Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,207.65
ETH/USDT
3,589.30
BTC/USDT
71,031.00
BIST 100
9,049.89
Dünya, arşiv

AGİT gözlemcileri Berlin'de

Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların 8 gün alıkoyduktan sonra serbest bıraktıkları AGİT askeri gözlemcileri, Alman Hava Kuvvetlerine ait uçakla Berlin’e getirildi.

04.05.2014 - Güncelleme : 04.05.2014
AGİT gözlemcileri Berlin'de

BERLİN

Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların 8 gün alıkoyduktan sonra serbest bıraktıkları AGİT askeri gözlemcileri, Alman Hava Kuvvetlerine ait uçakla Berlin’e getirildi.

Alman Albay Axel Schneider başkanlığında Almanya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Polonya ordusundan personelin görev yaptığı AGİT heyetini taşıyan uçak, yerel saatle 21.00’de Berlin Tegel Havalimanı’nın askeri bölümüne indi.   

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Danimarka Savunma Bakanı Nicolai Wammen, Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanı Martin Stropnicky’nin yanı sıra İsveç ve Polonya’dan üst düzey yetkililer tarafından karşılanan AGİT askeri gözlemcileri, alanda duygulu anlar yaşadı. Alman askerlerin, karşılama sırasında komutanlarına sarılmaları dikkati çekti.

Askeri gözlemciler, uçaktan inmelerinin ardından ilk olarak havalimanında özel bir salonda aileleriyle buluştu. Basın mensuplarının buluşmadan görüntü almasına izin verilmedi. Ardından Almanya, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanları ile AGİT askeri gözlemci heyetinin başkanı Albay Axel Schneider, heyeti Ukrayna’dan Almanya’ya getiren uçağın önünde, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"AGİT misyonunu desteklemeye devam edeceğiz"

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, heyet üyelerinin tümünün sağlıklı bir şekilde ülkelerine dönmelerinden büyük mutluluk duyduğunu, uluslararası alanda başarılı bir işbirliğinin, bu sonucun alınmasını sağladığını kaydetti.

AGİT heyeti üyelerini, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti savunma bakanları ile Polonya ve İsveç’ten üst düzey yetkililerle birlikte karşıladıklarını vurgulayan Leyen, "Şunu açıkça ortaya koymak için birlikte buradayız: AGİT üyesi ülkeler, tümüyle ve güçlü bir şekilde Ukrayna misyonun arkasındalar. Güvenlik ve işbirliği konusunda olduğu gibi riskler konusunda da sorumluluğu birlikte üstleniyoruz" dedi.

Danimarka Savunma Bakanı Nicolai Wammen da AGİT gözlemcilerinin alıkonulmalarının "tümüyle kabul edilemez olduğunu, serbest bırakılmalarını sağlamak için büyük çaba gösterdiklerini kaydetti.

Danimarka’nın AGİT misyonunu desteklemeye devam edeceğini bildiren Wammen, “Gözlemcilerin çok önemli misyonlarını yerine getirebilmeleri, yaşanan bu olayın bu görevi önümüzdeki dönemde olumsuz etkilememesi önem taşıyor" diye konuştu.

Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanı Martin Stropnicky ise AGİT gözlemcilerinin çok zor şartlar altında mücadele verdiklerini belirterek "Çok uzun, karanlık ve tehlikeli günler geçirdiler. Belki bazı anlarda tünelin sonunda bir ışık göremediler. Ancak ışık şimdi burada" ifadesini kullandı.

Ukrayna krizi konusunda endişelerini dile getiren Stropnicky, "Şiddete karşı verilecek en iyi yanıt, aramızdaki birliktir. Burada tek ses olmamızdır. Umarım bu şekilde Ukrayna krizine diplomatik bir çözüm bulma konusunda da ilerleme sağlayabileceğiz" değerlendirmesini yaptı. 

AGİT askeri gözlemci heyetinin başkanı Albay Axel Schneider de "Geçen akşam çatışmaların ortasındaydık. Bugün ise hepimiz büyük bir mutluluk içindeyiz. Bu akşam ailelerimizi gördük. Geçen akşam bu asla aklımızdan geçmemişti” dedi. Schneider, serbest bırakılmalarını sağlayan tüm ilgililere teşekkürlerini sunmak istediklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın