Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,515.60
BTC/USDT
69,800.00
BIST 100
9,122.33
Teknoloji, arşiv

'Türkiye'nin en iyi beyinleri kendi teknolojisini geliştirsin'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Türkiye'nin en iyi beyinlerinin kendi şirketini kurup, kendi teknolojisini geliştirmeye heveslenmesi gerektiğini söyledi.

14.04.2015 - Güncelleme : 14.04.2015
'Türkiye'nin en iyi beyinleri kendi teknolojisini geliştirsin'

ANKARA 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK ve enstitülerin, çok güçlü entegrasyon kurumları olmasını, iş paketleri oluşturmasını, firmalara bu iş paketlerinin dağıtılmasını ve Türkiye'de start-up firmalarını güçlendirecek bir ekosistem oluşmasını istediklerini belirterek, "Artık Türkiye'nin en iyi beyinleri Türkiye'nin en iyi şirketlerinde çalışmaya heveslenmesin, kendi şirketini kurup, kendi teknolojisini geliştirmeye heveslensin" dedi. 

Gelişen Teknolojiler Çalıştayı 1: 3D Yazıcı Sektör Toplantısı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında gerçekleştirildi. Bakan Işık, toplantının öncesinde bazı girişimcilerin 3D yazıcı kullanarak yaptığı ürünleri inceledi ve kendilerinden bilgi aldı. 

Hükümetlerinin en önemli hedeflerinden birinin, Türkiye'de üretimi, yatırım ve istihdamı artırmak olduğunu dile getiren Işık, bu hedefe yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Son 12 yılda ülkenin çok önemli bir başarı hikayesi yazdığını belirten Işık, yeni bir başarı hikayesi yazmak için büyük gayret gösterdiklerini ifade etti. 

Bu başarı hikayesinin, kesinlikle bilim ve teknoloji alanında gerçekleşeceğini vurgulayan Işık, "Bir taraftan güçlü olduğumuz alanlarda, katma değeri daha yüksek ürün üretme gayreti içindeyiz ki bu noktada Ar-Ge ve inovasyonu çok agresif şekilde destekliyoruz" diye konuştu. 

Bakan Işık, tasarım ofislerinin de Ar-Ge merkezleri gibi destekleneceğini bildirdi. Hükümet olarak, bununla ilgili destek mekanizmalarının kurgulandığını anlatan Işık, 10 kişilik bir tasarım merkezinin, Ar-Ge merkezi gibi destek alacağını ifade etti. Işık, profesyonel tasarım merkezlerini de buralardan hizmet alan KOBİ'leri de destekleyeceklerini söyledi. 

"Gelişen teknolojiler alanında, 15 çalıştay yapılacak" 

Bugün bir başlangıç yaptıklarının altını çizen Işık, "gelişen teknolojiler" alanında, 15 başlıkta çalıştay yapacaklarını, bunların ilkinin, "3D Yazıcı Sektör Toplantısı" olduğunu bildirdi. 3D yazıcı teknolojisinin çok hızlı geliştiğine işaret eden Işık, şunları kaydetti:

"Yapılan tahminlere göre, 2024'te 20 milyar dolarlık bir 3D yazıcı piyasası ve yaklaşık 30 milyar dolar da sarf malzemesi piyasası oluşacak. Bu, kişiselleştirilmiş üretimin yaygınlaşması anlamına geliyor, aslında belki bir 3. sanayi devrimi olarak bile nitelemek, bu teknolojiyi mümkün hale geliyor. Dolayısıyla 3 boyutlu yazıcıların hayatımıza katacağı yenilikler tahminimizin de ötesinde. Şu anda özellikle medikal alanda çok yoğun bir kullanıma şahit oluyoruz. Bunun, savunma sanayisinden iletişim teknolojilerine kadar pek çok alanda, hayatımızın her gün daha da içine gireceğini tahmin etmek, zor değil." 

"Türkiye artık start-up firmalarını çok daha fazla destekleyecek" 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyada açık inovasyonun yanı sıra, açık Ar-Ge kavramının da daha önemle vurgulanmaya başladığını söyledi. Fikri mülkiyet haklarında da önemli değişikliklerin meydana geldiğini dile getiren Işık, bir çok büyük şirketin elindeki çalışmaları tüm dünyaya açtığını ifade etti. 

Sadece emeği değil, zamanı da değerleyen bir fikri mülkiyet kavramıyla karşı karşıya olunduğunu belirten Işık, şöyle devam etti:

"Bunun da olmazsa olmazı, Türkiye'de start-up firmalarının çok yoğun desteklendiği bir ekosistemi oluşturmak. Biz, 'TÜBİTAK olarak, tüm projeleri kendimiz yapalım, TÜBİTAK'a daha fazla uzman, araştırmacı alalım ve her şeyi kendimiz yapalım' anlayışında değiliz. İstiyoruz ki TÜBİTAK ve enstitüler, çok güçlü entegrasyon kurumları olsun, iş paketleri oluşturulsun ve firmalara bu iş paketleri dağıtılsın, Türkiye'de start-up firmalarını güçlendirecek bir ekosistem oluşsun. Bunu son derece önemsiyoruz. Türkiye'nin en iyi beyinleri TÜBİTAK'a veya Turkcell'e girmeye veya Türkiye'nin en iyi şirketlerinde çalışmaya heveslenmesin, kendi şirketini kurup, kendi teknolojisini geliştirmeye heveslensin." 

Toplantı öncesinde, girişimcilerin 3 boyutlu yazıcılarda ortaya koydukları performansı gördüğünü ve bu alanı biraz daha desteklemeleri gerektiğini düşündüğünü dile getiren Işık, "Türkiye artık, Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminde start-up firmalarını çok daha fazla dikkate alacak, çok daha fazla destekleyecek" dedi.

Muhabir: Recep Demir

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.