Dolar
32.38
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,579.60
BTC/USDT
70,886.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Yermuk'ta açlıktan ölenlerin sayısı artıyor

Yermuk Mülteci Kampı'na yaklaşık 2 haftadır yardım ulaştırılamadığı ve insani durumun tekrar kötüleşmeye başladığı belirtildi. Açlıktan ölenlerin sayısı 144'e ulaştı.

21.04.2014 - Güncelleme : 21.04.2014
Yermuk'ta açlıktan ölenlerin sayısı artıyor

İSTANBUL 

Suriye'nin başkenti Şam'da rejim güçlerinin kuşatması altındaki Yermuk Mülteci Kampı'na yaklaşık 2 haftadır yardım ulaştırılamadığı ve insani durumun tekrar kötüleşmeye başladığı belirtildi.

AA'ya konuşan Şam'ın güneyinde yer alan kamptaki aktivistlerden Rami es-Seyyid, "Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) 14 gündür insani yardımları durdurmasının ardından kamptaki insani durum yeniden kötüleşmeye başladı. Yardımlar yeterli olmasa da geçici bir süre kampta iyileşme gözlenmişti. Ancak rejim güçleri, insani kurumların görevlerini yapmalarına izin vermediği için yaklaşık 2 haftadır kamptaki insanlara yardım edilemiyor" dedi.

Kampın mahallelerine yönelik rastgele düzenlenen bombalı saldırıların çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olduğunu ifade eden Seyyid, "Hasta ve yaralıların bir kısmı da sağlık ekipmanlarının yetersizliği ve rejimin kamp dışındaki hastanelere nakle izin vermemesi nedeniyle hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

Seyyid Yermuk Mülteci Kampı'ndaki yardım dağıtımına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Uluslararası kuruluşların bölgedeki krizin etkisini hafifletmek için yaptığı yardımlar, Esed güçleri ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Genel Komutanlığı tarafından engelleniyor. Esed güçleri, insanların yardım almak için toplandığı Rama caddesindeki dağıtım noktasını birçok kez hedef aldı. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yaklaşık 10 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı olayı bu saldırıların en kanlılarından biri olarak addedebiliriz."

Abluka nedeniyle açlıktan ölenlerin sayısı 144'e ulaştı

Yermuk Mülteci Kampı'nda Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), rejim güçleri ve FHKC-Genel Komutanlığı milislerinin bölgeye sızma girişimlerine karşı koymaya çalıştığı zamanlarda çatışmalar yaşandığını belirten Seyyid, "Filistin Kurtuluş Örgütü kampa dönmedi ve anlaşmaya bağlı kalmadı. Rejim güçleri de kampın tarafsızlaştırılması için yapılan anlaşmaya bağlı kalmadı. Abluka nedeniyle bölgede açlıktan ölenlerin sayısı 144'e ulaştı" diye konuştu.

Yermuk Mülteci Kampı'ndaki Nusra Cephesi ile silahlı Filistinliler arasında şubat ayının ortalarında anlaşma sağlanmış, buna göre, Nusra Cephesi'nin Yermuk'tan çekilerek yetkilerini Filistinlilere devredeceği ve kampın Filistinli silahlı gruplara bırakılacağı açıklanmıştı.

Silahlı grupların çekilmesi, Filistinli örgütlerin kampı yönetmesi, yardımların ulaştırılması ve çatışmalardan uzak tutulması amacıyla yapılan ateşkesin Esed rejimine bağlı güçler tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle Nusra Cephesi'nin yanı sıra diğer silahlı gruplar da mevzilerine geri dönmüştü.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) raporuna göre, Yermük Mülteci Kampı'nda, 128 kişinin açlıktan öldüğü, kamptaki 185 bin ailenin ülke içinde çeşitli bölgelere ve komşu ükelere göç ettiği açıklanmıştı.

Şam'ın merkezine 10 km uzaklıktaki Yermuk Mülteci Kampı'na yönelik abluka 10 Temmuz 2012'de başladı, 17 Temmuz 2013 tarihinde ise kamp rejim tarafından tamamen abluka altına alındı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın