Dolar
32.32
Euro
34.94
Altın
2,203.52
ETH/USDT
3,586.10
BTC/USDT
70,945.00
BIST 100
9,061.59
Teknoloji

Ponza teknolojiyle buluşacak

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Pomza ve Perlit Uygulama ve Araştırma Merkezi, kentte bugüne kadar istenilen düzeyde değerlendirilemeyen ponza taşından teknolojik ürün elde etmeyi hedefliyor.

02.07.2015 - Güncelleme : 02.07.2015
Ponza teknolojiyle buluşacak

BİTLİS

BEÜ Pomza ve Perlit Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bitlis bölgesinde ponza (bazı yüzeylerin temizlenmesinde, mermerlerin parlatılmasında, ovma işlerinde kullanılan, çok gözenekli, çok hafif kaya, taş) rezervinin yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye'ye komşu ülkelerde ponza rezervinin bitme aşamasında olduğunu anımsatan Turhan, "Ermenistan, İsrail, İran ve Avrupa ülkelerinde ponza bitmiş durumda ve Türkiye'den talep ediliyor ancak ponza burada olduğu gibi Türkiye'nin batı bölgelerinde de hoyratça kullanılıyor. Tonlarca ponzayı kamyonlara yükleyip inşaat alanında kullanıyoruz. Bunun teknolojiye herhangi bir faydası olmuyor. Üniversite olarak ponzadan 'teknolojik malzeme nasıl üretebiliriz' diye araştırma başlattık. Yani büyük meblağlarda zayi olan ponzadan, katma değeri olabilen, teknoloji ve inşaatın çeşitli alanlarında kullanılabilecek yeni malzeme üretme amacıyla merkezi oluşturduk" diye konuştu.

Ahlat'ta yürütülen seramik çalışmaları kapsamında, ponza ve seramiğin birlikte kullanılması için bilimsel çalışma başlattıklarını bildiren Turhan, ponzadan yeni ürünler elde etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

"Ponza stratejik ürün haline gelecek"

Türkiye'nin ponza rezervinin yüzde 49'unu Bitlis'in ihtiva ettiğini dile getiren Turhan, bunun büyük bir rakam olduğunu söyledi.

Turhan, şunları kaydetti:

"Ponzadan filtrasyon üzerine çalışma yapacağız. Bunu otomobil ve sigara filtresinde kullanabileceğiz. Böylece, firmaların ürettiği yüksek radyasyonları absorbe edebilecek imkanımız oluşacak. Tabi bunlar ilk etapta insanlara uçuk gelebilir. Ponzayla radyasyonu emme özelliği sağlayacağız çünkü radyasyonu tutabilme özelliği var. Bu, hem bilimsel alanda yeni bir açılım olacak hem de hoyratça kullandığımız ve kamyonlarca dağıtımız malzeme, çok özellikli teknolojik değere sahip olacak. Belki stratejik bir ürün haline gelecek."

"Yeni istihdam alanı yaratacak"

Ponzanın kent ekonomisi için de önemli olduğuna dikkati çeken Turhan, bu alana ilgi duyanların yeni iş yeri ve istihdam oluşturacağını belirtti.

Turhan, şöyle konuştu:

"Kentte henüz faaliyete girmeyen Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) ponza üzerine yeni iş sahaları açılabilir. Girişimciler çalışmalara iştirak ederse, süreç daha hızlı işleyecek. Şimdi ponza sadece inşaat ve yol sektöründe hoyratça kullanılıyor."

Muhabir: Şener Toktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın