Dolar
32.45
Euro
35.12
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.60
BTC/USDT
70,830.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Milli mütabakat temkinli iyimserlikle karşılandı

Mutabakat konusunda Ramallah'ta temkinli iyimserlik hakim.

24.04.2014 - Güncelleme : 24.04.2014
Milli mütabakat temkinli iyimserlikle karşılandı

RAMALLAH

Batı Şeria'daki Filistinliler, Fetih ve Hamas arasında dün varılan ve ulusal birlik hükümeti teşkil edilerek seçimlere gidilmesini öngören mutabakata temkinli yaklaşıyor.

Milli mutabakatın soru işaretleri oluşturduğu Ramallah'ta halk, anlaşmanın uygulanabilirliği konusunda tarafların ciddeyetinden emin olamadığı için umut ve kaygıyı aynı anda yaşıyor.

AA muhabirine konuşan Filistinli Nayif Uveydat, dün yaşananları çok önemli gelişmeler olarak değerlendirmediğini belirterek, "Bu ilk defa olmuyor. Ayrılığın biteceğini de sanmıyorum. Halk bedel ödemeye devam edecek" dedi.

Dünkü anlaşmayı, "barış müzakerelerinin sekteye uğramasının ardından İsrail'e baskı yapmak için Hamas'a sığınan Filistin yönetiminin kullandığı bir kağıt" şeklinde değerlendiren Uveydat, Mısır'da değişen yönetim sebebiyle Hamas'ın da zor günler geçirdiğini, iki tarafın mutabakatı bir çıkış yolu olarak gördüğünü, dolayısıyla anlaşmanın başarılı olamayacağını kaydetti.

Uveydat, yine de anlaşmanın uygulamaya konulmasını temmeni ettiğini sözlerine ekledi.

Ramallah'taki BM yardım ajansı çalışanı Hatice Şehade de, iki taraf arasında derin bir ayrılık bulunduğunu ve bu durumun tek bir anlaşmaya imza atılıp atılmamasıyla hemen değişmeyeceğini belirtti.

Şehade, bedel ödeyenin her zaman Filistin halkı olduğunu söyledi. 

"Uzlaşma imkansız değil, güçlü iradeye ihtiyaç var"

Filistinli Muhasebeciler Sendikası Başkanı Nassar Yakin ise uzlaşmadan duyduğu mutluluğu dile getirirken anlaşmanın Filistinlileri birleştirmesini umduğunu aktardı. Yakin, "Filistinli gruplar arasında uzlaşıyı istemeyen dış güçler tarafından bu anlaşmaya yönelik bir komplo girişiminden endişeliyim" dedi.

Kamil el-Mısri isimli Filistinli esnaf, Hamas ve Fetih hareketlerine anlaşmayı en kısa sürede uygulayarak Filistin sokaklarında kendilerine olan güveni yeniden kazanmaları çağrısında bulundu. 

Aynı temennileri dile getiren Filistinli memur Rafa Mismar, "Uzlaşma imkansız değil. Ancak tarafların güçlü bir irade göstermesi gerek" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, dün, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, varılan mutabakatın ardından yaptığı açıklamada, bunun Arap ülkeleri ve uluslararası toplum tarafından desteklenen bir adım olduğunu, aynı zamanda iki devletli çözümün başarıya ulaşması için İsrail ile yürütülen barış müzakerelerini güçlendireceğini ifade etmişti.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih'le aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

 

Muhabir: Qays Abu Samra, Hacer Başer, Meryem Kasım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.