunanistan Komünist Partisi'nin çağrısıyla şehir merkezinden İsrail'in Atina Büyükelçiliğine yürüyen yaklaşık 20 bin gösterici, sloganlar atarak Gazze'ye yapılan saldırıları kınadı.

İsrail'i kınayan döviz ve pankartların taşındığı eylemde, Yunanca ve Arapça, "Mücadeleye devam", "Filistin'e özgürlük", "Canımız kanımız sana feda olsun Gazze", "Kahrolsun İsrail", "Direnişe devam, Gazze'ye selam", "Emperyalizme ölüm" sloganları atıldı.

Hazırladıkları kırmızı boya dolu balonları elçilik binasına atan göstericiler, balonların "İsrail'in Gazze'de döktüğü kanı" simgelediğini söyledi.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eyleme katılanlar, Gazze'deki katliama son verilmesini talep etti. 

Beyrut

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.

Mısır'ın Beyrut Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler düzenledikleri eylemle, Mısır yönetimi tarafından 18 gündür kapalı tutulan Refah Sınır Kapısı’nın acilen açılarak Gazze'ye yardım ve sağlık malzemelerinin girişinin sağlanmasını talep etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi aleyhinde sloganların atıldığı eylemde göstericiler, Filistin bayrakları ve Mısır yönetiminin İsrail ile ilişkilerini eleştiren dövizler taşıdı. 

Gösteride ayrıca, Mısır yönetiminin İsrail’e tepki göstermemesinin "insanlık suçu" olarak nitelendirildiği bildiriler dağıtıldı.

Sana

Yemen'de düzenlenen Gazze'ye destek gösterisinde ''cihat'' çağrısı yapıldı. Hamas'ın Yemen ofisi önünde toplanan bir grup gösterici, ''kadınlı erkekli cihat çağrısı'' sloganı ile İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarına ''direniş'' mesajları verdi.

Gösterilerde Filistin halkının yaşadığı acıları paylaşan protesocular Gazze'de yaşanan drama sessiz kalındığını belirterek cihat çağrısı ile ''kardeşlerimizin yardımına koşalım'' mesajı verildi.

Atılan sloganlarda Arap ülkelerinin ve İslam dünyasının sessizliği ve uluslararası toplumun yaşanan ''kıyıma'' yönelik herhangi bir eylem yapmaması da protesto edildi.

İstanbul

Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki Galatasaray Lisesi önünde toplanan bir grup sanatçı, İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle protesto etti. 

Ellerinde enstrümanlarıyla Galatasaray Lisesi önüne gelen sanatçılar, lise duvarına "Türkiye'nin sanatçıları Filistinli kardeşlerinin yanında" pankartı astı.

"Çocuk katili İsrail, Allah seni kahretsin", "Taşlar tankları yenecek", "Sazımızla, sözümüzle haykırıyoruz; katil İsrail Gazze'den defol" yazılı dövizler taşıyan sanatçılar, "Katil İsrail Filistin'den defol" şeklinde slogan attı. 

İstanbul - Bakırköy

AK Parti Bakırköy Gençlik Kolları üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Bakırköy Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan gruptakiler, "Filistin'e selam, direnişe devam" ve "Kahrolsun İsrail" sloganları attı.  

Zalim ve siyonist İsrail'i tel'in ediyoruz

Hukukun Üstünlüğü Platformu üyesi bir grup avukat, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını, bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti. 

Grup adına açıklama yapan avukat Abdullah Arar, İstanbul Barosu avukatları olarak, zulme karşı destansı direniş gösteren Gazzeli kardeşlerinin yanında olduklarını göstermek için burada toplandıklarını söyledi. 

Arar, zalim ve siyonist İsrail'i tel'in ettiklerini ve kınadıklarını bildirdi. 

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da, sivil toplum kuruluşları tarihi İmaret Camisi’nde kılınan teravih namazının ardından İsrail’in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları protesto etti.

Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Şube Başkanı Mevlüt Üyümez, İsrail’in 3 Yahudi gencin kaybolmasını bahane ederek başlattığı saldırıların kayıp gençlerin cesetlerinin bulunmasının ardından daha da arttığını söyledi.

İsrail’in, Filistin’e saldırılarını Birleşmiş Milletler (BM), ABD ve Avrupa Birliği’nin, savunma hakkı olarak gördüklerini kaydeden Üyümez, ''Oysa bu gencin kaybolmasından da öldürülmesinden de İsrail istihbaratı sorumludur. Çünkü İsrail daha fazla Müslüman kanı dökebilmek için her türlü aşağılık davranışı yapabilecek bir karakterdedir'' dedi.

Diyarbakır

Diyarbakır’daki 68 sivil toplum kuruluşunun Gazze’ye saldırıları protesto etmek için başlattığı "Filistin İçin Dua Seferberliği Nöbeti" etkinliğine devam edildi.

İftardan sonra seccadeleri ile Dağkapı Meydanı’na gelen sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyeleri, teravih namazını kıldıktan sonra İsrail’in Gazze’ye saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Video gösterimiyle devam eden programda, tekbirler getirilerek, "Hamas'a selam direnişe devam", "Kahrolsun İsrail" ve "Vur vur el-Kassam, İsrail'e vur" sloganları atıldı.

Etkinliği düzenleyen sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan İbrahim Yaz, Müslümanların, siyonistlere karşı birlik olması gerektiğini vurguladı.

Şam, Mısır ve Afganistan gibi Müslüman ülkelerinde katliamın devam ettiğini hatırlatan Yaz, "Ne zaman ki bizler bu katil sürüsüne karşı bir olup vahdet çatısı altında toplanırsak, inşallah bu azgın Yahudilerin yok oluş sesi çok çabuk gelecektir. Bunlar tarihten beri bu tip vahşetlere, zulümlere devam etmişlerdir" dedi.

Müslümanlar arasındaki mezhep, grup ve benzeri ihtilafların bir kenara bırakılması gerektiğinin altını çizen Yaz, Mescid-i Aksa'nın Müslümanları birleştirememesi durumunda hiçbir gücün bu birlikteliği sağlayamayacağını savundu.

Adana

İsrail'in Gazze saldırılarını protesto eden ve ABD'nin Adana Konsolosluğu önüne temsili kefene sarılı oyuncak bebek bırakan kadınlar, İncirlik'te İsrail'i protesto etti.

ABD'nin Adana Konsolosluğu önündeki eylemlerinin ardından yürüyüşe geçen grup, ellerinde bayrak ve dövizlerle sloganlar atarak İncirlik Hava Üssü'ne doğru yürüyüşe geçti. D-400 karayolunu takiben İncirlik Hava Üssü'ne ilerleyen grup, mobilyacılar sitesi kavşağında yolu trafiğe kapattı. Oturarak, İsrail aleyhine sloganlar atan grup, polis ekiplerinin ikazlarına rağmen yolu trafiğe açmadı. Bir süre oturma eylemi yapan kadınlar, daha sonra tekrar yürüyüşe geçti.

Trabzon

Trabzon Sivil İnisiyatifi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Trabzon Sivil İnisiyatifi'nin öncülüğünde Uzun Sokak'ta bir araya gelen vatandaşlar, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'e tepki göstermek için Atatürk alanına kadar yürüdü.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin de içinde yer aldığı Trabzon Sivil İnisiyatifi'nin öncülüğündeki vatandaşlar, Atatürk Alanı'nda iftara kadar program düzenledi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti Trabzon İl Başkanı Adnan Günnar ve MHP İl Başkanı Muammer Demeli, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını anlatan konuşmalar yaptı.

 Gümrükçüoğlu, programda yaptığı konuşmada, Gazze halkının Müslümanların görevi olan bir yükü tek başlarına üstlendiklerini söyledi.

Niğde

İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için, eşi ve iki çocuğuyla Gazze'ye yürüyüşe başlayan Ali Tokluman, Niğde'de konakladı.

Eşi Fatma, çocukları Talha (19), Harun (20) ve Zeynep (18) ile Cumhuriyet Meydanı'na gelen 45 yaşındaki Ali Tokluman, Niğde'de iftar öncesi basın açıklaması yaptı.

Kayseri'de başlayan yolculuğun Gazze'de biteceğini belirten Tokluman, "Bugün evden uzakta 3’üncü iftarımız. Allah’a hamdolsun bir sağlık problemi yaşamadık. Yürümeye alışık olmadığımız için ayaklarımız su topladı. Biraz güneşten muzdarip olduk diyebiliriz. Gün içerisinde yarım gün yürüme imkanımız oluyor. Fakat Gazze'ye bir şekilde ulaşacağız" dedi.

Hatay

Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'ne (HESOB)  bağlı yetmiş 70 meslek odası ve STK üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Vali Ürgen Parkı'nda toplanan yaklaşık 250 kişilik grup, Türk bayrağı açarak, Filistin'de hayatını kaybedenler için dua etti.

HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, burada yaptığı açıklamada, İsrail'in devlet politikası olarak Gazze'ye yönelik yaptığı insanlık dışı saldırıların kabul edilemeyeceği ve bir an önce Birleşmiş Milletlerin konuya el koymak suretiyle ateşkes sağlanması gerektiğini belirtti.

Sivas

AK Parti Sivas Kadın Kolları Başkanlığı üyeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Öztürk ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'na, kucaklarında beyaz beze sarılı oyuncak bebeklerle geldi.

Burada oturma eylemi yapan grup adına konuşan Öztürk, Filistin'de ölen çocuklara dikkat çekmek için böyle bir program düzenlediklerini söyledi.

Filistin'de çocukların, hamile kadınların öldürüldüğünü belirten Öztürk, "Anneler ağlamasın istedik, bütün herkesin dikkatini çekmek istedik. Bütün insanların, İslam aleminin barış ve huzur içerisinde yaşamasını istiyoruz, bunu özellikle çocuklar için istiyoruz. Çocuklar ölmesin, çünkü onlar, bizim her şeyimiz. Bunu sadece Müslümanlar için değil, bütün dünyadaki çocuklar için istiyoruz, dünya kadınları için istiyoruz" diye konuştu.

Bingöl

Bingöl'de, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının protesto edilmesi amacıyla "Gazze Direnişiyle Dayanışma Gecesi" etkinliği düzenlendi.

Bingöl Bilgi ve Düşünce Derneği öncülüğünde teravih namazının ardından Eğitim Caddesi'nde düzenlenen etkinlikte yüzlerce vatandaş bir araya geldi.

"Bingöl'den Gazze'ye bin selam", "Şehitlerin kanı zalimleri boğacak" ve "Katil İsrail, işbirlikçi ABD" sloganlarının atıldığı etkinlikte konuşan Dernek Başkanı Mustafa Yılmaz, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında bebek, çocuk, kadın, erkek ve yüzlerce Müslüman’ın şehit edildiğine işaret ederek, Bingöllüler olarak bu saldırılara sessiz kalmayacaklarını vurguladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın