Dolar
32.31
Euro
34.92
Altın
2,207.93
ETH/USDT
3,578.60
BTC/USDT
70,920.00
BIST 100
9,061.18
Dünya, arşiv

Suriye'de "zehirli gaz dolu varil bombası kullandığı" iddiası

Suriye'de Esed rejimine bağlı güçlerin Hama kentine düzenlediği biri çocuk 2 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı saldırıda "zehirli gaz dolu varil bombası kullandığı" öne sürüldü.

16.04.2014 - Güncelleme : 16.04.2014
Suriye'de "zehirli gaz dolu varil bombası kullandığı" iddiası

İSTANBUL

 Suriye'deki Kimyasal Dosyasını Belgeleme Bürosu tarafından hazırlanan raporda, Esed rejimine bağlı güçlerin, 11 Nisan'da Hama'nın Kefr Zeyta bölgesine düzenlediği saldırılarda "kimyasal olması muhtemel zehirli gaz" kullandığı, BM özel inceleme kurumu tarafından bu ihtimalin ispatlanması durumunda rejimin savaş suçu işleyerek 1925 Cenevre Protokolünü ihlal etmiş olacağı belirtildi.

Saldırının kimyasal silah kullanımında rejimin yeni yöntemlerinden biri olduğu ifade edilen raporda, varillerin üzerinde askeri mekanizmalar ve kimyasal maddeler üreten "Turenku"  isimli Çin şirketinin ismi olduğu iddia edildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) bu gazların atıldığı bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere uzman ekip göndermesi ve olayla ilgili derhal soruşturma açılıp sorumluların belirlenmesi çağrısında bulunulan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nden de konuyla ilgili olarak toplanması ve dosyaların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) gönderilmesi talep edildi.

Raporda, muhaliflerin kontrolündeki Hama'da Sağlık Müdürü Hasan el-Arac'ın "11 Nisan gecesi rejim güçlerine ait helikopterlerin 3 varil bombası attığı, büyük ebatlarda olan bir bombanın patlamasının ardından sarı dumanlar çıktığı, dumanlardan etkilenen yaklaşık yüz kişide kuru ve kanlı öksürük ile ağızda köpük oluşması ve kusma gibi hallerin görüldüğü" şeklindeki ifadelerine yer verildi.

 Raporda ayrıca Arac'ın, "dumandan etkilenen bu kişilerin bir kısmının tedavi edildiğini, bir kısmının ise tedavisinin sürdüğünü, aynı gece 2 varil bombası daha atıldığını ve saldırıda biri çocuk 2 kişinin öldüğüne" ilişkin açıklamasına dikkat çekildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın