Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,214.39
ETH/USDT
3,577.20
BTC/USDT
71,110.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

AB üyelik sürecinde yeni başlık

AB üyelerinin geçtiğimiz aylarda açılmasına karar verdiği "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlığının 5 Kasımda açılması bekleniyor.

21.10.2013 - Güncelleme : 21.10.2013
AB üyelik sürecinde yeni başlık

BRÜKSEL 

Avrupa Birliği (AB) üyelerinin geçtiğimiz aylarda açılmasına karar verdiği ancak resmi açılışını İlerleme Raporu sonrasına bıraktığı "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlığının 5 Kasımda açılması bekleniyor.

Başlığın resmen açılması konusunda pürüz çıkarma ihtimali en yüksek ülke, 25 Haziran’da açılışı engelleyen Almanya’ydı. Son günlerde gelen sinyaller ise 22. faslın açılması konusunda Almanya’nın sorun çıkarmayacağına işaret ediyor. Almanya, Salı günü Lüksemburg’da toplanacak AB Genel İşler Konseyi toplantısında "başlığın açılmasına muhalefet etmeyeceğini" resmi kanallar aracılığıyla da teyit etti.

Başlığın açılması konusunda çekinceleri olduğu bilinen Hollanda engeli de bu ülkenin parlamentosunun geçtiğimiz günlerde yeşil ışık yakması sonucunda aşılmıştı.

Gerek AB Komisyonu kaynakları gerekse diplomatik kaynaklar,  toplantıda Türkiye ve başlık konusunda olumsuz ya da başlığın açılmasını bir kez daha engelleyecek nitelikte bir gelişme yaşanmasını beklemediklerinin altını çiziyorlar. AB üyesi ülkeler, başlığın resmen açılması konusundaki nihai değerlendirmeyi Komisyon’un İlerleme Raporu'nda yapacağı vurguları ve verilecek mesajları dikkate alarak yapmayı kararlaştırmıştı.

İlerleme Raporu’nun “dengeli” çıkması ve başta genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üye Stefan Füle olmak üzere AB Komisyonu’nun başlığın açılmasına tam destek vermesi, olası riskleri azaltıcı etki yaptı. Toplantıda Türkiye’nin ele alınacağı oturumun beklendiği gibi yolunda gitmesi ve son dakika sürprizi yaşanmaması halinde, AB bakanlarının başlığın resmen açılabilmesi için yapılması şart olan hükümetlerarası konferans için daha önce gayriresmi olarak telaffuz edilen 5 Kasım tarihini teyit etmeleri öngörülüyor.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, geçtiğimiz haftalarda yaptığı son Brüksel ziyaretinde, “AB Dönem Başkanı Litvanya, hükümetlerarası konferans için 5 Kasımı boş bırakmamızı istedi” demişti. 

Bakanların olumlu karar vermesi halinde Brüksel’de yapılacak hükümetlerarası konferansla birlikte Türkiye’nin 3 Ekim 2005’te başladığı AB üyelik müzakerelerinde açtığı başlık sayısı 14’e ulaşacak.

Westerwelle teyit etti

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, AB ile müzakerelerde 22 numaralı "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlığının açılmasına "yeşil ışık" yaktıklarını teyit etti.

Lüksemburg’da yapılan AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında konuşan Westerwelle, “AB katılım müzakerelerinde Türkiye’yle yeni bir başlık açmak için doğru zaman” dedi. Westerwelle, “yaz aylarında gönderdikleri mesajın alındığını” ifade etti.

Bundan bir hafta öncesine kadar başlığın açılması konusunda çekinceleri olduğu bilinen Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans da başlığın açılmasına yönelik ülkesinin itirazlarının kalktığı bilgisini toplantıda AB’li mevkidaşlarına iletti. Hollanda hükümetinin itirazını kaldıran unsur ise 17 Ekim’de Hollanda Parlamentosunda yapılan oturumdan başlığın açılmasına onay çıkması oldu.

Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan ülkeler arasında bulunan Avusturya da olumlu görüş bildiren ülkeler arasında yer alıyor. Avusturya sadece açılmasına onay verilmesi beklenen başlığa değil 23 numaralı “Yargı ve Temel Haklar” başlığı ile 24 numaralı “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” başlığının da açılmasına destek verdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, insan haklarına saygının tam olarak sağlanması amacıyla 23 ve 24 numaralı başlıkların mümkün olan en kısa zamanda açılması gerektiğini ifade etti.

Dışişleri bakanları toplantısı öncesinde bir araya gelen AB Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) de başlık konusunda sorun yaşanmaması, Salı günü yapılacak AB Genel İşler Konseyinde başlığın açılmasına onay verileceğine yönelik önemli bir gösterge niteliğinde.

Türkiye’yle müzakerelerde üç yıldır başlık açılmadığına dikkati çeken AB kaynakları, 22 numaralı başlığın açılmasının sembolik önemine vurgu yapıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın