Dolar
32.52
Euro
35.17
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.30
BTC/USDT
70,675.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, Dünya, arşiv

IŞİD Bağdat'a yaklaştı

Irak'ın kuzeyinde bazı bölgeleri kontrolü altına alan IŞİD ve müttefiki silahlı grupların, başkent Bağdat'a 100 kilometre yaklaştığı belirtildi.

12.06.2014 - Güncelleme : 12.06.2014
IŞİD Bağdat'a yaklaştı

SALAHADDİN

Irak'ın ordusunun, ülkenin kuzeyindeki Salahaddin vilayetinde askeri operasyonların yönetimi için yeni atamalar yaptığı bildirildi.

Hükumet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün de aralarında bulunduğu silahlı grupların bazı kent ve beldeleri ele geçirmesinin ardından, orgeneral Ali Muhsin el-Fereyci ve Orgeneral Hatem el-Maksusi, Salahaddin kentinde silahlı gruplara karşı yürütülen operasyonları yönetmek üzere görevlendirildi.

Öte yandan yerel kaynaklar, kuzeyde bazı bölgeleri kontrolü altına alan IŞİD ve müttefiki silahlı grupların başkent Bağdat'a 100 kilometre kadar yaklaştığını belirtti.

IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin Irak'ın en büyük kentlerinden Musul ve Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı kentlerde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.

Bağdat, Kerbela ve Necef'e ilerleme emri

Öte yandan IŞİD'in militanlarına Irak'ın başkenti Bağdat, Kerbela ve Necef kentlerine doğru ilerleme emri verdiği ddia edildi.

IŞİD sözcüsü olduğu öne sürülen Ebu Muhammed el-Adnani'ye ait ses kaydı Youtube'da yayınlandı.

Ses kaydında Adnani, IŞİD militanlarının "uzun ve ağır hesabı görmek için başkent Bağdat, Kerbela ve Necef'e ilerlemek üzere hazırlanmalarını" istedi.

"Savaşın henüz kızışmadığını ve Bağdat ile Kerbela'da kızışacağını" iddia eden Adnani, "Ele geçirdiğiniz bir karış topraktan dahi vazgeçmeyin. Rafıziler, ele geçirdiğiniz topraklara ikinci kez cesetlerinizi çiğnemeden ayak basmasınlar" diye konuştu.

Almanya uyardı 

Almanya Dışişleri Bakanlığı internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada da, bölgedeki mevcut durumdan dolayı Alman vatandaşlarının Irak’ın Ninive, Ambar ve Selahaddin kentlerini terk etmesi istendi.

Terör gruplarının 11 Haziran 2014 tarihinde Ninive kentini kontrol altına aldıktan sonra Amber ve Selahaddin kentlerine ilerlediği ifade edilen açıklamada, teröristler ile Iraklı güvenlik güçleri arasında çatışma çıkabileceği kaydedildi. 

Açıklamada, Irak’ın kuzeydoğusundaki Diyala ve Kerkük kentlerindeki durumun son derece endişe verici olduğu, buradaki gelişmelerin beklenilmesi gerektiği bildirildi.

Bağdat’ın bazı ilçelerinde özellikle güvenlik birimlerine, bakanlıklara, otellere, kamuya açık yerlerde ve dini kuruluşlara saldırıların olabileceği belirtilen açıklamada, ülkedeki yabancıların ve onlara refakat eden kişilerin kaçırılabileceği yönünde yüksek bir riskin bulunduğuna dikkat çekildi.

 IŞİD silahları Suriye'ye taşıyor

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) Deyru'z Zor medya sorumlusu Ebu Hamza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in Irak'ta kontrolü sağladığı, Musul ve Tikrit kentinde Maliki güçlerinin terk ettiği askeri araç ve aralarında ağır silahların da bulunduğu mühimmatı, Suriye'de kontrolündeki bölgelere taşımaya başladığını belirtti.

Ebu Hamza, "Suriye'nin Irak sınırındaki Deyru'z Zor kentinin doğu kesimlerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile IŞİD militanları arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor" dedi.

IŞİD'in kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerinin tamamının kontrolünü ele geçirdiğini dile getiren Ebu Hamza, silahlı muhaliflerle (ÖSO) IŞİD militanları arasında bir haftadan bu yana şiddetli çatışmaların yaşandığını kaydetti.

Ebu Hamza, IŞİD'in kentte muhaliflerin denetiminde olan bölgeleri de abluka altına aldığını ifade ederek, "IŞİD yönetim karşıtlarının elinde olan bölgeleri de kuşatmış durumda. Halk IŞİD'in keskin nişancılarından dolayı kent dışına çıkamıyor. IŞİD, Suriye'nin Irak sınırı yakınlarındaki bazı sınır kasabalarının denetimini ele geçirdi" diye konuştu.

Deyru'z Zor'da muhaliflerin denetiminde olan bölgelerde "insani durumun iyi olmadığına" değinen Ebu Hamza, şöyle devam etti:

"Muhaliflerin denetiminde olan birçok bölgede ne elektrik var ne de sular akıyor. Halk bazı temel gıda malzemelerine ulaşmakta zorluklar çekiyor. Yaralılar ve hastalar için ilaç bulunmuyor." 

"Maliki'nin ordusu kağıttan kaplan"

"Suriye'de IŞİD, diğer muhalif güçler yardımıyla ancak Rakka kentinin kontrolünü ele geçirebildi" diyen Ebu Hamza, şöyle devam etti:

"Maliki ordusu kağıttan kaplan olduğu için IŞİD militanları karşısında direnmedi. IŞİD de Musul, Tikrit ve Salahaddin kentinin bazı bölgelerinde kontrolü çok rahat bir şekilde ele geçirdi." 

Deyru'z Zor'da hafif silahlarla hem IŞİD'e hem de rejim güçlerine karşı koyduklarını anlatan Ebu Hamza, sözlerini şöyle tamamladı:

"Esed güçlerinin hava ve kara saldırılarına karşı ve IŞİD'in intihar saldırılarına rağmen hiçbir bölgemizi ne IŞİD'e ne de rejime bırakmış değiliz. IŞİD kentte muhalif bölgeleri kuşatırken rejim güçleri de hava saldırısıyla halkı öldürüyor."

 Muhabir: Ensar Fırat, Ömer Erdem, Halit Süleyman

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın