Dolar
32.31
Euro
34.88
Altın
2,194.57
ETH/USDT
3,578.30
BTC/USDT
70,550.00
BIST 100
8,981.35
Teknoloji, arşiv

Güneş enerjisiyle uçuşta başarı

ABD'de güneş enerjisiyle çalışan uçak, deneme turunun ilk ayağını başarıyla tamamladı ve Arizona'ya indi.

04.05.2013 - Güncelleme : 04.05.2013
Güneş enerjisiyle uçuşta başarı

PHOENIX 

ABD'nin California eyaletindeki San Francisco'dan dün havalanan güneş enerjisiyle çalışan uçak Solar Impulse'ın, Phoenix'teki Sky Harbor Havalimanı'na iniş yaptığı belirtildi. 

Uçak, havacılık tarihinde "kilometre taşı" diye nitelenen yolculuğuna buradan devam edecek ve başka kentlere de uğrayarak ABD'yi boydan boya katedecek.

Her şey planlandığı gibi giderse Solar Impulse, Phoenix'ten sonra Dallas-Fort Worth, St. Louis, Washington ve New York'a uğrayacak. Her bir uçuş 19-25 saat sürecek ve uçuşlar arasında 10 gün kadar mola verilecek.   

Ağırlığı bir otomobilinkine denk düşen ve kanatları üzerinde 12 bin "güneş pili" bulunan uçak, iki pilot tarafından dönüşümlü olarak idare ediliyor. Denemenin, sadece güneş enerjisiyle çalışan bir uçağın gündüz ve gece uçuşlarıyla, ABD'yi boydan boya kat edecek olması açısından bir ilk olduğu ifade ediliyor.

Güneş enerjisiyle çalışan uçakların, yakıtlı olanların yerini alması beklenmiyor. Proje güneş enerjisinin potansiyelini ortaya koymayı amaçlıyor.

 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın