Dolar
32.34
Euro
35.17
Altın
2,161.68
ETH/USDT
3,415.30
BTC/USDT
65,564.00
BIST 100
8,718.11
Dünya, arşiv

Hafter Sisi olmak istiyor

Libya Müslüman Kardeşler Teşkilatı Genel Sekreteri Kebti, " İhvan Arap dünyasında başlayan diriliş hareketlerine öncülük ettiği için hedef tahtasına oturtuldu. Hafter, Sisi olmak istiyor" dedi.

03.06.2014 - Güncelleme : 03.06.2014
Hafter Sisi olmak istiyor

İSTANBUL

Libya Müslüman Kardeşler Teşkilatı Genel Sekreteri Beşir Abdüsselam Kebti, "Bazı Batı ve Arap ülkelerinin, Libya'da medya ve para güçlerini kullanarak, Arap Baharına yönelik karşı devrimlere giriştiğini ve bu doğrultuda, Halife Hafter'in Mısır'daki Sisi'yi örnek alarak, Libya'da darbeye kalkıştığını" iddia etti.

AA muhabirine açıklamada bulunan Libya Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Sekreteri Beşir Abdüsselam el-Kebti, şunları söyledi:

"Bilindiği gibi Arap dünyasında cumhuriyet olduğunu iddia eden devletlerde de krallıklar gibi, yönetim babadan oğula geçiyor. Üstelik halk baskı ve zulümle yönetiliyordu. Ancak daha sonra bu ülkelerde özgürlük ve demokrasi isteğiyle halk devrimleri gerçekleşmeye başladı. Tabii bunu gören krallıklar, özellikle petrol zengini Arap ülkeleri ve çıkarcı batılı ülkeler, taht ve rant korkusuyla, yaşanan devrimleri engellemeye çalışıp 'karşı devrimleri' desteklediler."

Kebti, "Mısır'da yaşananlar söylediklerimin bariz bir örneğidir, Mısır, 60 yıl boyunca askerler tarafından yönetilirken devrimden sonra ilk defa halk tarafından seçilen sivil bir yönetim başa geçmişti, ancak kendi tahtından korkan Arap ve Batılı ülkelerin de desteğiyle bir 'Karşı devrim' başlatıldı" görüşünü dile getirerek, "Tabii ki gerçekleşen halk devrimlerinde öncülük yapan İslami akımlar, özellikle İhvan, bu yaptığından dolayı hedef tahtasına oturtuldu" diye konuştu.

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin Mursi hükümetine yönelik darbesini "60 yıl sonra devrimle yönetimi eline almış sivil halka yapılmış bir darbe" olarak nitelendiren Kebti, "Libya'da da Mısır'daki karşı devrim gibi bir hareketin oluşmasını isteyen bazı Arap ülkeleri, özellikle son 2 yılda etkin biçimde ellerindeki medya gücüyle Libya devriminin seyrini bozmaya çalışıyor" dedi.

"Hafter, Sisi olmak istiyor"

Kebti, Libya'da darbe girişiminde bulunan emekli Tuğgeneral Halife Hafter ile ilgili olarak, "1969 darbesinden itibaren, esir düştüğü Çad savaşına kadar Kaddafi ile hareket etti, oradan da sürpriz bir biçimde ABD'ye kaçtı ve 2011 yılında Libya'ya dönerek devrimcilere katıldı ancak gözle görülür bir başarı sağlamadı" ifadelerini kullanarak, başta ABD ve bazı Arap ülkeleriyle gizli bağlantıları olduğu düşünülen Hafter'in üzerinde, çok fazla soru işareti olduğunu belirtti.

'Teröre karşı savaş' söylemiyle darbe girişiminde bulunan Hafter'in, Abdulfettah es-Sisi'nin Mısır'da oynadığı rolü oynamak istediğini öne süren Kebti, ancak Libya'da şartların çok farklı olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: 

"Dış güçler kendisini destekliyor olsa bile, Hafter şu an sahada önemli bir güce sahip değil. 2 adet uçakla, devrimcilerin bulunmadığı bazı noktaları bombalayıp duruyor, ancak medya bunu çok büyük bir savaşmış gibi gösteriyor."

"Libya'nın liberalliği kendine özgü"

"Libya'daki siyasal kesimler arasında çok büyük farklar olmadığını" vurgulayan Kebti, "tarafların genelinin mutedil çizgide bulunduğunu" ifade etti.

Kebti örnek olarak ülkedeki liberal oluşumların anayasanın İslam hukukuna uygun olmasına karşı çıkmadığını söyleyerek, "Liberallerin çoğunluğunun, İslamcıları hedef aldığını söyleyen Hafter'i desteklediğini düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

Ülkede devam eden güvenlik zaafiyeti ve suçlarla mücadele konusunda, hükümete yönelik eleştirilere katıldıklarını vurgulayan Kebti, Hafter'in bu minvaldeki eleştirilerin sınırını aşarak, İslami akımlara karşı savaştığını ve konuyu başka bir mecraya taşıdığını kaydetti.

Hafter'e bağlı birliklerin sözcüsü Albay Muhammed el-Hicazi geçen hafta yaptığı açıklamada, "Sisi izlenmeye ve ümitlenmeye değer bir iş gerçekleştirdi. Çünkü, Mısır'ın geleceği, Sisi'nin başarısına bağlıydı. Hafter, Sisi'nin yolunu takip edecek. Eğer halk isterse Hafter cumhurbaşkanlığına aday olabilir" diye konuşmuştu.

Hafter, Bingazi'deki çeşitli suçlamalarda bulunduğu hükümet yanlısı gruplara karşı "Onur Savaşı" başlattığını duyurmuştu. Milli Genel Kongre ve Geçiş Hükümeti ise Hafter'in hareketini darbe girişimi olarak tanımlamıştı. Hafter'in Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'daki Sisi yönetiminden açık destek görmesinin ardından Zintan merkezli milis güçler ve Libya hava kuvvetlerindeki bazı birliklerle Kaddafi yanlıları Hafter'in darbe girişimine katıldıklarını açıklamıştı.

Kaddafi rejimine karşı savaşan ve Merkezi geçiş hükümetine bağlılıklarını bildiren hükümet yanlısı güçlerle merkezi Derne'de bulunan Ensar'uş Şeria milis kuvvetleri ise Hafter'e bağlı güçlerle çatışıyor.

Muhabir: Ensar Fırat, Bülent Erdeğer 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın