Dünya, arşiv

Bosna Hersek'te durum değerlendirildi

Bosna Hersek Bakanlar Kurulu, ülkede yaşanan sel felaketi yüzünde, 950 bin vatandaşın evlerinden tahliye edildiğini açıkladı.

22.05.2014 - Güncelleme : 22.05.2014
Bosna Hersek'te durum değerlendirildi

SARAYBOSNA

Bosna Hersek Bakanlar Kurulu, ülkede yaşanan sel felaketi yüzünde, 950 bin vatandaşın evlerinden tahliye edildiğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda, yapılan toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki sellerden 1,5 milyon vatandaşın etkilendiği söyledi.

Sellerin, ülkedeki 60 belediyede etkili olduğunu belirten Bevanda, can kayıplarına ilişkin henüz resmi bilgilerin olmadığını kaydetti.

Kara ve demir yollarında büyük maddi hasarın oluştuğunu ifade eden Bevanda, "Ülkenin kuzeyinde hala zor durumlar yaşanıyor. Doğu kesimlerinde ise, sinek bulutlarının meydana gelmesinden dolayı salgın hastalıkların oluşmasından endişeleniyoruz. Tuzla bölgesinde bulunan Dubrava semtinde, uyuz hastalığı belirtilerinin oluşması üzerine, şüpheli vatandaşlar karantina altına alındı. Brüksel'den, sinek ilaçlaması için izin istedik, umarım bu sorunları aşacağız" diye konuştu.

Ölü sayısı ile ilgili daha fazla yanlış bilgiler verilmemesi için tüm bakanlıkları, yetki alanları kapsamında, sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşları tespit etmekle görevlendirdiğini vurgulayan Bevanda, bu bilgilerin yarın elde edileceğini bildirdi.

Bevanda, Bosna Hersek'in Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) fonları kapsamında Avrupa Birliği'nden yardım talep edebileceğini ve Dünya Bankası gibi diğer kuruluşlardan da yardım beklediklerini söyledi. 

Sel felaketinin ardından bakanlıkların bütçesinde değişiklik yapılmayacağını belirten Bevanda, sözlerine şöyle devam etti:

"Bakanlar Kurulu, uluslararası yardımın Bosna Hersek'teki sel mağdurlarına ulaşması için elinden geleni yapıyor. Fakat, sınır geçişlerinde büyük sorunlar yaşanıyor. Bazıları, ellerinde hiçbir evrak yokken, bir takım ürünlerle ülkeye girmeye çalışıyor. Bunlar dikkat edilmesi gereken hususlar."

Bakanlar Kurulu ayrıca, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya'yı, uluslararası bağış toplantısı düzenlemekle görevlendirdi.

Muhabir: Meral Balota - Almir Terzic

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın