Dolar
32.35
Euro
34.90
Altın
2,219.29
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,550.00
BIST 100
9,079.97
Teknoloji, arşiv

UUİ’deki astronotlar uzay yürüyüşünde

NASA astronotları Wiseman ve Wilmore, UUİ'deki arızalı elektrik akımı düzenleyicisini yenisiyle değiştirmek için uzay yürüyüşüne çıktı.

15.10.2014 - Güncelleme : 15.10.2014
UUİ’deki astronotlar uzay yürüyüşünde

ANKARA

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) Amerikalı astronotlar Reid Wiseman ve Butch Wilmore, arızalı bir elektronik cihazı değiştirmek üzere uzay yürüyüşüne çıktı.

Wiseman ve Wilmore, yaklaşık 6,5 saat sürecek uzay yürüyüşü sırasında, UUİ'deki ardışık paralel bağlantı ünitesi adı verilen arızalı elektrik akımı düzenleyicisini sökerek yenisiyle değiştirecek. NASA’dan yapılan açıklamada, mayıs ayından beri bozuk durumdaki cihazın onarılmasıyla UUİ’nin elektrik kapasitesinin tekrar tam güce erişeceği bildirildi.

UUİ’deki astronotlar, yine aynı amaçla 7 Ekim’de de uzay yürüyüşüne çıkmışlardı. Arızayı gidermek amacıyla yapılan ilk uzay yürüyüşünde Wiseman’a, Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Alman astronot Alexander Gerst eşlik etmişti.

Söz konusu cihazın değiştirilmesi, UUİ’deki uzay elbiselerinde ortaya çıkan çeşitli sorunlar nedeniyle daha önce yapılamamıştı.

NASA’dan verilen bilgiye göre, bu ay içinde yapılan iki uzay yürüyüşü, UUİ’ye 2017’den itibaren gelmeye başlayacak ticari amaçlı astronot taksilerine hazırlık amaçlı "araç dışı faaliyet"lerin (ADF) bir parçasını oluşturuyor.

UUİ Bütünleştirme Operasyonları Yöneticisi Kenny Todd, uzay yürüyüşlerinin başlamasından hemen önce düzenlediği basın toplantısında, ADF’ler sırasında UUİ'nin çevresindeki bazı modüllerin yerini değiştirmeye hazırlık amacıyla gerekli olan işlerin yapılacağını söylemişti.

Tüm bu hazırlıkların amacının "gelecekte yapılacak ticari amaçlı insan taşıyan araçların" UUİ’ye gelişini desteklemek olduğunu belirten Todd, bu çalışmalar sırasında yapılacak işleri, “modüllerin yerlerini değiştirmek için hazırlık yapmak” ve “UUİ’ye yeni bir kenetlenme uyarlayıcı sistemi yerleştirmek” olarak sıralamıştı.

UUİ’de görev yapan mürettebat, Wiseman, Gerst ve Wilmore’un dışında, Maksim Suraev, Aleksandr Samokutyaev, Elena Serova adlı Rus kozmonotlardan oluşuyor.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın