Dolar
32.32
Euro
34.94
Altın
2,206.44
ETH/USDT
3,587.90
BTC/USDT
71,035.00
BIST 100
9,063.01
Spor, spor gündemi, Futbol, Basketbol, arşiv, arşiv, Dünyadan Spor

Sporda 2014 böyle geçti

Cüneyt Çakır, 40 yıl aradan sonra FIFA Dünya Kupası'nda düdük çalan ilk Türk hakem olarak tarihe geçti. "Filenin Sultanları" ise tarihinde ilk kez CEV Avrupa Ligi şampiyonu oldu.

22.12.2014 - Güncelleme : 22.12.2014
Sporda 2014 böyle geçti

ANKARA

Yılın ilk ayı, 2013 yılının en iyi futbolcularının ödül törenine sahne oldu. İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen FIFA Yılın En İyileri Ödül Töreni'nde Ronaldo, dünyada yılın futbolcusuna verilen FIFA Ballon d'Or (Altın Top) ödülünü aldı. 2013 FIFA Yılın En İyi Golü'ne verilen "Puskas Ödülü"nü Paris Saint Germain'in İsveçli futbolcusu Zlatan Ibrahimovic kazanırken, 2013 FIFA Yılın En İyi 11'inde ise Manuel Neuer, Philipp Lahm, Sergio Ramos, Thiago Silva, Dani Alves, Andres Iniesta, Xavi, Franck Ribery, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic ve Lionel Messi yer aldı.

2013 FIFA Başkanlık Ödülü, eski Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge'a, Yılın En İyi Teknik Direktörü Ödülü kadın futbolunda Silvia Neid'a (Almanya Milli Takımı), erkeklerde ise Bayern Münih eski teknik direktörü Jupp Heynckes'e verildi. 2013 FIFA Fair Play Ödülü Afganistan Futbol Federasyonu'na, 2013 FIFA Ballon d'Or Prix d'Honneur Ödülü ise Brezilyalı efsanevi futbolcu Pele'ye gitti. 

FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır'ın, 2014 FIFA Dünya Kupası'nda görev yapacağı da bu ay açıklandı. Çakır, 1974 Dünya Kupası'nda görev yapan Doğan Babacan'dan 40 yıl sonra Dünya Kupası'nda düdük çalacak Türk hakem olarak tarihe geçti. 

Yılın ilk gününe, doping vakası damga vurdu. 35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda erkekler şampiyonu Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich'in dopingli çıktığı açıklandı. Yağlı güreşte 18'i yasaklı madde kullanmaktan, ikisi ise numune vermekten kaçmak suçundan 20 sporcuya da 15'er ay müsabakalardan men cezası verildiği açıklandı.

Sezonun ilk "grand slam"i Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda tek erkeklerde İsviçreli Stanislas Wawrinka, 1 numaralı seribaşı İspanyol Rafel Nadal'ı yenerek kariyerinde ilk kez bir "grand slam" kazandı. Tek kadınların şampiyonu ise Çinli Li Na oldu. 

Türk arkeolojisinin önemli isimlerinden, olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporculardan Prof. Dr. Halet Çambel, yılın ilk ayında 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.

2014 yılının ocak ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle: 

1 Ocak

- 35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda erkeklerde şampiyon olan Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich'in dopingli çıktığı açıklandı.

- Yağlı güreşte 18'i yasaklı madde kullanmaktan, ikisi ise numune vermekten kaçmak suçundan 20 sporcuya 15'er ay müsabakalardan men cezası verildi.

4 Ocak

- Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) ekiplerinden Orlando Magic, milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu'nu serbest bıraktı.

5 Ocak

- A Milli Bayan Voleybol Takımı, CEV Avrupa Kıta Elemeleri 3. tur son maçında Romanya'yı 3-0 yenerek grubunu lider tamamladı ve İtalya'da yapılacak 2014 FIVB Dünya Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı.

- Güney Amerika ülkeleri Arjantin, Bolivya ve Şili'nin evsahipliğinde düzenlenen 35. Dakar Rallisi'nde otomobilde Nani Roma, motosiklette Marc Coma birinci oldu. Kamyon kategorisinde Rus Andrey Karginov zirvede yer alırken, ATV araçlarında birincilik Şilili Ignacio Casale'ye gitti. Belçikalı motosikletçi Eric Palante ve iki Arjantinli seyircinin ölümü ise ralli camiasını yasa boğdu.

9 Ocak

- Sezonun ilk "grand slam"i Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda tek erkekler final maçında 8 numaralı seribaşı İsviçreli Stanislas Wawrinka, 1 numaralı seribaşı İspanyol Rafel Nadal'ı 3-1 yenerek kariyerinde ilk kez bir "grand slam" kazandı. Tek kadınların şampiyonu ise Çinli Li Na oldu. Elemelere katılan milli tenisçilerden Marsel İlhan ikinci, Çağla Büyükakçay ise ilk turda elendi.

11 Ocak

- Yelken Federasyonu'nun yeni başkanı, Mehmet Serhat Belli oldu. Federasyon delegelerinin imza toplayarak yaptırdığı seçimli genel kurulda, 166 delegenin 158'i oy kullandı. Geçerli oyların 68'ini alan Mehmet Serhat Belli, Yelken Federasyonu Başkanlığına seçildi.

- Basketbolda Spor Toto Kadınlar Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'yi 76-70 yenen Galatasaray Odeabank, üst üste 5. kez kupayı müzesine götürdü. Karşılaşmanın bitimine 3.8 saniye kala tribünde çıkan olaylar ve bir taraftarın sahaya girmesi nedeniyle oyun durdu. Fenerbahçe tribününden basın mensupların bulunduğu bölüme patlayıcı maddeler ve bozuk para atılırken, bu arada bir taraftar da salona inerek Galatasaraylı taraftarların bulunduğu bölüme ilerlemek istedi. Güvenlik görevlileri tarafından ancak salonun ortasında kontrol edilebilen taraftar  dışarı çıkarılırken karşılaşmanın son saniyeleri 20 dakikalık gecikmenin ardından Fenerbahçe taraftarlarının salondan çıkarılmasıyla tamamlanabildi.

13 Ocak

- Türk arkeolojisinin önemli isimlerinden, olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporculardan Prof. Dr. Halet Çambel 97 yaşında vefat etti.

- Real Madrid'in Portekizli yıldız futbolcusu Cristiano Ronaldo, 2013 FIFA Altın Top (Ballon d'Or) ödülünün sahibi oldu. İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen törende, 2013 FIFA Yılın En İyi Golü'ne verilen "Puskas Ödülü"nü İsveçli futbolcu Zlatan İbrahimoviç'in kazanırken, 2013 FIFA Yılın En İyi 11'inde ise "Manuel Neuer, Philipp Lahm, Sergio Ramos, Thiago Silva, Dani Alves, Andres Iniesta, Xavi, Franck Ribery, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi" yer aldı. 2013 FIFA Başkanlık Ödülü'nü, eski Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge, Yılın En İyi Teknik Direktörü Ödülü'nü, kadınlar futbolunda Silvia Neid (Almanya/Almanya Milli Takımı), erkeklerde ise Bayern Münih eski teknik direktörü Jupp Heynckes aldı. 2013 FIFA Fair Play Ödülü'nü Afganistan Futbol Federasyonu, 2013 FIFA Ballon d'Or Prix d'Honneur ödülünü ise Brezilyalı efsanevi futbolcu Pele kazandı ve kendisine Altın Top verildi.

15 Ocak

- FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır'ın, 2014 FIFA Dünya Kupası'nda görev yapacağı açıklandı. Cüneyt Çakır, Dünya Kupası'nda görev alacak 25 hakem arasında yer aldı. Brezilya'da Cüneyt Çakır'ın yanı sıra yardımcı hakemler Bahattin Duran ve Tarık Ongun görev alacak. Cüneyt Çakır, 1974 Dünya Kupası'nda görev yapan Doğan Babacan'dan 40 yıl sonra Dünya Kupası'nda düdük çalacak Türk hakem oldu.

- UEFA'nın bu yıl 13. kez düzenlediği yılın en iyi 11'i oylamasının sonuçları belli oldu.UEFA'nın yılın en iyi 11'inde Arsenal'da forma giyen Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil de yer aldı.

- Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Avrupa Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda milli sporcular Alper Uçar-Alisa Agafonova ikilisi 18. sırada yer aldı. Milli sporcu Sıla Saygı ve Ali Demirboğa ise kısa programı geçemeyerek elendi.

16 Ocak

- Milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu, Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Los Angeles Clippers ile sözleşme imzaladı.

17 Ocak

- İstanbul Maratonu, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından dünyanın en iyi maratonlarına verilen "Altın Kategori" (Gold Label) nişanesine 3. kez layık görüldü.

- Dünya Boks Konseyi (WBC) Başkanı Jose Sulaiman, 82 yaşında hayata gözlerini yumdu.

- Yargıtay 5. Ceza Dairesi, "futbolda şike davası"nda Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'a verilen hapis cezalarını onadı. 

19 Ocak

- Beko Basketbol Ligi'nin Türk ve yabancı yıldızlarının karşı karşıya geldiği Beko All Star 2014 maçını Türk yıldızlar 122-111 kazandı. Etkinliğin üç sayı yarışmasında final atışlarında 18 sayı üreten Penny, geçen yıl olduğu gibi birinci oldu. 

24 Ocak

- Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) 63. All-Star maçında karşılaşacak takımların ilk 5'leri yapılan oylamanın ardından belirlendi. Doğu Konferansı'nda LeBron James (Miami Heat), Paul George (Indiana Pacers), Carmelo Anthony (New York Knicks), Dwyane Wade (Miami Heat) ve Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers); Batı Konferansı'nda ise Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), Stephen Curry (Golden State Warriors), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Blake Griffin (Los Angeles Clippers) ve Kevin Love (Minnesota Timberwolves) yer aldı.

- Fransa'da düzenlenecek ve ilk kez 24 takımın direkt katılacağı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2016) kura çekimine, Türkiye'nin 3. torbadan katılacağı açıklandı.

- İngiltere'nin Telford kentinde yapılan Okçuluk Salon Dünya Kupası'nda Türk Milli Takımı'ndan Barış Tandoğan gümüş madalya kazandı.

26 Ocak:

- Danimarka'nın Herning kentinde düzenlenen Avrupa Erkekler Hentbol Şampiyonası final maçında evsahibi Danimarka'yı 41-32 yenen Fransa şampiyon oldu.

Şubat

22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği şubat ayında, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Yılın ikinci ayı, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları'na (Soçi-2014) sahne oldu. 7-23 Şubat tarihlerinde düzenlenen oyunlarda 13'ü altın toplam 33 madalya elde eden Rusya, madalya sıralamasında zirvede yer aldı. Türkiye, 6 sporcuyla mücadele ettiği kış olimpiyatlarında derece elde edemezken, skiatlon, serbest sprint ve 10 kilometre klasikte yarışan milli kayakçı Kelime Çetinkaya, profesyonel kariyerini Soçi'de noktaladı. Oyunlarda toplam 9 olimpiyat rekoru kırıldı.

Türkiye'nin, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerindeki rakipleri de bu ay belli oldu. A Milli Futbol Takımı, A Grubu'nda Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Letonya, İzlanda ve Kazakistan ile eşleşti.

Şubat, Türk basketbolu açısından önemli bir ay oldu. Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA), 2014 FIBA Dünya Kupası'na "wildcard" ile katılacak son 4 ülke içinde Türkiye'ye de yer verdi. Türkiye, kupada ABD, Finlandiya, Yeni Zelanda, Ukrayna ve Dominik Cumhuriyeti takımlarıyla C Grubu'nda yer aldı.

Milli tekvandocu Seyithan Balık'ın Mısır'daki bir şampiyonada müsabaka sırasında kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesi şubat ayında hafızalara kazınan üzücü olaylardan biri oldu. Balık'ın ani ölümü, ailesini ve spor kamuoyunu yasa boğdu.

Milli motosikletçi Burak Özel'in, Akhisar ilçesindeki evinde doğalgaz borusuna asılı bulunması da ayın üzücü olaylarından biri oldu. 

Fenerbahçe'nin eski teknik direktörü, İspanyol futbolunun önemli şahsiyetlerinden Luis Aragones de 75 yaşında hayatını kaybetti.

Uluslararası spor basınının bu ay en fazla konuştuğu olaylardan birisi de doping nedeniyle lisansı askıya alınan Jamaikalı atlet Veronica Campbell-Brown'ın aklanmasıydı. Yedi olimpiyat madalyalı sprinter, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nce (CAS) suçsuz bulundu.

2014 yılının şubat ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Şubat:

- Fenerbahçe'nin eski teknik direktörü, İspanyol futbolunun önemli şahsiyetlerinden Luis Aragones 75 yaşında hayatını kaybetti.

- FIBA, 2014 FIBA Dünya Kupası'na "wildcard" ile katılacak son 4 ülke içinde Türkiye'ye de yer verdi.

2 Şubat:

- İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Portekiz'in Albufeira kentinde düzenlenen Avrupa Kulüpler Kros Şampiyonası'nda büyük erkeklerde Avrupa üçüncüsü oldu. 

- Amerikan futbol liginin final maçı niteliğindeki, New Jersey’in Metlife Stadyumu'nda 48'incisi gerçekleşen Süper Bowl karşılaşmasında, Seattle Seahawks, Denver Broncos'u 43-8 mağlup etti.

3 Şubat:

- Türkiye, 2014 Dünya Basketbol Kupası'nda C Grubu'nda ABD, Finlandiya, Yeni Zelanda, Ukrayna ve Dominik Cumhuriyeti takımlarıyla eşleşti.

6 Şubat:

- Voleybol DenizBank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi 6'lı play-off turu ilk maçında VakıfBank, ilk seti kaybetmesine karşın Fransa'nın Cannes takımını 3-1 yendi. 

- Basketbolda, FIBA Kadınlar Avrupa Kupası çeyrek final müsabakalarında, Adana BOTAŞ, sahasında ağırladığı Rus ekibi Dynamo Moscow'a 64-72 yenildi.

7 Şubat:

- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu üyesi oldu.

- FIFA kokartlı plaj futbolu hakemlerinden Serdar Akçer, 2014 FIFA plaj futbolu hakem eğitimcileri listesine seçildi.

- 22. Kış Olimpiyat Oyunları (Soçi 2014), Rusya’nın Soçi kentinde düzenlendi. 23 Şubat’ta sona eren oyunlarda Türkiye, 6 sporcu ile mücadele etti.

Oyunlarda 13 altın, 11 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 33 madalya elde eden Rusya, madalya sıralamasında zirevede yer aldı. Olimpiyatları 11 altın, 5 gümüş ve 10 bronz olmak üzere 26 madalya ile noktalayan Norveç 2. sırayı, Kanada 10'ar altın ve gümüş ve 5 bronz olmak üzere 25 madalya ile 3. sırayı elde etti. 

Türk sporcular, mücadele ettikleri branşlarda arkalarında bıraktıkları ülke sporcuları olduysa da üst sıraları fazla zorlayamadı. Skiatlon, serbest sprint ve 10 kilometre klasikte yarışan Kelime Çetinkaya, profesyonel kariyerini Soçi'de noktaladı. 15 kilometre klasik yarışında 20 sporcuyu arkasında bırakan Sabahattin Oğlağo 71'inci oldu. Alisa Agafonova-Alper Uçar çifti buz dansı kısa dans programında 22'nci olarak serbest dansta yarışmaya hak kazanamadı. Tuğba Kocaağa, büyük slalomda 63'üncü, slalomda ise 41'inci oldu. Emre Şimşek ilk olimpiyat tecrübesinde büyük slalomda 68'inci oldu, slalomu ilk yarışta düştüğü için tamamlayamadı.

Oyunlarda sürat pateni ve kısa mesafe sürat pateninde toplam 9 mücadelede olimpiyat rekorları kırıldı. 

8 Şubat:

- 2014 Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) İsveç'te düzenlenen ikinci ayağını Fin pilot Jari-Matti Latvala kazandı.

9 Şubat:

- Ankara’da düzenlenen basketbolda Spor Toto Erkekler Türkiye Kupası'nın finalinde Pınar Karşıyaka, Anadolu Efes'i 66-65 yenerek kupanın sahibi oldu.

12 Şubat:

- Fenerbahçe Grundig, Voleybol Erkekler Challenge Kupası çeyrek final rövanş maçında sahasında Belarus ekibi Stroitel'i 3-0 yenerek tur atladı ve yarı finale yükseldi.

- Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), olimpiyat şampiyonu milli sporcu Aslı Çakır Alptekin'in ceza alması için Spor Tahkim Mahkemesine başvurdu.

- Fenerbahçe, Voleybol Kadınlar CEV Kupası çeyrek final rövanş maçında sahasında Çek Cumhuriyeti'nin Agel takımını 3-0 yenerek tur atladı ve yarı finale yükseldi.

- Vakıfbank, Voleybol DenizBank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi 6'lı play-off'ta, deplasmanda Fransız ekibi Cannes'i altın sette yenerek dörtlü finallere kaldı.

13 Şubat:

- FIFA dünya sıralamasında, İspanya zirvedeki yerini korurken, Türkiye 3 basamak atlayarak 42. sıraya yükseldi.

- İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Voleybol Erkekler Challenge Kupası çeyrek final rövanş maçında sahasında Belçika'nın Euphony Asse Lennik takımını 3-0 yenerek tur atladı ve yarı finale çıktı.

- Beşiktaş, Voleybol Kadınlar Challenge Kupası çeyrek final rövanş maçında Fransa'nın Rocheville Le Cannet takımını altın sette eleyerek yarı finale yükseldi.

- PFDK, Fenerbahçe'de kulüp başkanı Aziz Yıldırım'a 90, yönetim kurulu üyesi Mahmut Uslu'ya 45 gün hak mahrumiyeti cezası verdi.

- İstanbul Üniversitesi BGD, Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Kupası çeyrek final rövanş maçında Fransa'nın Nantes Reze ekibini 65-63 yenerek yarı finale yükseldi.

- Eczacıbaşı VitrA, Voleybol DenizBank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi 6'lı play-off turu rövanş maçında Rusya'nın Omichka Omsk Region takımını 3-0 yenerek "Dörtlü Final"e kaldı.

14 Şubat:

- Eski milli kaleci Rüştü Reçber, futbolda Milli Takımlar Genel Koordinatörlüğü görevinden istifa etti.

16 Şubat:

- Mısır'ın Luksor kentinde düzenlenen Uluslararası Tekvando Şampiyonası'na katılan İzmirli sporcu Seyithan Akbalık, müsabaka esnasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

23 Şubat

- Dünya Supersport Motosiklet Şampiyonası'nda Avustralya'nın evsahipliği yaptığı sezonun ilk yarışını, Yakhnich Motorsport takımının Fransız pilotu Jules Cluzel kazandı. Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu ise ikinci turda kaza yaptığı yarıştan çekildi.

- Türkiye, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde A Grubu'nda Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Letonya, İzlanda ve Kazakistan ile eşleşti.

- Milli motosiklet yarışcısı Burak Özel, Akhisar ilçesindeki evinde doğalgaz borusuna asılı bulundu.

24 Şubat:

- Geçen yıl mayıs ayında verdiği numunede yasaklı maddeye rastlandığı için lisansı askıya alınan 7 olimpiyat madalyalı kadın sprinter Veronica Campbell-Brown, CAS tarafından suçsuz bulundu.

25 Şubat:

- Brezilya'da, 12 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 2014 Dünya Kupası öncesinde İstanbul'a getirilen FIFA Dünya Kupası için bir gece düzenlendi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'teki turunu tamamladıktan sonra özel tasarlanan uçakla turun 73. durağı olan İstanbul'a getirilen kupa, Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas ve FIFA İcra Komitesi Üyesi Şenes Erzik'in evsahipliğinde düzenlenen bir etkinlikle, iş, spor ve cemiyet hayatının önde gelen isimleri ile buluştu.

26 Şubat:

- Portekizli yıldız futbolcu Mario Coluna hayatını kaybetti. Bir dönem Portekiz Milli Takımı'nın kaptanlığını yapan Coluna, akciğer enfeksiyonu nedeniyle 78 yaşında öldü.

- UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2. tur ilk maçları tamamlandı. Rakipleri karşısında sahadan galibiyetle ayrılan Olympiakos, Borussia Dortmund ve Real Madrid, rövanş maçları öncesinde avantaj sağladı. Sahasında Chelsea ile 1-1 berabere kalan Galatasaray ise tur şansını Londra’ya bıraktı.

27 Şubat:

- Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 90 günlük hak mahrumiyetini oybirliğiyle onadı.

- Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi 2. tur rövanş maçında İtalya'nın Juventus takımına 2-0 yenilerek kupaya veda etti.

Mart

Mart ayında Türk basketbolu açısından önemli gelişmeler yaşandı. "12 Dev Adam"ın başantrenörlüğüne, 3 yıllığına Galatasaray Liv Hospital'ı çalıştıran Ergin Ataman getirildi. NBA Ligi takımlarından Los Angeles Clippers'ta forma giyen Hidayet Türkoğlu da 15 yıl giydiği ay-yıldızlı formayı bırakma kararı aldı.

Yılın üçüncü ayında dünya futbolunu ilgilendiren önemli bir karara imza atıldı. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen 128. Yıllık Genel Toplantısı'nda FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takmasına izin verildiğini açıkladı. 

FIFA ayrıca, Kosova'nın milli takım ve kulüpler bazında özel maç yapmasına izin verdi. 

Bu ayda UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nin sportif ve ticari formatında 2015-2018 dönemini kapsayacak bazı değişikliklere gidildi. Değişikliklerin, 2015-2016 sezonundan itibaren yürürlüğe konacağı ve en az 3 sezon geçerli olacağı belirtildi. Alınan kararlara göre, UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, o sezon kendi liginde aldığı derece hesaba katılmaksızın, bir sonraki sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne minimum play-off turundan itibaren katılabilecek. Eğer geçmiş sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceye göre ilgili sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt katılmaya hak kazanmışsa, UEFA Avrupa Ligi şampiyonu da Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt katılmaya hak kazanacak.

UEFA Avrupa Ligi'nde ise gruplara direkt katılacak takımların sayısı 6'dan 16'ya çıkarılacak. Bu haktan, UEFA ülke puan sıralamasında ilk 12 sırada bulunan ülkelerin takımları yararlanabilecek. Lige her ülkeden en fazla 3 takım katılabilecek.

Dünyada yılın sporcusuna verilen Laureus, erkeklerde Alman Formula 1 pilotu Sebastian Vettel'e, kadınlarda ABD'li yüzücü Missy Franklin'e gitti.

2014 yılının mart ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Mart:

- FIFA, kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takmasına izin verdi.

- Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Kupası yarı final rövanş maçında Azerbaycan'ın Azeryol Bakü takımını 3-0 yenerek üst üste ikinci kez finale yükseldi.

- Fenerbahçe Grundig Erkek Voleybol Takımı, Avrupa Challenge Kupası yarı final rövanş maçında Fransa temsilcisi Nantes'ı deplasmanda 3-0 yenerek finale çıktı.

2 Mart:

-  CEV Kadınlar Challenge Kupası yarı final rövanşında Polonya'nın Impel takımına 3-2 yenilen Beşiktaş, deplasmanda yapılan ilk maçtaki 3-1'lik galibiyetin avantajıyla finale yükseldi. 

5 Mart:

- FIFA'nın, milli takım ve kulüp takımları bazında özel maç oynama izni verdiği Kosova, tarihindeki ilk uluslararası maçta, Haiti ile 0-0 berabere kaldı.

8 Mart:

- Hentbol Bayanlar Türkiye Kupası Dörtlü Finali'nde Yenimahahalle Belediyesi'ni 20-19 yenen Muratpaşa Belediyesi, kupanın sahibi oldu.

 10 Mart:

- 2014 Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) Meksika'da düzenlenen üçüncü ayağını Fransız pilot Sebastien Ogier kazandı.

- 2014 FIVB Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası’nda Türkiye B grubunda, Brezilya, Sırbistan, Kamerun, Bulgaristan ve NORCECA'dan bir takımla eşleşti.

- Spor Toto Süper Lig'de Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maç, 45+9. dakikasında sahaya atılan yabancı maddeler nedeniyle maçın hakemi Bülent Yıldırım tarafından tatil edildi.

11 Mart:

- FIBA EuroChallenge Kupası çeyrek final maçında, Royal Halı Gaziantep, Belarus temsilcisi Tsmoki Minsk'i 59-58 yendi.

12 Mart:

- Basketbol ULEB Avrupa Kupası Sekizli Final ikinci maçında Beşiktaş İntegral Forex, Rusya'nın Nizhny takımına deplasmanda 24 sayı farkla (95-71) yenilerek kupaya veda etti.

- Basketbolda ULEB Avrupa Kupası Top 16 turu rövanş maçında Aykon TED Ankara Kolejliler, 75-71 kaybettiği ilk maçın rövanşında sahasında Ukrayna'nın Khimik Yuzhne takımını 72-60 yenerek adını son 8 takım arasına yazdırdı.

13 Mart:

- FIFA dünya sıralaması açıklandı. İspanya zirvedeki yerini korurken, Türkiye 38. sıraya yükseldi.

- Basketbolda, FIBA EuroChallenge Kupası çeyrek final rövanş maçında Royal Halı Gaziantep, deplasmanda Belarus ekibi Tsmoki'yi 68-67 yenerek, dörtlü finallere yükseldi.

14 Mart:

- Almanya'da vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Bayern Münih Kulübü Başkanı Uli Hoeness görevinden istifa etti.

- Basketbolda, FIBA Kadınlar Avrupa Ligi 2. tur ikinci maçında Fenerbahçe, deplasmanda Polonya'nın Polkowice takımını 64-48 yenerek, 8'li finallere yükseldi.

15 Mart:

- Portekiz'de düzenlenen Avrupa Atmalar Kış Kupası'nda mücadele eden milli atlet Emel Dereli, bayanlar 23 yaş altı gülle atmada 17.33'lük derecesiyle Avrupa şampiyonu oldu.

- Martins Plavins-Murat Giginoğlu ikilisinden oluşan Halkbank Erkek Plaj Voleybolu Takımı, sezon şampiyonu oldu.

- Türkiye, evsahipliği yapacağı 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda B Grubu'nda Fransa, Kanada ve Mozambik ile eşleşti.

16 Mart:

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun ilk yarışı Avustralya Grand Prix'sini Mercedes'in Alman pilotu Nico Rosberg kazandı.

- Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Voleybolda DenizBank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final'inde VakıfBank, Rus Dinamo Kazan'a 3-0 yenildi. Dinamo Kazan, Avrupa şampiyonluğunu elde ederken VakıfBank ikinci oldu. Üçüncülük maçında ise Eczacıbaşı VitrA, evsahibi Rabita Bakü'ye 3-0 yenilerek organizasyonu dördüncü tamamladı. 

- Erkekler Deplasmanlı Sutopu 1. Ligi'nde kural hatası nedeniyle tekrarlanmasına karar verilen ve son 3 saniyesi yeniden oynanan İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü ile ENKA arasındaki maç 9-9 berabere sonuçlandı.

- Portekiz'de düzenlenen Avrupa Atmalar Kış Kupası'nda, milli atlet Elçin Kaya, 23 yaş altı bayanlar disk atmada 51.47'lik atışıyla üçüncü oldu.

19 Mart:

- UEFA Şampiyonlar Ligi 2. tur rövanş maçında Galatasaray'ı 2- 0 yenen Chelsea, çeyrek finale yükseldi.

21 Mart:

- UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek finalde AZ Alkmaar ile Benfica, Olympique Lyon ile Juventus, Basel ile Valencia, Porto ile Sevilla eşleşti.

- UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Bayern Münih ile Manchester United, Chelsea ile Paris Saint Germain, Real Madrid ile Borussia Dortmund, Barcelona ile Atletico Madrid rakip oldu.

22 Mart:

- A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın başantrenörlüğüne Ergin Ataman getirildi.

23 Mart:

- Voleybolda DenizBank Erkekler CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nde Rus Belogorie Belgorod'a 3-1 yenilen Halkbank Avrupa ikincisi oldu. Zenit Kazan'ı 3-1 yenen Jastrzebski Wegiel ise üçüncü oldu.

24 Mart :

- NBA Ligi takımlarından Los Angeles Clippers'ta forma giyen Hidayet Türkoğlu, A Milli Basketbol Takımı'ndan ayrılma kararı aldığını açıkladı.

- UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nin sportif ve ticari formatında 2015-2018 dönemini kapsayacak bazı değişikliklere gidildi. Değişiklikler, 2015-2016 sezonundan itibaren yürürlüğe konacağı ve en az 3 sezon geçerli olacak. Alınan kararlara göre, UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, o sezon kendi liginde aldığı derece hesaba katılmaksızın, bir sonraki sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne minimum play-off turundan itibaren katılabilecek. Eğer geçmiş sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, kendi liginde aldığı dereceye göre ilgili sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt katılmaya hak kazanmışsa, UEFA Avrupa Ligi şampiyonu da Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt katılmaya hak kazanacak.

UEFA Avrupa Ligi'nde ise gruplara direkt katılacak takımların sayısı 6'dan 16'ya çıkarılacak. Bu haktan, UEFA ülke puan sıralamasında ilk 12 sırada bulunan ülkelerin takımları yararlanabilecek. Lige her ülkeden en fazla 3 takım katılabilecek.

26 Mart:

- Basketbolda, ULEB Avrupa Kupası çeyrek final rövanş maçında Aykon TED Ankara Kolejliler, deplasmanda Rus ekibi Unics Kazan'a 88-52 yenilerek elendi.

- Laureus Dünya Spor Ödülleri'nde, Alman Formula 1 pilotu Sebastian Vettel, yılın erkek, ABD'li yüzücü Missy Franklin ise yılın kadın sporcusu seçildi.

27 Mart:

- UEFA, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 38. UEFA Olağan Kongresi'nde uluslararası futbol maçlarının kalitesini ve önemini artırmak amacıyla yeni organizasyonu 2018 yılında UEFA Uluslar Ligi'nin başlatılacağını açıkladı. Kongrede, UEFA üyesi 54 federasyon, şike, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele amacıyla "oyunun bütünlüğü için Avrupa futbolunun birliği" adındaki 11 maddelik çözüm önerisini de oybirliğiyle kabul etti.

- Voleybol Erkekler CEV Challenge Kupası finali ilk maçında, Fenerbahçe Grundig, deplasmanda Andreoli Latina’ya 3-2 yenildi.

- Basketbolda, FIBA Kadınlar Avrupa Kupası final maçının rövanşında Dinamo Moskova, rakibi Dinamo Kursk'a 85-61 yenilmesine karşın şampiyonluğu kazandı.

-  Voleybolda, CEV Kadınlar Challenge Kupası final turu ilk maçında Rusya'nın Zarechie takımı, Beşiktaş'ı 3-2 yendi. 

29 Mart:

- Voleybolda Erkekler CEV Challenge Kupası finali ikinci maçında, sahasında İtalya'nın Andreoli ekibini 3-0 yenen Fenerbahçe Grundig, şampiyon oldu.

- Voleybolda Kadınlar CEV Kupası finalinin rövanş maçında sahasında Rusya'nın Uralochka takımını 3-0 yenen Fenerbahçe, şampiyon oldu.

30 Mart:

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun ikinci yarışı Malezya Grand Prix'sini, Mercedes'in İngiliz pilotu Lewis Hamilton kazandı.

- Milli sporcular Alper Uçar ve Alisa Agafonova ikilisi, Japonya'da düzenlenen Dünya Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda 20. oldu. İtalyan çift Anna Cappelini ile Luca Lanotte altın madalyaya uzanırken, Kanadalı çift Kaitlyn Weaver ile Andrew Poje gümüş, Fransız ikili Nathalie Pechalat ile Fabian Bourzat ise bronz madalya kazandı.

- Voleybolda Kadınlar CEV Challenge Kupası'nın finalinde Beşiktaş, Rusya'nın Odintsovo takımına rövanş maçında 3-1 yenilerek, organizasyonu ikinci tamamladı.

31 Mart:

- Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, görevli hakime ve Fenerbahçe Kulübü'nün eski yöneticisi Recep Özcan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 22 bin 100 lira adli para cezasına çarptırıldı. 

Nisan

Yılın dördüncü ayında, Türk futbolu için önemli olan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine Dair Kanun gereğince maçlarda uygulanması planlanan elektronik bilet (e-bilet) projesi, statlarda uygulamaya geçti. Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) hayata geçirdiği e-bilet uygulaması, Spor Toto Süper Lig'deki Kayseri Erciyesspor-Trabzonspor maçında başladı.

TFF, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için aday olunmayacağını duyurdu. Değiştirilen formatla 13 kentin ev sahipliği yapacağı şampiyonaya aday olunmayacağı, ancak 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın tamamı için adaylık çalışması yapılacağı açıklandı.

Startı 27 Nisan'da verilen 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 20 takımdan 154 sporcunun katılımıyla düzenlendi. Alanya'da başlayıp İstanbul'da sona eren turu, Orica GreenEDGE takımından Büyük Britanyalı Adam Yates kazandı. Turun Çankaya Köşkü'nün bahçesindeki tanıtımı kapsamında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, gazetecilerle pedal çevirmesi, nisan ayından hafızalarda kalan renkli görüntülerden biri oldu.

Eski olimpiyat şampiyonları güreşçiler İsmet Atlı ve Mithat Bayrak'ın yaşama veda etmeleri, yakınlarını ve güreş camiasını yasa boğdu.

İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Barcelona’nın eski teknik direktörü Tito Vilanova'nın gırtlak kanserine yenilip 45 yaşında hayata gözlerini yumması da bu ayın üzücü bir olayları arasında yer aldı.

2014 yılının nisan ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Nisan:

- Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda, erkekler serbest stilde Rusya 3 altın ve 3 bronz ile Avrupa şampiyonu, Azerbaycan 2 altın ve 2 gümüş ile Avrupa ikincisi, Türkiye ise 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya ile Avrupa üçüncüsü oldu.

Grekoromende takım sıralamasında Rusya birinci, Türkiye ikinci ve Azerbaycan üçüncü oldu. Türkiye, 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz; Rusya, 2 altın ve 2 bronz; Azerbaycan, 2 gümüş ve 2 bronz aldı.

Altın madalya kazanan Türk güreşçiler, serbest stilde Taha Akgül, grekoromende Rıza Kayaalp oldu.

2 Nisan:

-  FIFA, 18 yaş altındaki yabancı oyuncuların transferiyle ilgili kurala uymadığı gerekçesiyle Barcelona Kulübü'ne 14 ay transfer yasağı getirdi

3 Nisan:

- Bilardo, Bisiklet, Briç, Buz Hokeyi, Dans Sporları, Buz Pateni, Eskrim, Halk Oyunları, Hokey, İşitme Engelliler, Kayak, Kick Boks ve Sualtı federasyonlarının yenilen ana statüleri, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

- Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) yenilenen komisyonlarına Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nden (TMOK) üç yönetici atandı. TMOK Başkanı ve IOC Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Erdener, IOC Sağlık Komisyonu Başkanlığı görevine getirildi. TMOK Başkan Yardımcısı Hasan Arat, IOC Pazarlama Komisyonu'na ve TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan da IOC Kadın ve Spor Komisyonu'na atandı.

4 Nisan:

- Olimpiyat ve Akdeniz Oyunları şampiyonu milli güreşçi İsmet Atlı, tedavi gördüğü Adana'nın Kozan ilçesinde 83 yaşında vefat etti.

- TMOK Başkanı ve IOC Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Uğur Erdener, Olimpiyat Müze Vakfı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.

- Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay hayatını kaybetti.

5 Nisan:

- Avrupa Halter Şampiyonası, 5-12 Nisan tarihlerinde İsrail'in Tel Aviv kentinde düzenlendi. Türkiye, 2'si altın toplam 6 madalyayla sıralamada sekizinci oldu. Madalya sıralamasında ilk sırada 17'si altın toplam 38 madalya elde eden Rusya yer aldı. 

6 Nisan:

- Sporda yılın en prestijli kongresi Uluslararası Spor Federasyonları Birliği (SportAccord) Kongresi, Antalya'nın Belek beldesinde 6-11 Nisan tarihlerinde düzenlendi. SportAccord tarafından Susesi Luxury Resort'ta düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın da medya partneri olduğu kongreye, IOC, Uluslararası Olimpik Yaz Sporları Federasyonları Birliği (ASOIF), Uluslararası Olimpik Kış Sporları Federasyonları Birliği (AIOWF), IOC Tarafından Tanınan Uluslararası Spor Federasyonları Birliği (ARISF), Uluslararası Dünya Oyunları Birliği (IWGA), Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) ve TMOK başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin 500 katılımcı iştirak etti.

8 Nisan:

- TFF Yönetim Kurulu, çıkan olaylar nedeniyle tatil edilen Trabzonspor-Fenerbahçe maçında, Fenerbahçe'nin 3-0 hükmen galip sayılmasına karar verdi.

- Amerikan Üniversite Sporları Federasyonu (NCAA) Basketbol Ligi'nde Connecticut Huskies, Kentucky Wildcats'i 60-54 yenerek tarihindeki 4. şampiyonluğa ulaştı.

9 Nisan:

- Pekin-2008'in 3 altın madalyalı ismi, dünya rekortmeni kadın yüzücü Avustralyalı Stephanie Rice, yüzmeyi bıraktığını açıkladı.

10 Nisan:

- FIFA dünya sıralaması açıklandı. İspanya zirvedeki yerini korurken, Türkiye bir basamak gerileyerek 39. sırada yer aldı.

11 Nisan:

- 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu tanıtımı kapsamında Çankaya Köşk'ü içinde düzenlenen "Köşk İçi Basın Turu"nda pedal çevirdi. Gül'e Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanı Osman Çangal, Cumhurbaşkanı Başyaveri Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Dünya Bisiklet Birliği Başkanı Brian Cookson, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler de eşlik etti. 

12 Nisan:

- Türkiye Badminton Federasyonu Başkanı Murat Özmekik, Avrupa Badminton Federasyonu Asbaşkanı seçildi.

13 Nisan:

- Avrupa Masa Tenisi Birliği (ETTU) Kadınlar Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinin rövanşında Fenerbahçe'yi deplasmanda 3-0 yenen Almanya'nın Berlin Eastside takımı şampiyon oldu. İlk maçı sahasında 3-2 kazanan Alman ekip, rövanşta da 3-0'lık galibiyet alarak şampiyonluğa ulaştı. 

- Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Ligi şampiyonluğunu, finalde Fenerbahçe'yi 69-58 yenen Galatasaray Odeabank kazandı. İki Türk takımını Rusya'nın Ekaterinburg kentinde karşı karşıya getiren tarihi finalde, sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe karşısında sahadan galip ayrılıp, kadın basketbolunda Avrupa'nın en büyük kupasının sahibi oldu. Sekizli finallerde mücadele eden bir diğer Türk takımı Kayseri KASKİ ise gruptan çıkamadı.

- Voleybolda, Teledünya Erkekler Süper Kupa Dörtlü Final maçında Fenerbahçe Grundig'i 3-2 yenen Halkbank kupanın sahibi oldu.

- Voleybolda, Teledünya Kadınlar Süper Kupa Dörtlü Final son maçında Fenerbahçe'yi 3-2 yenen Vakıfbank şampiyon oldu.

14 Nisan:

- Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) 51. kuruluş yıl dönümü kutlandı. 

- FIFA Dünya Kupası, Brezilya'da 12 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 2014 Dünya Kupası organizasyonu öncesinde ABD’ye getirildi. 

16 Nisan:

- Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine Dair Kanun gereğince maçlarda uygulanması planlanan elektronik bilet (e-bilet) projesi, statlarda uygulamaya geçti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından hayata geçirilen elektronik bilet (e-bilet) uygulaması, Spor Toto Süper Lig'deki Kayseri Erciyesspor-Trabzonspor maçında başladı.

17 Nisan:

- NBA'de normal sezon 15 maçla tamamlandı. 

- Fenerbahçe ile Galatasaray arasında 12 Mayıs 2013'te oynanan derbi maçının ardından Edirnekapı metrobüs durağında çıkan kavgada, Fenerbahçe taraftarı Burak Yıldırım'ın bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin yargılanan sanık Yusuf Ortak, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

20 Nisan:

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun dördüncü yarışı Çin Grand Prix'sinde zafere ulaşan isim, Mercedes pilotu Lewis Hamilton oldu.

- Galatasaray Liv Hospital, Basketbol THY Avrupa Ligi play-off çeyrek final üçüncü maçında İspanyol ekibi Barcelona'ya 78-75 yenilerek, seride 3-0 geriye düştü ve elendi.

- Hakkında verilen hatalı yargı kararı çok tartışılan "Kasırga" lakaplı ABD'li boksör Rubin Carter, 76 yaşında öldü.

21 Nisan:

- 1956 ve 1960 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın 73 kilo şampiyonu milli güreşçi Mithat Bayrak Almanya'da 85 yaşında vefat etti. 

- 35. Vodafone İstanbul Maratonu Basın Teşvik ve Vefa Ödülleri sahiplerini buldu. Anadolu Ajansı'na 3 dalda ödül verildi. Fotoğraf dalında Atılgan Özdil birinci, İslam Yakut ikinci olurken, ajanslar dalında Anadolu Ajansı ödül aldı.

23 Nisan:

- Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) Batı Konferansı takımlarından San Antonio Spurs'ün çalıştırıcısı Gregg Popovich, kariyerinde 3. kez "yılın başantrenörü" seçildi.

- FIFA Disiplin Kurulu'nun, uluslararası transfer ile 18 yaş altındaki oyuncuların kayıt ve tesciliyle ilgili kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle İspanya'nın Barcelona Kulübü'ne verdiği transfer yasağı, askıya alındı.

24 Nisan:

- UEFA Başkanı Michel Platini, finansal fair-play kuralları nedeniyle gelecek sezon hiçbir takımın UEFA Şampiyonlar Ligi'nden ihraç edilmeyeceğini bildirdi.

25 Nisan:

- TFF, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için aday olunmayacağını duyurdu. Değiştirilen formatla 13 kentin ev sahipliği yapacağı 2020 Avrupa Şampiyonası'na aday olunmayacağı ancak 2024 Avrupa Şampiyonası'nın tamamı için adaylık çalışması yapılacağı açıklandı.

- İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Barcelona’nın eski teknik direktörü Tito Vilanova, bir süredir tedavi gördüğü gırtlak kanserine yenilerek 45 yaşında vefat etti.

- Erkekler hentbolda, 2013-2014 sezonu Türkiye Kupası Beşiktaş'ın oldu. 

27 Nisan:

- Spor Toto Süper Lig'de Çaykur Rizespor ile 0-0 berabere kalan Fenerbahçe, 2013-2014 sezonunun bitimine 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ'nin düzenlediği Vodafone İstanbul Yarı Maratonu'nda erkeklerde Etiyopyalı Fetene Alemu Regasa, kadınlarda ise Türk sporcu Bahar Doğan birinci oldu. Tarihi Yarımada'da belirlenen Eyüp ile Yenikapı arasındaki 21,1 kilometrelik parkurda koşulan yarı maraton ile 10 kilometre yarışlarına yerli ve yabancı yaklaşık 5 bin atlet katıldı.

- Türkiye'nin ev sahipliğinde 27 Nisan-4 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nu, 30:26:22'lik zamanıyla Orica GreenEDGE takımından Büyük Britanyalı Adam Yates kazandı. Yates, genel klasman liderine verilen "turkuaz mayo"nun sahibi olurken, Yates'i, Cofidis Solutions Credits takımından Rein Taaramae ve yine aynı takımdan Romain Hardy takip etti.

Omega Pharma-QuickStep takımından Mark Cavendish, en iyi sprinter sıralamasında ilk sırada yer alarak "yeşil mayo"nun sahibi oldu. Unitedhealthcare Presented By Maxxis takımından Marc De Maar da en iyi tırmanışçıya verilen "kırmızı mayo"yu elde etti. Türkiye Güzellikleri primini de Neri Sottoli takımından Mattia Pozzo kazanarak, "beyaz mayo"nun sahibi oldu.

- Royal Halı Gaziantep Basketbol Takımı, İtalya'nın Bologna kentinde düzenlenen FIBA EuroChallenge Kupası Dörtlü Finalleri'nde uzatmaya giden maçta Macaristan temsilcisi Szolnoki Olaj'ı 87-75 yenerek üçüncü oldu. Finalde ise İtalya'nın Reggio Emilia takımı, Rusya'nın Triumph Lyubertsy ekibini 79-65 yenerek şampiyon oldu.

28 Nisan:

- A Milli Basketbol Takımı'nın eski kaptanlarından Turhan Tezol, uzun süren rahatsızlığıyla ilgili geçirdiği ameliyatlardan sonra sağlık durumunda düzelme olmaması üzerine 82 yaşında hayatını kaybetti.

29 Nisan:

- La Liga takımlarından Barcelona'da, futbolcu Dani Alves'e Villarreal maçında bir taraftarın sahaya muz atması tepkilere neden oldu. Alves'e yönelik ırkçı hareketi, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve A Milli Futbol Takım Teknik Direktörü Cesare Prandelli de muz yiyerek protesto etti. 

- Bağdat Caddesi'nde Fenerbahçe'nin şampiyonluk kutlamaları sırasında GS Store mağazasına saldırıda bulunduğu iddiasıyla adliyeye sevk edilen 13 kişi tutuklandı. Yaşları 18'den küçük 7 şüpheli ise çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı.

- İstanbul Cup'ın yedincisinin 3 yıl aradan sonra 13-20 Temmuz tarihlerinde "TEB BNP Paribas İstanbul Cup" adıyla düzenlenmesine karar verildi.

- NBA takımlarından Los Angeles Clippers'ın sahibi Donald Sterling’e ait olduğu iddia edilen ve ırkçı yorumlar içeren ses kaydına ilişkin başlatılan soruşturma sonucunda, Sterling ömür boyu NBA’den men edilirken, 2,5 milyon dolar cezaya çarptırıldı.

- Acıbadem Erkekler Voleybol Ligi play-off final serisi dördüncü maçında Fenerbahçe Grundig'i 3-1 yenen Halkbank, seride 3-1 öne geçerek 2013-2014 sezonunun şampiyonu oldu.

Mayıs

Yılın beşinci ayında, Avrupa futbolunun en prestijli kupası sahibini buldu. Portekiz'in Luz Stadı'nda normal süresi 1-1 biten maçta Atletico Madrid'i uzatmalarda 4-1 yenen Real Madrid, kupanın sahibi oldu.

Futbolda Ziraat Türkiye Kupası'nın sahibi de belirlendi. Galatasaray, Konya Atatürk Stadı'nda yapılan final maçında Eskişehirspor'u 1-0 yenerek şampiyon oldu. Şampiyonluk kupasını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın elinden alan sarı-kırmızılılar, 15'inci kez Ziraat Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü. 

Kadınlar voleybol ve basketbolda lig şampiyonları da bu ay belli oldu. Acıbadem Bayanlar Voleybol Ligi play-off finali dördüncü maçında Fenerbahçe'yi 3-1 yenen VakıfBank, seriyi 3-1 kazanarak 2013-2014 sezonu şampiyonu oldu.

Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi play-off final serisi beşinci maçında Galatasaray Odeabank, Fenerbahçe'yi 73-54 yenerek seride durumu 3-2 yaptı ve 2013-2014 sezonunu şampiyon tamamladı.

Mayıs ayı, Türk basketbolu açısından önemli bir gelişmeye sahne oldu. Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Avrupa'nın yeni başkanı oldu. Almanya'nın Münih kentinde gerçekleştirilen FIBA Avrupa Genel Kurulu'nda başkanlık için Makedonya Basketbol Federasyonu Başkanı Daniel Dimevski ile yarışan Demirel, FIBA Avrupa'nın yeni başkanı seçildi. TBF Yönetim Kurulu Üyesi ve A Milli Takım Teknik Menajeri Harun Erdenay da FIBA Avrupa Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi.

Dünya şampiyonu güreşçilerden Rıza Kayaalp 130 kilo grekoromende, Taha Akgül ise 125 kilo serbestte dünyanın en iyi güreşçisi ilan edildi.

Sezonun ikinci "grand slam"i Fransa Açık Tenis Turnuvası'nda (Roland Garros) tek erkekler şampiyonu İspanyol Rafael Nadal, tek kadınlar şampiyonu ise Rus Maria Sharapova oldu.

2014 yılının mayıs ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Mayıs: 

- Türkiye, Finlandiya'nın Tampere kentinde 1-4 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 49. Avrupa Karate Şampiyonası'nı 3 altın, 3 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 9 madalyayla tamamlayarak, ülke sıralamasında birinci oldu.

- Türkiye, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda 1 altın ve 4 bronz madalyayla altıncı sırada yer aldı. Üç altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya kazanan Hırvatistan'ı, Rusya ve Fransa takip etti. Milli sporculardan Servet Tazegül 68 kiloda altın madalya kazandı, bronz madalyanın sahipleri ise 54 kiloda Mehmet Dolaş, 87 kiloda Ali Sarı ve kadınlar 73 kiloda Furkan Asena Aydın ile 67 kiloda Nur Tatar oldu. 

3 Mayıs:

- Acıbadem Bayanlar Voleybol Ligi play-off finali dördüncü maçında Fenerbahçe'yi 3-1 yenen VakıfBank, seriyi 3-1 kazanarak 2013-2014 sezonu şampiyonu oldu.

4 Mayıs: 

- Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde İspanyol temsilcisi Fundosa ONCE'yi 71-64 yenerek şampiyon oldu.

- MotoGP'de sezonun dördüncü yarışı İspanya Grand Prix'sini, seyircisi önünde kazanan Repsol Honda takımından Marc Marquez, üst üste 4. kez birinci oldu.

5 Mayıs:

- Hollanda Birinci Futbol Ligi’nde düdük çalan tek Türk kökenli hakem Serdar Gözübüyük, sezonun en başarılı hakemi seçildi.

- Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi play-off final serisi beşinci maçında Galatasaray Odeabank, Fenerbahçe'yi 73-54 yenerek seride durumu 3-2 yaptı ve 2013-2014 sezonunu şampiyon tamamladı.

6 Mayıs: 

- Tayvan'da düzenlenen Dünya Liselerarası Badminton Şampiyonası'nda Elmadağ Anadolu Lisesi kız takımı üçüncü oldu.

7 Mayıs:

- Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Oklahoma City Thunder'ın yıldız oyuncusu Kevin Durant, kariyerinde ilk kez "yılın en değerli oyuncusu" (MVP) seçildi.

- Galatasaray Futbol Takımı, Konya Atatürk Stadı'nda yapılan Ziraat Türkiye Kupası final maçında Eskişehirspor'u 1-0 yenerek şampiyon oldu. Şampiyonluk kupasını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın elinden alan sarı-kırmızılılar, bu sonuçla 15'inci kez Ziraat Türkiye Kupası'nı almaya hak kazandı. 

8 Mayıs:

- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), mayıs ayı dünya sıralamasını açıkladı. İspanya'nın zirvedeki yerini koruduğu sıralamada, Türkiye de 39. sıradaki konumunu sürdürdü.

10 Mayıs:

- Dünya ve Avrupa şampiyonu unvanlarına sahip milli güreşçi Rıza Kayaalp, Uluslararası Güreş Federasyonu (FILA) tarafından belirlenen listede, 130 kilo grekoromen stilde dünya klasmanının ilk sırasında yer aldı.

- At yarışlarında 4. Avrupa Birliği Bakanlığı Koşusu'nu, jokey Ahmet Çelik'in bindiği "Hard Baby" isimli at kazandı.

- At yarışlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Koşusu'nu, jokey Özcan Yıldırım'ın bindiği "Junior Pianist" isimli at kazandı.

13 Mayıs:

-  Milli sporcu Taha Akgül, Uluslararası Güreş Federasyonu (FILA) tarafından serbest stil 125 kiloda dünyanın en iyi güreşçisi seçildi.

14 Mayıs: 

- Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde sürdürülen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kapsamında planlanan şenlik ve şölenler, Soma'daki maden faciası nedeniyle iptal edildi. 

- Futbolda, UEFA Avrupa Ligi şampiyonu, İtalya'nın Torino kentindeki finalde Portekiz'in Benfica takımını penaltı atışlarında 4-2 yenen İspanya'nın Sevilla takımı oldu.

16 Mayıs:

-  FIFA, Brezilya'da 12 Haziran'da başlayacak Dünya Kupası'nda yer alan 32 takımın aday kadrolarını onayladı.

- Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Toto Süper Lig'de 2014-2015 sezonunda yabancı oyuncu kontenjanının "5+3" şeklinde uygulanacağını açıkladı.

17 Mayıs:

- TBF Başkanı Turgay Demirel, FIBA Avrupa'nın yeni başkanı oldu. Almanya'nın Münih kentinde gerçekleştirilen FIBA Avrupa Genel Kurulu'nda başkanlık için Makedonya Basketbol Federasyonu Başkanı Daniel Dimevski ile yarışan Demirel, 40'a 8 oyla FIBA Avrupa'nın yeni başkanı seçildi. TBF Yönetim Kurulu Üyesi ve A Milli Takım Teknik Menajeri Harun Erdenay da FIBA Avrupa Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi.

- UEFA, Türkiye'den Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor'un da aralarında bulunduğu Finansal Fair Play kuralları kapsamında 9 kulübe verdiği cezaları açıkladı. Üç kulüp de 2013-2014 sezonuna ait UEFA gelirlerinden 200 bin avro para cezasına çarptırıldı.

- Spor Toto Süper Lig'de Kayseri Erciyesspor'u 2-1 yenen Galatasaray, sezonu ikinci sırada tamamlayarak, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkını kazandı.

18 Mayıs:

- Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonunda İsrail'in Maccabi Electra ekibi, normal süresi 73-73 berabere biten final maçında İspanyol ekibi Real Madrid'i uzatmada 98-86 yenerek, 2013-2014 sezonu şampiyonu oldu.

19 Mayıs:

- Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve beraberindeki heyet, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı programı kapsamında Anıtkabir'i ziyaret etti. 

21 Mayıs:

- FIFA Başkanı Sepp Blatter, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören'e, Soma'da yaşanan maden faciası için taziye mesajı gönderdi.

- Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Sivasspor ve Eskişehirspor kulüplerine disiplin soruşturması açtı.

- A Milli Futbol Takımı, deplasmanda Kosova ile oynadığı özel maçı 6-1 kazandı. 

23 Mayıs:

- Buz Pateni Federasyonu 3. Olağan Genel Kurulu'nda federasyon başkanlığına Dilek Okuyucu seçildi.

- Hentbol Erkekler Süper Lig play-off final serisinde Ankara İl Özel İdare'yi 26-25 yenen Beşiktaş, 2013-2014 sezonu şampiyonu oldu.

24 Mayıs:

- Fransa Açık Tenis Turnuvası (Roland Garros) elemeleri son turunda Kanadalı Aleksandra Wozniak'a 2-0 yenilen Çağla Büyükakçay, ana tabloya çıkma şansını elde edemedi.

- UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Real Madrid, Portekiz'in Luz Stadı'nda normal süresi 1-1 biten maçta Atletico Madrid'i uzatmalarda 4-1 yenerek kupanın sahibi oldu.

25 Mayıs:

- A Milli Futbol Takımı, yaz kampı kapsamında deplasmanda İrlanda Cumhuriyeti ile yaptığı özel maçı 2-1 kazandı.

- Dünya Supersport Motosiklet Şampiyonası'nın Büyük Britanya'daki beşinci yarışını, PATA Honda takımının Hollandalı pilotu Michael van der Mark kazandı. Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, yaşadığı teknik arızaya rağmen yarışı 4. sırada tamamladı.

- Sezonun ikinci "grand slam" tenis turnuvası Fransa Açık'ın (Roland Garros) tek erkekler final maçında, 1 numaralı seribaşı Rafael Nadal, 2 numaralı seribaşı Novak Djokovic'i 3-1 yenerek buradaki 9. şampiyonluğuna ulaştı. Tek kadınlar final maçında ise 7 numaralı seribaşı Maria Sharapova, 4 numaralı seribaşı Simona Halep'i 2-1 yenerek şampiyonluğa ulaştı.

31 Mayıs:

- A Bayan Voleybol Milli Takımı, 2015 CEV Bayanlar Avrupa Şampiyonası’na katılmayı garantiledi. A Milli Takım, İzmir’de düzenlenen 2015 CEV (Avrupa Voleybol Konfederasyonu) Bayanlar Avrupa Şampiyonası 2. Tur Elemeleri A Grubu 2. Turnuvası’nın 2. maçında Finlandiya'yı 3-1 yenerek, son maçlar öncesi şampiyona vizesini aldı.

-  At yarışlarında "66. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koşusu"nu, geçen yıl olduğu gibi yine jokey Ahmet Çelik'in bindiği "Karaüzüm" isimli at kazandı.

Haziran

Yılın altıncı ayında, 12 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası hafızalarda yer etti. Finalde Arjantin'i uzatma bölümünde 1-0 yenen Almanya, 4. Dünya Kupası şampiyonluğuna ulaştı. Kupanın en iyi futbolcusuna verilen Altın Top Ödülü'ne Arjantinli Lionel Messi, en iyi kaleciye verilen Altın Eldiven Ödülü'ne ise Alman Manuel Neuer layık bulundu. Kupayı 6 golle tamamlayarak gol krallığına ulaşan Kolombiyalı futbolcu James Rodriguez ise "Altın Ayakkabı" ödülünü aldı.

Cüneyt Çakır, 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda düdük çalan ilk Türk hakem olurken, grup karşılaşmaları sonunda 12 teknik adam görevlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Uruguaylı futbolcu Luis Suarez'in "ısırık" cezasının damga vurduğu turnuvada, Kolombiyalı kaleci Aly Faryd Mondragon ve Alman golcü Miroslav Klose tarihe geçen isimlerin başında geldi. 

NBA'de 2013-2014 sezonu şampiyonluğunu Miami Heat karşısında final serisini kazanan San Antonio Spurs elde etti. Miami Heat, ikisinde şampiyonluğa ulaştığı üst üste dördüncü NBA finalini oynarken, Spurs ise 2007 yılından beri ilk kez mutlu sona ulaştı. Spurs oyuncusu Kawhi Leonard 1999 yılında bu ödüle layık görülen Tim Duncan'dan sonra en değerli oyuncu (MVP) seçilen en genç isim olarak NBA tarihine geçmeyi başardı.

Sezonun üçüncü "grand slam" tenis turnuvası Wimbledon'da tek erkekler şampiyonu, 4 numaralı seribaşı Roger Federer'i 3-2 yenerek kariyerinin 7'nci "grand slam" şampiyonluğuna ulaşan 1 numaralı seribaşı Novak Djokovic oldu. Tek kadınlarda ise şampiyonluğu, Kanadalı Eugenie Bouchard'ı 2-0 yenen Çek Petra Kvitova elde etti.

Almanya 1. Futbol Ligi (Bundesliga) kulüplerinden Bayern Münih'in eski başkanı Uli Hoeness'in, vergi kaçırmak suçundan çarptırıldığı 3 yıl 6 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevine konması da bu ayın akıllarda kalan olaylarından biri oldu.

2014 yılının haziran ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Haziran:

- MotoGP'de sezonun altıncı yarışı İtalya Grand Prix'sini kazanan Repsol Honda takımından Marc Marquez, üst üste 6. kez birinci oldu.

- A Milli Futbol Takımı, ABD'nin New Jersey eyaletindeki Red Bull Arena'da yapılan özel maçta ABD'ye 2-1 yenildi.

- 2015 CEV Bayanlar Avrupa Şampiyonası 2. Tur Elemeleri 2. Turnuvası'nda, A Grubu'nu namağlup lider tamamlayan Türkiye, finallere direkt katılmaya hak kazandı.

- Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Erkekler Avrupa Şampiyonası 2. Tur Elemeleri F Grubu 2. Turnuvası'nda, 3. ve son maçında Belarus'a 3-1 yenilen Türkiye, finallere gitme şansını kaybetti.

2 Haziran:

- Bundesliga kulüplerinden Bayern Münih'in eski başkanı Uli Hoeness, vergi kaçırmak suçundan çarptırıldığı 3 yıl 6 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevine konuldu. 

5 Haziran:

- FIFA, 12 Haziran'da Brezilya'da başlayacak 2014 Dünya Kupası'nda yer alan 32 takımın 23'er kişilik nihai kadrolarını onayladı.

6 Haziran:

- Türkiye 3x3 A Milli Basketbol Takımı, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen FIBA 3x3 Dünya Şampiyonası'nda, grubunu beşinci sırada tamamlayarak son 16'ya kalamadı.

- UEFA, Eskişehirspor ve Sivasspor kulüplerine, 2014-2015 sezonu için Avrupa Ligi'nden men cezası verdi.

7 Haziran:

- Türkiye A Erkek Voleybol Milli Takımı, Meksika'da düzenlenen ilk kez katıldığı 2014 FIVB (Uluslararası Voleybol Federasyonu) Dünya Ligi’nde F Grubu 1. Tur maçında Küba'ya 3-1 yenildi.

8 Haziran:

- Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) altıncı yarışı İtalya Rallisi'ni kazanan Volkswagen takımından Fransız pilot Sebastien Ogier, bu sezon 4. galibiyetini elde etti.

- Dünya Supersport Motosiklet Şampiyonası'nın Malezya'da düzenlenen altıncı yarışını kazanan PATA Honda takımının Hollandalı pilotu Michael van der Mark, üst üste 2. galibiyetini aldı. Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu ise yarışı üçüncü sırada tamamladı.

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun yedinci yarışı Kanada Grand Prix'sini kazanan Red Bull-Renault takımından Daniel Ricciardo, kariyerinin ilk galibiyetini aldı.

12 Haziran:

- Brezilya'nın ev sahipliğinde 12 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası'nda finalde Arjantin'i uzatma bölümünde 1-0 yenen Almanya şampiyon oldu. 

Maracana Stadı'nda İtalyan hakem Nicola Rizzoli'nin yönettiği maçta Arjantin'i, oyuna sonradan giren Mario Götze'nin 113. dakikadaki golüyle mağlup eden Almanya, tarihindeki 4. Dünya Kupası şampiyonluğuna imza attı. Almanya, kupayı 5 defa kaldıran Brezilya'nın ardından "FIFA Dünya Kupası'nın en başarılı 2'nci ülkesi" unvanını İtalya ile paylaştı. Almanya Milli Takımı, Dünya Kupası finalinin 8. kez oynandığı Amerika kıtasında şampiyonluk yaşayan ilk Avrupa takımı olmayı da başardı.

Almanya'nın takım kaptanı Philipp Lahm şampiyonluk kupasını FIFA Başkanı Sepp Blatter'ın elinden aldı. Kupanın en iyi futbolcusuna verilen Altın Top Ödülü'ne Arjantinli Lionel Messi, en iyi kaleciye verilen Altın Eldiven Ödülü ise Alman Manuel Neuer'e verildi. Kupayı 6 golle tamamlayarak gol krallığına ulaşan Kolombiyalı futbolcu James Rodriguez, "Altın Ayakkabı" ödülünün sahibi oldu.

Turnuvanın üçüncüsü ise ev sahibi Brezilya'yı 3-0 yenen Hollanda oldu.

Kupanın kapanış töreni de maçın oynandığı Maracana Stadı'nda düzenlendi. Rio de Janeiro kentindeki statta yapılan kapanış törenine, 75 bine yakın futbolsever katıldı. Brezilya'ya özgü renkli kıyafetlerin dikkati çektiği törende, yüzlerce dansçı sahne alırken, gösterilerde renkli görüntüler oluştu. Açılış töreninde Jennifer Lopez, Pitbull ve Claudia Leitte'nin "We are one" şarkısını söylediği 2014 FIFA Dünya Kupası'nın kapanışında bu kez Kolombiyalı pop şarkıcısı Shakira sahneye çıktı. 

Cüneyt Çakır, 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda düdük çalan ilk Türk hakem olurken, grup karşılaşmaları sonunda 12 teknik adam görevlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Uruguaylı futbolcu Luis Suarez'in "ısırık" cezasının damga vurduğu turnuvada, Kolombiyalı kaleci Aly Faryd Mondragon ve Alman golcü Miroslav Klose tarihe geçen isimlerin başında geldi.

D Grubu maçında İtalyan savunmacı Giorgio Chiellini'yi ısıran Suarez'e, 9 milli maç ve 4 ay futbolla ilgili tüm aktivitelerden men cezası verildi. Kolombiyalı Mondragon, Dünya Kupası'nda forma giyen en yaşlı futbolcu oldu, Alman Klose, 16 golle tarihin en golcü oyuncusu unvanına erişti.

- Tenis camiasında “Hocaların hocası” kabul edilen Sarkis Harputlu (95), İstanbul'da toprağa verildi.

- Voleybolda Türkiye'yi CEV ve Challenge kupalarında temsil edecek Türk takımlarının rakipleri belli oldu. CEV Kupası'nda erkekler 16'lı Finaller'de Arkas Spor, Bulgaristan'ın CVC Gabrovo, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise Çek Cumhuriyeti'nin Volejbal BRNO takımıyla eşleşti. Bayanlar 16'lı Finaller'de mücadele edecek Galatasaray Daikin da Fransa'nın Rocheville LE CANNET ekibinin rakibi oldu.

Challenge Kupası'nda ise erkeklerde Galatasaray FXTCR, 2. turda Finlandiya'nın Hurrikaani LOIMA, bayanlarda ise Bursa Büyükşehir Belediyesi ise 2. turda Avusturya'nın UVC Holding GRAZ takımıyla eşleşti. 

13 Haziran:

- FIBA Avrupa Yönetim Kurulu, 2015 Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın (EuroBasket 2015) Ukrayna yerine başka bir ülkede düzenleneceğini açıkladı.

- Koç Holding, 3 yıl süreyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) ana sponsoru oldu.

- Sivasspor Kulübü, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) Avrupa Ligi'nden 1 yıl men cezası kararına karşı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvurdu.

- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Alman futbolunun unutulmaz ismi, teknik direktör Franz Beckenbauer'e 90 gün men cezası verdi. FIFA Etik Komitesi'nin, men cezası vermesinin nedeni olarak, kendisinden bilgi istenmesine rağmen Beckenbauer’in komitenin soruşturması için istenen işbirliğini sağlamaması gösterildi.

15 Haziran:

- Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), kuruluşunun 60. yılını kutladı. İsviçre'nin Basel kentinde 15 Haziran 1954 tarihinde kurulan UEFA, resmi internet sitesinden yaptığı paylaşımla 60. kuruluş yıl dönümünü kutladı.

16 Haziran:

- NBA 2013-2014 sezonu şampiyonluğunu Miami Heat karşısında final serisini kazanan San Antonio Spurs elde etti. Miami Heat, ikisinde şampiyonluğa ulaştığı üst üste dördüncü NBA finalini oynarken, Spurs ise 2007 yılından beri ilk kez mutlu sona ulaştı. Spurs oyuncusu Kawhi Leonard 1999 yılında bu ödüle layık görülen Tim Duncan'dan sonra en değerli oyuncu (MVP) seçilen en genç isim olarak NBA tarihine geçmeyi başardı.

- Fransa'da kayak yaparken düşen ve ağır yaralanan Formula 1'in efsanevi pilotu Michael Schumacher, Grenoble Hastanesi'nden taburcu edildi. Schumacher, Lozan Üniversitesi Hastanesi'ne nakledildi.

- Eskişehirspor Kulübü, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) verdiği Avrupa kupalarına katılmama cezasıyla ilgili CAS'a başvurdu.

17 Haziran:

- Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Beko Basketbol Ligi play-off final serisinde Fenerbahçe Ülker ile 19 Haziran Perşembe günü Ülker Sports Arena'da oynamaları gereken 7. maça çıkmayacaklarını açıkladı.

- Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu, Trabzonsporlu Didier Zokora'ya ''ırkçı söylemde" bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada, spor alanında din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

20 Haziran:

- Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Beko Basketbol Ligi'nde Galatasaray Liv Hospital'ın çıkmadığı play-off final serisinin 7. maçını 20-0 Fenerbahçe Ülker lehine tescil ederek, sarı-lacivertli takımı şampiyon ilan etti.

22 Haziran:

- Almanya’nın Braunschweig kentinde yapılan Süper Lig Avrupa Takımlar Şampiyonası'nda mücadele eden 12 ülke arasında son sırayı alan Türkiye, birinci lige düştü.

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun sekizinci yarışı Avusturya Grand Prix'sini kazanan Mercedes'in Alman pilotu Nico Rosberg, bu sezon 3. kez podyumun zirvesine çıktı.

- Dünya Supersport Motosiklet Şampiyonası'nın İtalya'daki Misano Pisti'nde düzenlenen 7. yarışını kazanan MV Agusta Reparto Corse takımından Jules Cluzel, bu sezon 2. galibiyetini aldı. MAHI Racing India Takımı'nda yarışan milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu ise yarışı 4'üncü bitirdi.

- 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı, geçen yılın başpehlivanı İsmail Balaban'ı yenen Fatih Atlı oldu.

23 Haziran:

- Sezonun üçüncü "grand slam" tenis turnuvası Wimbledon'da tek erkekler şampiyonu, 4 numaralı seribaşı Roger Federer'i 3-2 yenerek kariyerinin 7'nci "grand slam" şampiyonluğuna ulaşan 1 numaralı seribaşı Novak Djokovic oldu. Tek kadınlarda ise şampiyonluğu, Kanadalı Eugenie Bouchard'ı 2-0 yenen Çek Petra Kvitova elde etti.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Futbolda Şike'' davası kapsamında hakkında verilen hüküm Yargıtay tarafından onanan Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın yargılanmasının yenilenmesine ve infaz işlemlerinin durdurulmasına karar verdi.

- Bursaspor'un UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda eşleşeceği takım, Makedonya'nın Turnovo ile Gürcistan'ın Chikhura Sachkhere takımları arasında yapılacak maçının galibi oldu.

25 Haziran:

- Basketbolda THY Avrupa Ligi'nde 2014-2015 sezonunda mücadele edecek takımlar açıklandı. Fenerbahçe Ülker, Galatasaray Liv Hospital ve Anadolu Efes lige doğrudan katılacak.

27 Haziran:

-  FIFA, Alman futbolunun efsane isimlerinden Franz Beckenbauer’e, bir soruşturma için kendisinden bilgi istenmesine rağmen işbirliğini sağlamaması nedeniyle verdiği 90 günlük men cezasını kaldırdı.

- Avrupa Voleybol Konfederasyonu'nca (CEV), Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Avrupa Voleybol Galası'nda, A Milli Kadın Takımı ve Eczacıbaşı VitrA sporcusu Neslihan Demir Güler, "En İyi Kadın Takım Lideri" ödülünün sahibi oldu.

28 Haziran:

- MotoGP'de sezonun 8. yarışı Hollanda Grand Prix'sini kazanan Repsol Honda takımından İspanyol Marc Marquez, üst üste 8. kez birinci oldu.

29 Haziran:

- At yarışlarında 88. Gazi Koşusu'nu, Levent Gelgin'in sahibi olduğu, Halis Karataş'ın jokeyliğini yaptığı "Blaze To Win" adlı safkan kazandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in de izlediği, Veliefendi Hipodromu'nda 2 bin 400 metre çim pistte, 20 İngiliz tayının katıldığı mücadeleyi 2.35.04'lük derecesiyle "Blaze To Win" önde bitirdi. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen, Türk at yarışçılığının derbisinde, Hulusi Çil'in sahibi olduğu Gökhan Gökçe jokeyliğindeki "Suzi Gold" 2.35.14"lük dereceyle ikinci, Hayrettin Karamazı'nın sahibi olduğu ve Gökhan Kocakaya'nın jokeyliğini yaptığı "Enyalios" 2,35,28'lik dereceyle üçüncü, Aytuğ Atalay'ın sahibi olduğu, Ömer Kaya jokeyliğindeki "Warrior Princess" ise 2.35.33'lük derecesiyle dördüncü sırada yer aldı.

30 Haziran:

- Beko, Barcelona kulübünün küresel sponsoru oldu. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek 4 yıllık anlaşmayla Beko'nun Barcelona takımında Nike ve Katar Havayolları'ndan sonra 3. en büyük sponsor olduğu açıklandı.

Temmuz

Yılın yedinci ayı, Türk ve dünya sporu açısından sakin geçti. Avrupa Voleybol Konfederasyonu'nun (CEV) düzenlediği Bayanlar Avrupa Ligi finali rövanş maçında Türkiye, Almanya ile deplasmanda oynadığı karşılaşmayı 3-1 kazanarak, tarihinde ilk kez Avrupa Ligi şampiyonu oldu.

Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı da önemli bir başarıya imza attı. Güney Kore'nin Incheon kentinde düzenlenen Tekerlekli Sandalye Dünya Şampiyonası'nda üçüncülük maçında İspanya'yı 68-63 yenen milliler, bronz madalya elde etti.

Milli sporcu Şahika Ercümen, Antalya'nın Kaş ilçesinde "değişken ağırlık ip destekli paletsiz dalış" alanında 91 metre derinliğe inerek dünya rekorlarına bir yenisini ekledi.

101. Fransa Bisiklet Turu (Le Tour de France) da bu ayın hatırlanacak olayları arasında yerini aldı. 21 etap sonunda, en yakın rakibinin 7 dakika 37 saniye önünde yer alan Astana takımından İtalyan Vincenzo Nibali tur şampiyonu oldu. 

2014 yılının temmuz ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

2 Temmuz:

- Anayasa Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın, hakkında soruşturma yürüten savcı aleyhine yaptığı şikayetin işleme konulmaması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu. 

3 Temmuz:

-  Fenerbahçe Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kulüp Lisans Kurulu kararı neticesinde, UEFA Lisansı almaya hak kazandı.

- 14. Anadolu Ajansı (AA) Kupası Koşusu'nu, jokey Özcan Yıldırım'ın bindiği "Critical Score" isimli at kazandı.

4 Temmuz:

- Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu, 8 antrenörü yasaklı madde ticareti ve teşvikinden ömür boyu sahalardan men etti. Rıza Yetiş, Sevinç Esmer, Çağlar Kahramanoğlu, Erol Mutlusoy, Metin Durmuşoğlu, Ziya Özel, Davut Sepetçi ve Ertan Hatipoğlu, atletizmden ömür boyu men edilen antrenörler oldu.

6 Temmuz:

- Dünya Supersport Motosiklet Şampiyonası'nın Portekiz'deki sekizinci yarışını, PATA Honda takımının Hollandalı pilotu Michael van der Mark kazandı. Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, ilk sıradan başladığı yarışı üçüncülükle tamamladı.

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun dokuzuncu yarışı Büyük Britanya Prix'sini seyircisi önünde kazanan Mercedes pilotu Lewis Hamilton, bu sezon 5. kez podyumun zirvesine çıktı.

7 Temmuz:

- Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'na aday kentleri açıkladı. Ev sahipliği yarışında, Oslo (Norveç), Almatı (Kazakistan) ve Pekin (Çin) aday kentler olarak onandığı belirtildi.

- Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Eskişehirspor ve Sivasspor'un Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) organizasyonlarından 1 yıl men edilmesi kararını onadı.

- Eski efsanevi futbolcu, Arjantin kökenli İspanyol futbol adamı Real Madrid Kulübü Onursal Başkanı Alfredo Di Stefano, kalp krizi geçirerek 88 yaşında hayatını kaybetti. 

8 Temmuz:

- Profesyonel Erkek Tenisçiler Birliği (ATP), İstanbul'un 2015 yılında ATP Dünya Turu takvimine dahil edildiğini açıkladı. Türkiye ilk kez bir ATP turnuvasına ev sahipliği yapacak.

10 Temmuz:

- Basketbol THY Avrupa Ligi'nde 2014-2015 sezonu grup ve eleme turu kuraları çekildi.  

Anadolu Efes, A Grubu'nda, Real Madrid (İspanya), Zalgiris Kaunas (Litvanya), Nizhny Novgorod (Rusya), Dinamo Bianco (İtalya) ve eleme turundan gelecek takım (Rusya'dan Unics Kazan, Letonya'dan VEF Riga, İsrail'den Hapoel Jerusalem, Fransa'dan Asvel, Çek Cumhuriyeti'den CEZ Nymburk, Belçika'dan Telenet Ostend, Polonya'dan Stelmet Zielona ya da Fransa'dan Strasbourg) ile eşleşti.

Fenerbahçe Ülker, C Grubu'nda, Barcelona (İspanya), Panathinaikos (Yunanistan), EA7 Emporio Armani (İtalya), Bayern Münih (Almanya) ve PGE Turow (Polonya) ile karşılaşacak.

D Grubu'ndaki Galatasaray Liv Hospital ise Olympiakos (Yunanistan), Valencia Basket (İspanya), Laboral Kutxa (İspanya), Kızılyıldız (Sırbistan) ve Neptunas (Litvanya) ile mücadele edecek.

14 Temmuz:

- Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı, Güney Kore'nin Incheon kentinde düzenlenen Tekerlekli Sandalye Dünya Şampiyonası'nın üçüncülük maçında İspanya'yı 68-63 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu.

15 Temmuz: 

- "Olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk siyahi kadın sporcu" unvanının sahibi Alice Coachman Davis, 90 yaşında hayatını kaybetti. Davis, bu unvanı 1948 Londra Olimpiyatları'nda yüksek atlamada yaptığı dereceyle elde etmişti.

- Doping yaptıkları gerekçesiyle 18'er ay ceza alan Jamaikalı sprinter Asafa Powell ve kadınlar kategorisindeki vatandaşı Sherone Simpson'ın itirazını değerlendiren CAS, iki atletin de cezasını 6 aya indirdi.

- TFF, Futbol Disiplin Talimatı'nda değişiklikler yaptı. Değişikliklere göre, tribün kapatma konusunda, kulüplerin TFF'ye bildirdiği stat krokilerine göre belirlenen tribün veya tribünlere seyirci alınmayacak. Kadın ve çocuk taraftarların seyircisiz oynanan müsabakalara ücretsiz girmesi uygulaması kaldırıldı. Çirkin ve kötü tezahürat eylemine; ev sahibi takım, misafir takım ve Türkiye Kupası müsabakaları açısından ayrı ayrı cezalar öngörülecek.

16 Temmuz:

- Fenerbahçe Kulübü'nün eski başkanlarından 92 yaşındaki Faruk Ilgaz hayatını kaybetti.

- Türkiye, Bursa'da yapılan Voleybol 2014 CEV Bayanlar Avrupa Ligi final ilk maçında Almanya'yı 3-1 yendi.

17 Temmuz:

- Bursaspor ile Gürcistan'ın Chikkura Sachkhere takımı arasında oynanan UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turu ilk maçı golsüz sona erdi. 

18 Temmuz:

- Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Hollanda'nın Feyenoord takımıyla eşleşti.

19 Temmuz:

- Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından düzenlenen Bayanlar Avrupa Ligi finali rövanş maçında Türkiye, Almanya ile deplasmanda oynadığı karşılaşmayı 3-1 kazanarak, tarihinde ilk kez Avrupa Ligi şampiyonu oldu.

20 Temmuz:

- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından bu yıl 26. kez düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, İstanbul Boğazı'nda yapıldı. Kanlıca İskelesi'nden start alan ve Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı önünde son bulan yaklaşık 6,5 kilometrelik yarışa 45 ülkeden bin 749 sporcu katıldı. Erkeklerde Hasan Emre Musluoğlu, kadınlarda ise ABD'li Upmeyer birinci oldu. Son 4 yılın şampiyonu Musluoğlu, 5. kez zirvede yer alarak rekor kırdı. Organizasyonda İngiliz kraliyet ailesinde tahtın iki numaralı varisi Prens William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın kız kardeşi Pippa Middleton da yer aldı. Kanlıca İskelesi'nden başlayan yarışta startı dünya ve olimpiyat şampiyonu Hollandalı eski kadın yüzücü Inge de Bruijn verdi.

- İstanbul'un ev sahipliğinde düzenlenen "TEB BNP Paribas İstanbul Cup" Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası tekler finalinde İtalyan Roberta Vinci'yi 6-1'lik setlerle 2-0 yenen Danimarkalı Caroline Wozniacki, şampiyon oldu. Çiftlerde şampiyonluğu ise Misaki Doi (Japonya)-Elina Svitolina (Ukrayna) ikilisi elde etti.

22 Temmuz:

-  A Milli Bayan Hentbol Takımı, 2015 Dünya Şampiyonası Avrupa Elemeleri 1. turunda 2. Grup'ta Avusturya, Portekiz ve İsrail ile eşleşti.

23 Temmuz:

- Milli sporcu Şahika Ercümen, Kaş ilçesinde "değişken ağırlık ip destekli paletsiz dalış" alanında 91 metre derinliğe inerek yeni dünya rekorunun sahibi oldu.

- Kadın Milli Okçuluk Takımı, Ermenistan'da düzenlenen Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda makaralı yayda üçüncü oldu. 

24 Temmuz:

- Milli sporcu Şahika Ercümen, Kaş'ta "paletsiz ip destekli serbest dalış" alanında 72 metre derinliğe inerek ikinci dünya rekorunu kırdı. 

- Bursaspor, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turu rövanşında normal ve uzatma bölümü golsüz biten maçta Gürcistan'ın Chikkura Sachkhere takımına penaltılarda 4-1 kaybederek kupaya veda etti.

25 Temmuz:

- Avustralya Kadın Bayrak Takımı, İskoçya'da düzenlenen İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda (Commonwealth Games) 4x100 metre serbestte 3:30.98'lik dereceyle yeni dünya rekorunun sahibi oldu. 

26 Temmuz:

- Milli gülleci Emel Dereli, ABD'de düzenlenen Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası'nda 16.55 metrelik atışıyla bronz madalya kazandı.

27 Temmuz:

- 101. Fransa Bisiklet Turu'nda (Le Tour de France) koşulan 21 etap sonunda, en yakın rakibinin 7 dakika 37 saniye önünde yer alan Astana takımından İtalyan Vincenzo Nibali, genel klasmanda birinciliğin sahibi oldu. Nibali'nin 7 dakika 37 saniye arkasındaki AG2R La Mondiale'in Fransız sporcusu Jean-Christophe Peraud turu ikinci tamamlarken, 8 dakika 15 saniye gerideki FDJ.fr takımından bir diğer Fransız Thibaut Pinot, podyumun üçüncü sırasında yer aldı. Böylece 17 yıl aradan sonra ilk kez Fransız sporcular Fransa Bisiklet Turu'nda podyuma çıkmayı başardı.

30 Temmuz:

- Beşiktaş, deplasmanda Hollanda’nın Feyenoord takımıyla oynadığı UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçını 2-1 kazandı.

31 Temmuz:

- Kardemir Karabükspor, UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında sahasında Norveç takımı Rosenberg ile 0-0 berabere kaldı.

Ağustos

Yılın sekizinci ayı, İspanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2014 FIBA Dünya Kupası mücadelelerine sahne oldu. Finalde Sırbistan'ı 129-92 yenen ABD, tarihinde 5. kez dünya şampiyonu olma başarısını gösterdi. Şampiyonada bronz madalyayı Fransa kazanırken, Türkiye ise çeyrek finalde Litvanya'ya 73-61 yenildi. 

Basketbolda Türkiye önemli bir başarı elde etti. Konya'da düzenlenen FIBA Genç Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın final maçında Sırbistan'ı 85-68 yenen genç milliler, Avrupa şampiyonu oldu.

TFF Süper Kupa da sahibini bu ay buldu. Manisa'da, normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 biten karşılaşmada penaltı atışlarında Galatasaray'ı 3-2 mağlup eden Fenerbahçe, kupayı kaldırdı.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, 2014-2015 futbol sezonunun, merhum Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'ya adandığını açıkladı.

Ankara'da düzenlenen Kulüpler Birliği Vakfı Olağan Genel Kurulu'nda İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, oybirliğiyle başkanlığa seçildi.

Bu ayın hafızalara kazınan spor etkinliklerinden biri de 2. Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları oldu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Çin'in Nanjing kentinde düzenlenen oyunları Türkiye, 1 altın, 3 gümüş ve 6 bronz madalyayla tamamladı. 

2013-2014 sezonu "UEFA Avrupa'da Yılın En İyi Futbolcusu" ödülünü, Real Madrid'in Portekizli oyuncusu Cristiano Ronaldo'nun kazandığı açıklandı.

Sezonun son "grand slam" tenis turnuvası ABD Açık'ın tek erkekler şampiyonu Hırvat Marin Cilic, tek kadınlar şampiyonu ise ABD'li Serena Williams oldu.

2014 yılının ağustos ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Ağustos:

- Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), Ukrayna'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle yeni ev sahibi aradığı 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'na (EuroBasket 2015) başvuruda bulunan 8 ülkenin arasında Türkiye'nin de bulunduğunu açıkladı.

3 Ağustos:

- At yarışlarında 63. Başbakanlık Kupası Koşusu'nu, jokeyliğini Nurettin Şen'in yaptığı "Village Wind" isimli safkan kazandı.

- Türkiye, Konya'da düzenlenen FIBA Genç Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın final maçında Sırbistan'ı 85-68 yenerek Avrupa şampiyonu oldu.

6 Ağustos:

- Ankara'da düzenlenen Kulüpler Birliği Vakfı Olağan Genel Kurulu'nda İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, oy birliğiyle başkanlığa seçildi.

8 Ağustos:

- Kardemir Karabükspor, UEFA Avrupa Ligi play-off eleme turunda Fransa'nın Saint-Etienne, Trabzonspor ise Rusya'nın Rostov takımıyla eşleşti.

14 Ağustos:

- FIFA dünya sıralaması açıklandı. Dünya şampiyonu Almanya liderliğini, Türkiye ise 32'nci sıradaki konumunu sürdürdü.

16 Ağustos:

- Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından organize edilen 2. Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye 1 altın, 3 gümüş ve 6 bronz madalya kazandı. Tek altın madalyayı judoda kızlar 44 kiloda Melisa Çakmaklı elde ederken, tekvando kızlar 55 kiloda Fatma Sarıdoğan, güreşte grekoromen 42 kiloda Fatih Aslan ile kızlar 70 kiloda Tuğba Kılıç gümüş madalya aldı. Bronz madalya alan milli sporcular ise boksta 64 kiloda Adem Furkan Avcı, kızlar 51 kiloda Neriman Istık, judoda 55 kiloda Oğuzhan Karaca, tekvando + 73 kiloda Talha Bayram, güreşte 46 kiloda Cabbar Duyum ve kürekte Gökhan Güven, Eren Can Aslan'dan ikilisi oldu.

21 Ağustos:

- Kardemir Karabükspor, UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında sahasında Fransız ekibi Saint-Etienne'i 1-0 yendi.

- Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında sahasında Rus takımı Rostov'u 2-0 mağlup etti.

23 Ağustos:

- 48. Türkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şubesi Futbol Turnuvası finalinde Torku Konyaspor, Gençlerbirliği'ni 4-1 yenerek kupanın sahibi oldu.

24 Ağustos:

-  Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 12. yarışı Belçika Grand Prix'sini kazanan Red Bull-Renault takımından Daniel Ricciardo peş peşe 2. galibiyetini aldı.

- Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) 9. yarışı Almanya Rallisi'ni kazanan Hyundai Shell takımının Belçikalı pilotu Thierry Neuville, kariyerinin ilk birinciliğini elde etti.

25 Ağustos:

- Manisa'da düzenlenen TFF Süper Kupa'da normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 biten karşılaşmada penaltı atışlarında Galatasaray'ı 3-2 mağlup eden Fenerbahçe, kupanın sahibi oldu.

- Sezonun son "grand slam" tenis turnuvası ABD Açık'ın tek erkekler şampiyonu Hırvat Marin Cilic, tek kadınlar şampiyonu ise ABD'li Serena Williams oldu.

27 Ağustos:

- Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turu rövanş maçında Arsenal'a 1-0 yenilerek gruplara katılma hakkını elde edemedi.

28 Ağustos:

- Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu'nda Arsenal, Borussia Dortmund ve Anderlecht ile eşleşti.

- Kardemir Karabükspor, UEFA Avrupa Ligi play-off eleme turu rövanşında deplasmanda Fransa'nın Saint-Etienne takımına 1-0 yenildi ve gruplara katılma hakkını elde edemedi.

- Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi play-off eleme turu rövanş maçında deplasmanda Rusya'nın Rostov takımı ile  0-0 berabere kalarak gruplara katılma hakkını elde etti.

- 2013-2014 sezonu "UEFA Avrupa'da Yılın En İyi Futbolcusu" ödülünü, Real Madrid'in Portekizli oyuncusu Cristiano Ronaldo kazandı.

29 Ağustos:

- Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi L Grubu'nda Ukrayna'nın Metalist Kharkiv, Polonya'nın Legia Varşova ve Belçika'nın Lokeren takımlarıyla eşleşti.

- Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi C Grubu'nda İngiltere'nin Tottenham Hotspur, Sırbistan'ın Partizan ve Yunanistan'ın Asteras takımlarıyla eşleşti.

- Dünya Supersport şampiyonu milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, sezonun bitmesine 3 yarış kala İtalyan San Carlo Puccetti takımıyla anlaştı.

30 Ağustos:

- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, 2014-2015 futbol sezonunu, vefat eden Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'ya adadıklarını açıkladı. 

- İspanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2014 FIBA Dünya Kupası finalinde Sırbistan'ı 129-92 yenen ABD, altın madalyanın sahibi oldu. ABD, tarihinde 5. kez dünya şampiyonu olma başarısını gösterdi.

Şampiyonada bronz madalyayı Fransa kazandı. Türkiye ise çeyrek finalde Litvanya'ya 73-61 yenildi. 

31 Ağustos:

- MotoGP'de sezonun 12. etabı Büyük Britanya Grand Prix'sini kazanan Repsol Honda takımından İspanyol Marc Marquez, sezonun 11. yarış galibiyetine imza attı.

- Kadınlar çekiç atmada Polonyalı atlet Anita Wlodarczyk, 79.58 metrelik derecesiyle dünya rekoru kırdı. Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 73. Istaf Uluslararası Atletizm Şampiyonası'nda yarışan Wlodarczyk, Alman atlet Betty Heidler’in 3 yıl önce kırdığı dünya rekorunu 16 santimetre geliştirdi.

Eylül

Yılın dokuzuncu ayında UEFA, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenleyecek 13 ülkeyi açıkladı. Londra'nın Wembley Stadı'nın final ve yarı final maçlarına ev sahipliği yapacağı şampiyonada, dört çeyrek final maçı ile üç grup maçı ise Münih, Bakü, Roma ve Saint Petersburg'da oynanacak. Son 16 ve grup maçları ise Kopenhag, Bükreş, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapeşte, Brüksel ve Glasgow'da yapılacak.

UEFA, karşılaşmalar sırasında bilinç kaybı yaşayan futbolcular için hakemlere 3 dakikalığına maçları durdurma yetkisi verdi.

İstanbul ve Ankara'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda altın madalyanın sahibi, final maçında İspanya'yı 77-64 yenen ABD oldu. Üçüncülük maçında Avustralya'ya 74-44 yenilen Türkiye ise tarihinde ilk kez yer aldığı bu organizasyonu 4. sırada tamamladı.  

Türkiye Basketbol Federasyonu ve FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, FIBA Dünya Başkan Yardımcılığına seçildi.

Futbolda olduğu gibi basketbolda da başörtü takılmasına izin çıktı. FIBA, dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından basketbol oyuncularının ulusal maçlarda başörtüsü ve türban kullanmasına izin verdi. Türban gibi başörtülerinin oyun sırasında giyilmesine izin veren kararın iki yıllık deneme süresi olduğu, 2016 Rio de Janerio Olimpiyatları sonrası kararın kalıcı olup olmayacağının belirleneceği ifade edildi.

Uluslararası Güreş Federasyonu'nun (FILA) adı, Dünya Güreş Birliği (UWW) olarak değişti. 

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda, Serbest Güreş Milli Takımı dünya üçüncüsü oldu. Şampiyonayı 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 4 madalyayla tamamlayan milliler, 41 puan toplayarak, 40 yıl aradan sonra takım sıralamasında üçüncülüğü elde etti. Serbest Güreş Milli Takımı'nda, 125 kiloda Taha Akgül altın, 70 kiloda Yakup Gör gümüş, 86 kiloda Selim Yaşar ve 97 kiloda Şamil Erdoğan ise bronz madalya kazandı. Grekoromen Milli Takımı da şampiyonada dünya üçüncüsü oldu. 130 kiloda Rıza Kayaalp ve 71 kiloda Yunus Özel'in, gümüş madalya kazandığı grekoromen stilde, 80 kiloda Selçuk Çebi ve 98 kiloda Cenk İldem, bronz madalya elde etti. Bayanlarda ise Elif Jale Yeşilırmak, 58 kiloda bronz madalya kazanarak, dünya şampiyonalarında madalya elde eden ilk Türk kadın güreşçi olma başarısını gösterdi.

2014 yılının eylül ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

3 Eylül:

- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Sekreterliği'ne Kadir Kardaş getirildi. Prof. Dr. Emre Alkin'in ayrılmasının ardından, bu göreve Kardaş atandı. 

6 Eylül:

- İspanya'nın Granada kentinde düzenlenen 2014 ISSF Dünya Atıcılık Şampiyonası'nda Türkiye, 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. Milli atıcı Yusuf Dikeç, bireysel yarışlarda 2 altın ve 1 bronz madalya kazanarak önemli bir başarı elde etti. Genç bayanlarda yarışan Saadet Kandıra bronz madalya kazanırken, Yusuf Dikeç, Fatih Kavruk ve Murat Kılıç'tan oluşan Atıcılık Milli Takımı da bronz madalyanın sahibi oldu.

7 Eylül:

-  Uluslararası Güreş Federasyonu'nun adı, Dünya Güreş Birliği olarak değişti. 

-  Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 13. yarışı İtalya Grand Prix'sini Mercedes takımının Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton kazandı.

- Uluslararası Motosiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Supersport Dünya Şampiyonası'nın İspanya'da gerçekleştirilen 9. etabında zafere ulaşan PATA Honda takımının Hollandalı pilotu Michael van der Mark, sezonun bitimine iki yarış kala şampiyonluğunu ilan etti. Milli sporcu Kenan Sofuoğlu ise yarışı 13. sırada bitirdi.

8 Eylül:

- 1998'den bu yana FIFA başkanlığı yapan Joseph Sepp Blatter, üst üste beşinci dönemde görevini sürdürmek istediğini açıkladı.

- Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda, Serbest Güreş Milli Takımı dünya üçüncüsü oldu. Şampiyonayı 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 4 madalyayla tamamlayan milliler, 41 puan toplayarak, 40 yıl aradan sonra takım sıralamasında üçüncülüğü elde etti. Serbest Güreş Milli Takımı'nda, 125 kiloda Taha Akgül altın, 70 kiloda Yakup Gör gümüş, 86 kiloda Selim Yaşar ve 97 kiloda Şamil Erdoğan ise bronz madalya kazandı. Grekoromen Milli Takımı da şampiyonada dünya üçüncüsü oldu. 130 kiloda Rıza Kayaalp ve 71 kiloda Yunus Özel'in, gümüş madalya kazandığı grekoromen stilde,  80 kiloda Selçuk Çebi ve 98 kiloda Cenk İldem, bronz madalya elde etti. Bayanlarda ise Elif Jale Yeşilırmak, 58 kiloda bronz madalya kazanarak, dünya şampiyonalarında madalya elde eden ilk Türk kadın güreşçi olma başarısını gösterdi.

9 Eylül:

- A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu ilk maçında, İzlanda'ya 3-0 yenildi.

13 Eylül:

- Türkiye Basketbol Federasyonu ve FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, FIBA Dünya Başkan Yardımcısı seçildi.

14 Eylül:

- Dünya Ralli Şampiyonası'nın 10. yarışı Avustralya Rallisi'ni kazanan Volkswagen takımının Fransız pilotu Sebastien Ogier, bu sezon 6. galibiyetini elde etti.

- MotoGP'de sezonun 13. yarışı San Marino Grand Prix'sini kazanan Movistar Yamaha'dan İtalyan Valentino Rossi, takımının bu yıl ilk kez kürsünün zirvesine çıkmasını sağladı.

- Buz Hokeyi Federasyonu'nun yeni başkanı Bülent Akay oldu. Federasyonun 3. Olağan Genel Kurulu'nda, Yaşar Kale'nin çekildiği seçime tek aday giren Bülent Akay, federasyon başkanlığına seçildi.  

16 Eylül:

- UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu'ndaki ilk maçında Galatasaray, Belçika'nın Anderlecht takımıyla 1-1 berabere kaldı.

17 Eylül:

- FIBA, dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından basketbol oyuncularının dini amaçlarla başörtüsü ve türban kullanmasına izin verdi. Türban gibi başörtülerinin oyun sırasında giyilmesine izin veren kararın iki yıllık deneme süresi olduğu, 2016 Rio de Janerio Olimpiyatları sonrası kararın kalıcı olup olmayacağının belirleneceği belirtildi.

18 Eylül:

- FIFA eylül ayı dünya sıralaması açıklandı. Almanya zirvedeki yerini korudu, Türkiye ise 6 basamak gerileyerek 38. sıraya düştü.

- UEFA Avrupa Ligi C Grubu ilk maçında Beşiktaş, Yunanistan'ın Asteras takımı ile sahasında 1-1 berabere kaldı. 

- Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, 2016 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin İtalya'nın Milano şehrindeki Stadio Giuseppe Meazza Stadı'nda oynanacağını açıkladı. 2016 UEFA Avrupa Ligi finalinin, İsviçre'nin Basel kentindeki St. Jakob-Park Stadı'nda, 2016 UEFA Süper Kupası finalinin ise Norveç'in Trondheim kentindeki Lerkendal Stadion Stadı'nda yapılacağı açıklandı.

19 Eylül:

- UEFA Avrupa Ligi L Grubu ilk maçında Trabzonspor, deplasmanda Metalist Kharkiv'i uzatmanın son dakikasında Papadopoulos'un attığı golle 2-1 yenerek, grup maçlarına galibiyetle başladı.

- Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, 14 Eylül'de yapılan Buz Hokeyi Federasyonu 3. Olağan Genel Kurulu'nun iptaline karar verdi. Mahkeme, ana statüye uygun belirlenmeyen delegelerin oy kullandığı gerekçesiyle bu kararı aldı.

- UEFA, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak 13 ülkeyi açıkladı. Londra'nın Wembley Stadı, final ve yarı final maçlarına ev sahipliği yapacak. 4 çeyrek final maçı ile 3 grup maçı ise Münih, Bakü, Roma ve Saint Petersburg'da oynanacak. Son 16 ve grup maçları Kopenhag, Bükreş, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapeşte, Brüksel ve Glasgow'da yapılacak.

21 Eylül:

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışı Singapur Grand Prix'ini kazanan Mercedes takımının Büyük Britanyalı sürücüsü Lewis Hamilton, pilotlar klasmanında liderliğe yükseldi.

- Binicilikte 2014 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Engel Atlama Yarışmaları'nı, Quick De Stehermelle isimli atıyla Sencer Horasan kazandı.

- 2014 Dünya Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda evsahibi Polonya, final maçında Brezilya'yı 3-1 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

23 Eylül:

- Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin düzenlediği TSYD-Spor Toto Spor Yazarları Armağanı Yarışması'nın ödülleri törenle verildi. Toplam 12 dalda 37 ödülün verildiği yarışmada, Anadolu Ajansı Spor Haberleri Editörlüğü muhabiri İlknur Çetinbaş'ın "Süngere senkronize atlayış" haberi, ikincilik ödülüne değer bulundu. 

- Tahkim Kurulu, Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu'nun 3. Olağan Genel Kurulu'nda gidilen seçimin sonucuna yapılan itirazı karara bağladı. Kurul, 13-14 Eylül tarihlerinde yapılan olağan genel kurulda, diğer aday Yaşar Kale'nin çekilmesi sonrasında seçime tek aday olarak giren Bülent Akay'ın görevine devam etmesine karar verdi. 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, yapılan itiraz sonrasında seçimin geçersiz sayılmasına ve eski Federasyon Başkanı Orhan Duman'ın 1 aylık süre içinde yeniden olağan genel kurulu toplamasına karar vermişti. Tahkim Kurulu ise bu kararıyla söz konusu mahkemenin bu konuda yetkisizliğinin altını çizerek, Akay'ın, başkan seçildiği genel kurulun geçerliliğini karar bağladı.

26 Eylül:

- FIFA, Türkiye'nin tarihindeki en büyük maden faciasının yaşandığı Soma'da futbol okulu inşası için 250 bin dolar finansal bütçe ayırdığını açıkladı.

27 Eylül:

- Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen 2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda altın madalyanın sahibi, final maçında İspanya'yı 77-64 yenen ABD oldu. Üçüncülük maçında Avustralya'ya 74-44 yenilen Türkiye ise tarihinde ilk kez yer aldığı bu organizasyonu 4. sırada tamamladı.  

28 Eylül:

- Binicilik Federasyonu ve Başkent Binicilik Kulübünün ortaklaşa düzenlediği Özel Unvan Engel Atlama Yarışmaları'nda, TBMM Başkanlığı Kupası'nı "Duvkalle" isimli atıyla Sencer Horasan kazandı.

29 Eylül:

- UEFA, karşılaşmalar sırasında bilinç kaybı yaşayan futbolcular için hakemlere 3 dakikalığına maçları durdurma yetkisi verildiğini açıkladı.

30 Eylül:

- Aktif kariyerine 2012 yılında nokta koyan Mehmet Okur, 7 yıl boyunca forma giydiği Amerikan Basketbol Ligi (NBA) Batı Konferansı ekiplerinden Utah Jazz'ın takım elçisi oldu.

Ekim

Yılın onuncu ayında, Galatasaray Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurulunda, Yarsuvat ve Alp Yalman yarıştı. Üyelerin bin 777'sinin oyunu alan Yarsuvat yeni kulüp başkanı olurken, Yalman ise bin 566 oyda kaldı.

Ankara'nın evsahipliğinde düzenlenen basketbolda 30. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Fenerbahçe Ülker'i 77-75 yenen Pınar Karşıyaka kazandı.

Samsun'da düzenlenen basketbolda Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı ise Galatasaray Odeabank'ı 56-48 yenen Fenerbahçe kazandı.

Ekim ayı, Türk cimnastiği açısından başarılı bir gelişmeye sahne oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sporcusu Ferhat Arıcan, Çin’deki Dünya Cimnastik Şampiyonası’nda yeni hareketini de başarıyla tamamlayarak "dünyada 3 harekete sahip ilk sporcu" unvanını aldı. Arıcan, aynı zamanda dünya şampiyonalarında finallere kalan ilk Türk cimnastikçi olarak tarihe geçti. 

Dünya üçüncüsü milli güreşçi Şamil Erdoğan'ın dopingli çıkması ise bu ay olumsuz bir olay olarak akıllarda kaldı. 

Ekim ayında, Sırbistan-Arnavutluk arasında yapılan olaylı maç da hafızalarda yer etti. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri I Grubu'ndaki karşılaşma, çıkan olaylar nedeniyle tatil oldu. Belgrad'daki Partizan Stadı'ndaki maçın 44. dakikasında uzaktan kumandalı bir helikopterle sahaya Kosova'yı da kapsayan "haritanın" yer aldığı Arnavutluk bayrağı bırakıldı. Bayrağın sahaya inmesiyle iki takım oyuncuları arasında tartışma başladı. Bu sırada bazı Sırp taraftarların meşale yakması ve sahaya girmesi üzerine hakem Martin Atkinson, karşılaşmayı durdurup soyunma odasına gitti. Uzun süren bekleyişin ardından maç tatil edildi. Günler sonra UEFA, olaylı maça ait kararını açıkladı. Karara göre 3-0 hükmen galip sayılan Sırbistan'ın, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'ndeki 3 puanı silindi ve iki maç seyircisiz oynama cezasına çarptırıldı. Arnavutluk ve Sırbistan'a 100 biner avro para cezası verildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Kosova Olimpiyat Komitesi'ni geçici tanıma kararı aldı. 

Kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı öldürmekten suçlu bulunan Güney Afrikalı ampute atlet Oscar Pistorius, 5 yıl hapse mahkum edildi.

Ekim ayında, yeşil sahalarda üzücü bir olay yaşandı. Hindistan yerel ligindeki bir karşılaşmada üst üste takla atarak gol sevinci yaşayan 23 yaşındaki Peter Biaksangzuala'nın omuriliğinde ağır hasar meydana geldiği tespit edildi. Genç futbolcu, 5 gün yoğun bakımda tedavi gördükten sonra yaşamını yitirdi.

2014 yılının ekim ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

2 Ekim:

- UEFA, Şampiyonlar Ligi'nde Arsenal ile oynanan maçta tribünlerden sahaya atılan meşaleler nedeniyle Galatasaray Kulübü'ne soruşturma açtı.

3 Ekim:

-  Formula 1 takımlarından Scuderia Toro Rosso'nun, gelecek sezon için kadrosuna kattığı 17 yaşındaki Hollandalı Max Verstappen, Japonya Grand Prix'sinin antrenman turlarında piste çıkarak organizasyon tarihinin en genç sürücüsü unvanını ele geçirdi.

4 Ekim:

- Türk motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Fransa'da yapılan Uluslararası Motosiklet Federasyonu Avrupa Superstock 600 Şampiyonası'nda birinci oldu.

5 Ekim:

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 15. yarışı Japonya Grand Prix'sine Mercedes'in İngiliz pilotu Lewis Hamilton kazandı. Yarışa, F1'in gelecek vadeden pilotlarından, Marussia-Ferrari'nin Fransız pilotu Jules Bianchi'nin yaptığı kaza damgasını vurdu. Sauber takımından Adrian Sutil'in aracının 7. dönemeçte kayarak pistin dışına çıkması ve bariyerlere çarpmasının ardından bölgeye sağlık aracını geldi. Bianchi'nin otomobili ise olay yerine gelen sağlık aracıyla çarpıştı. Sutil kazadan yara almadan kurtulurken, durumu ciddi olan Bianchi hastaneye kaldırıldı.

- Dünya Supersport Motosiklet Şampiyonası'nın Fransa'daki 10. yarışını MV Agusta Reparto Corse takımından Jules Cluzel kazandı.

6 Ekim:

- Kadınlar Balkan Voleybol Kupası'nın son gününde İlbank, Romanya'nın Municipal takımını 3-1 yenerek şampiyon oldu. Başkent temsilcisi bu sonuçla CEV Challange Kupası'nın ilk turunda Bosna Hersek'ten Zok Gacko ile oynamaya hak kazandı.

7 Ekim:

- ABD Yüzme Federasyonu, alkollü araç kullandığı için 30 Eylül'de gözaltına alınan olimpiyat şampiyonu Michael Phelps'e 6 ay men cezası verdi.

- UEFA, İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Carlo Tavecchio'ya seçim döneminde söylediği ırkçı ifadelerden ötürü 6 ay hak mahrumiyeti cezası verdi.

8 Ekim:

- Güney Koreli bir gazetecinin kamerasını çaldığı için Asya Oyunları'ndan ihraç edilen, erkekler 200 metre kurbağalamada eski dünya şampiyonu yüzücü Naoya Tomita'ya 1,5 yıl men cezası verildi.

- Ankara'nın evsahipliğinde düzenlenen basketbolda 30. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Fenerbahçe Ülker'i 77-75 yenen Pınar Karşıyaka kazandı.

11 Ekim:

- Avrupa'da sezonun en başarılı atletleri, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan 2014 Avrupa Atletizm Ödülleri Gecesi'nde belirlendi. Avrupa Atletizm Birliği'nin düzenlediği törende yılın atletizm ödüllerini, erkeklerde Fransız sırıkla yüksek atlamacı Renaud Lavillenie, kadınlarda ise Hollandalı heptatlet ve sprinter Dafne Schippers kazandı. 

12 Ekim:

- 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Cebelitarık'ı 7-0 yenen İrlanda'nın forvet oyuncusu Robbie Keane, 13 dakika içinde "hat-trick" yaparak gol sayısını 21'e yükseltti ve "Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinin en fazla gol atan futbolcusu" unvanını Hakan Şükür'ün elinden aldı.

- MotoGP'de sezonun 15. yarışı Japonya Grand Prix'sinde ikinci sırayı alan Repsol Honda takımından İspanyol Marc Marquez, üst üste ikinci şampiyonluğunu elde etti.

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 16. yarışı Rusya Grand Prix'ini kazanan Mercedes takımının Büyük Britanyalı sürücüsü Lewis Hamilton, üst üste 4. galibiyetini aldı.

13 Ekim:

-  A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu'nda 3. maçında Letonya ile deplasmanda 1-1 berabere kaldı.

- Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından olarak teklif edilen antrenörler Selahattin Yıldız, Edip Akarsu ve Zeynep Batar, Avrupa Atletizm Federasyonu'nca ödüllendirildi.

14 Ekim:

- Eski milli futbolcu ve İstanbul bağımsız milletvekili Hakan Şükür, her yıl Monaco Prensliği'nce verilen prestijli spor ödüllerinden "Altın Ayak" ödülünü aldı.

- Norveç Birinci Futbol Ligi takımlarından Stromsgodset'in 15 yaşındaki orta saha oyuncusu Martin Odegaard, Norveç Milli Takımı'nın Bulgaristan'a karşı oynadığı maçta sahaya çıkarak, "Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde oynayan en genç futbolcu" oldu.

- 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri I Grubu'nda Sırbistan ile Arnavutluk arasında oynanan karşılaşma, maçın 44. dakikasında çıkan olaylar nedeniyle tatil edildi.

Belgrad'daki Partizan Stadı'nda oynanan karşılaşmasın 44. dakikasında uzaktan kumandalı bir helikopterle sahaya Kosova'yı da kapsayan "haritanın" yer aldığı Arnavutluk bayrağı bırakıldı. Bayrağın sahaya inmesiyle iki takım oyuncuları arasında tartışma başladı. Bu sırada bazı Sırp taraftarların meşale yakması ve sahaya girmesi üzerine hakem Martin Atkinson, karşılaşmayı durdurup soyunma odasına gitti.

Uzun süren bekleyişin ardından statta yapılan anonsla maçın tatil edildiği duyuruldu.

15 Ekim:

- Liverpool formasıyla geride kalan sezonda 31 gol atarak Real Madridli Cristiano Ronaldo ile birlikte Avrupa liglerinin en golcü futbolcusu olan Luis Suarez, Barcelona'da düzenlenen törenle "Altın Ayakkabı" ödülünü aldı.

- Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda 97 kiloda bronz madalya kazanan Serbest Güreş Milli Takımı sporcusu Şamil Erdoğan dopingli çıktı. Kazakistan'ın Almatı kentindeki labarotuvarda yapılan kontrolde, milli güreşçinin A numunesinde "anabolic steroid stanozolol" maddesine rastlandı.

- Erkekler dünya sıralamasının eski 3 numarası Rus tenisçi Nikolay Davydenko, profesyonel tenis hayatını 33 yaşında noktaladı.

18 Ekim:

- Türk basketbolunun tecrübeli ismi Ömer Onan, Fenerbahçe Ülker'in THY Avrupa Ligi'nde EA7 Emporio Armani ile yaptığı maçın devre arasında 18 yıllık oyunculuk kariyerini noktaladı. 

20 Ekim:

- Hindistan yerel liginde Bethlehem Vengthlang ile Chanmari West arasında oynanan karşılaşmada gol sevinci yaşadığı sırada sakatlanan 23 yaşındaki Peter Biaksangzuala, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Hindistan'ın Burma sınırında bulunan Khawzawl kentinde oynanan mücadelenin 62. dakikasında, Bethlehem Vengthlang adına kaydettiği beraberlik golünü üst üste takla atarak kutlayan Biaksangzuala, bir anda hareketsiz bir şekilde yerde kaldı. Takım arkadaşları tarafından hareketsiz kaldığı fark edilen futbolcu, acilen hastaneye sevk edildi. Kaldırıldığı hastanede omuriliğinde ağır hasar meydana geldiği tespit edilen genç futbolcu, 5 gün yoğun bakımda tedavi gördükten sonra yaşamını yitirdi.

21 Ekim:

- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin milli cimnastikçisi Ferhat Arıcan, Çin’deki Dünya Şampiyonası’nda yeni hareketini de başarıyla tamamlayarak "dünyada 3 harekete sahip ilk sporcu" unvanını aldı. 

Dünya cimnastik literatürüne "Arıcan" adıyla zorluk derecesi yüksek iki hareketi kazandıran Ferhat Arıcan, paralel aletinde yaptığı yeni hareketini de tescilleterek dünya cimnastik literatürüne 3. kez "Arıcan" adını yazdırdı. Bu başarısıyla "dünyada 3 harekete sahip ilk sporcu" unvanını alan Ferhat Arıcan, aynı zamanda dünya şampiyonalarında finallere kalan ilk Türk cimnastikçisi oldu.

- Olimpiyatlara katılan ilk paralimpik atlet olarak tarihe geçen ve kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı öldürmekten suçlu bulunan Güney Afrikalı sporcu Oscar Pistorius, 5 yıl hapse mahkum edildi.

- Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, sportmenliğe aykırı açıklamaları nedeniyle Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'a 30 gün hak mahrumiyeti cezası verdi.

22 Ekim:

- Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu 3. maçında Almanya'nın Borussia Dortmund takımına sahasında 4-0 mağlup oldu.

- Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Kosova Olimpiyat Komitesi'ni geçici olarak tanıma kararı aldı. 

23 Ekim:

- FIFA ekim ayı dünya sıralaması açıklandı. Almanya zirvedeki yerini korurken, Türkiye, 8 basamak gerileyerek 46. sıraya düştü. 

- İsviçre Federal Mahkemesi, Fenerbahçe'nin, 11 Nisan 2014'te Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nin kararına karşı yaptığı itirazı reddetti.

24 Ekim:

- UEFA, olaylı Sırbistan-Arnavutluk maçının kararını açıkladı. Karara göre 3-0 hükmen galip sayılan Sırbistan'ın, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'ndeki 3 puanı silindi ve iki maç seyircisiz oynama cezasına çarptırıldı. Arnavutluk ve Sırbistan'a 100 biner avro para cezası verildi.

25 Ekim:

- Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu başkanlığına, Ali Düşmez yeniden seçildi. 16. Olağan Genel Kurul'da seçime tek aday olarak giren mevcut başkan Ali Düşmez, 567 delegeden 530'unun oyunu alarak yeniden başkan oldu.

- Erkekler 800 metrede eski dünya şampiyonu, olimpiyat madalyalı Güney Afrikalı atlet Mbulaeni Mulaudzi, geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

- Galatasaray Kulübü'nün yeni başkanı Duygun Yarsuvat oldu. Seçimli olağanüstü genel kurulda üyelerden 1777 oy alan Duygun Yarsuvat, başkanlığa seçilirken, diğer aday Alp Yalman ise 1566 oyda kaldı.

- Samsun'un evsahipliğinde düzenlenen Basketbolda Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Galatasaray Odeabank'ı 56-48 yenen Fenerbahçe kazandı.

27 Ekim:

- Güney Afrika milli takımının kaptanı ve kalecisi Senzo Meyiwa, bulunduğu eve giren silahlı saldırganlar tarafından öldürüldü.

28 Ekim:

- Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen'in, 23 Temmuz'da Antalya'nın Kaş ilçesinde kırdığı 91 metrelik "değişken ağırlıklı paletsiz ip destekli dalış" dünya rekoru tescillendi.

Kasım

A Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Kazakistan ile yaptığı maçta yaşananlar, yılın on birinci ayında hafızalarda yer eden olaylardan biri oldu. Türkiye'nin A Grubu'ndaki 4. maçında Kazakistan'ı 3-1 yenerek ilk galibiyetini aldığı bu maça, kaleci Volkan Demirel'in sahayı terk etmesi damga vurdu. Demirel, maç öncesi ısındığı sırada tribünden kendisine yönelik protestolar nedeniyle statı terk etti. Daha sonra milli kaleci, ikinci yarının başında takım arkadaşı Emre Belözoğlu ile Türk Telekom Arena'ya döndü. Volkan, Emre ve Fenerbahçe Futbol Takımı İdari Menajeri Hasan Çetinkaya ile stattan ayrıldığı sırada ise yanlarında bulunan güvenlik elemanlarıyla görüntü almaya çalışan basın mensupları arasında itişmeler yaşandı. Güvenlik elemanlarının bazılarının sert tavırlarına gazeteciler tepki gösterince arbede çıktı. Güvenlik elemanları, yaşanan arbede sonrasında basın mensuplarına saldırdı.

Bu ayın üzücü olaylarından biri ise Kızılyıldız basketbol takımının bir taraftarının İstanbul'da bıçaklanarak öldürülmesi oldu. Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında oynanan THY Avrupa Ligi basketbol maçı öncesi çıkan olayda kalbinden bıçaklanan Sırbistan uyruklu taraftar Marko İvkoviç hayatını kaybetti. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucu gözaltına alınan 7 kişi, Bakırköy Adliyesi'ne gönderildi. Adliyeye gönderilen 7 şüpheliden biri tutuklandı, 6'sı serbest bırakıldı. 

Milli sporcular Serap Özçelik ve Enes Erkan'ın, Almanya'da düzenlenen 22. Dünya Karate Şampiyonası'nda altın madalya kazanmaları, Türk karatesi açısından önemli bir gelişme oldu.

A Bayan Milli Voleybol Takımı'nın 2015 CEV Avrupa Şampiyonası'ndaki, A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın ise 2015 Avrupa Şampiyonası finallerindeki rakipleri belirlendi.

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 2014 sezonu şampiyonu, Mercedes takımının Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton oldu.

Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF), Ebola salgını nedeniyle 2015 Afrika Uluslar Kupası'nın evsahipliğini Fas'tan aldı ve ülkenin milli takımını da turnuvadan diskalifiye etti. 

2014 yılının kasım ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

1 Kasım:

- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda Prof. Dr. Uğur Erdener, yeniden başkanlığa seçildi.

8 Kasım:

- Milli sporcu Serap Özçelik, Almanya'nın Bremen kentinde yapılan 22. Dünya Karate Şampiyonası'nda 50 kiloda Türk kökenli Alman sporcu Duygu Buğur'u yenerek, +84 kiloda milli sporcu Enes Erkan da İranlı Sajad Ganjzadeh'ı 5-4 yenerek dünya şampiyonu oldu.

- Kazakistan'da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye, 2 gümüş madalya elde etti. Almatı kentindeki Baluan Sholak Spor Salonu'nda düzenlenen şampiyonada 72 ülkeden 223'ü kadın 538 sporcu mücadele etti. Türkiye ise 7'si kadın 13 sporcu ile temsil edildi. Madalya sıralamasında toplam 12'si altın 21 madalya ile birinciliği elde eden Kuzey Kore, herhangi bir spor dalında ilk kez madalya tablosunun zirvesinde yer alarak ülke sporu için önemli bir başarıya imza attı. Kuzey Kore'yi 9'u altın 32 madalya ile Çin takip etti. Evsahibi Kazakistan ile 7'şer altın toplayan Rusya ise toplam madalya sayısında 18'e ulaşarak rakibini geride bıraktı ve üçüncülüğün sahibi oldu.

Türkiye, şampiyonayı Sibel Özkan Konak'ın kazandığı iki gümüş madalyayla tamamladı. Türkiye'nin madalya umutlarından kadınlar 48 kiloda yarışan Sibel Özkan Konak, koparmada 84, toplamda ise 189 kiloluk kaldırışıyla 2 gümüş madalya kazandı. Aynı sıklette podyuma çıkan eski olimpiyat şampiyonu Nurcan Taylan ise koparma, silkme ve toplamda sıfır çekerek şampiyonaya veda etti.

9 Kasım:

- MotoGP'de sezonun 18. ve son yarışı Valencia Grand Prix'sinde 13. zaferini kutlayan Repsol Honda'dan Marc Marquez, 1997'de Mick Doohan'ın eline geçirdiği "bir sezonda en fazla yarış kazanan sürücü" rekorunu kırdı.

11 Kasım:

- Afrika Futbol Konfederasyonu, 2015 Afrika Uluslar Kupası'nın evsahipliğini Fas'tan aldı ve ülkenin milli takımını da turnuvadan diskalifiye etti. Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan CAF İcra Kurulu, 17 Ocak-8 Şubat 2015 tarihlerinde yapılması planlanan 30. Afrika Uluslar Kupası'nın evsahipliğinin, özellikle Batı Afrika ülkelerinde görülen Ebola salgını nedeniyle organizasyonun ertelenmesini talep eden Fas'tan alındığını açıkladı.

- Uluslararası Kayak Federasyonu, Tayland adına yarışan Britanya vatandaşı keman virtüözü kayakçı Vanessa-Mae Vanakorn'u, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na katılmak için şike yaptığı gerekçesiyle müsabakalardan 4 yıl men etti.

12 Kasım:

- Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 2015 yılında FIFA listesinde yer alacak hakemleri açıkladı. Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım'ın yer almadığı listeye, Tolga Özkalfa ve Ali Palabıyık dahil oldu. FIFA yardımcı hakemlerde ise Volkan Narinç'in yerine Ceyhun Sesigüzel listeye alındı.

- A Bayan Milli Voleybol Takımı'nın 2015 CEV Avrupa Şampiyonası'ndaki rakipleri belli oldu. Filenin Sultanları, evsahibi Belçika'nın yanı sıra Macaristan ve Azerbaycan-Slovakya eşleşmesinin galibinin de yer aldığı B Grubu'nda mücadele edecek.

14 Kasım:

-  Uluslararası Amatör Boks Birliği Olağan Kongresi'nde başkanlığa, 2006'dan bu yana görevde bulunan Tayvanlı Dr. Wu Ching-Kuo yeniden seçildi. 

16 Kasım:

- A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu'ndaki 4. maçında Kazakistan'ı 3-1 yenerek ilk galibiyetini aldı.

Maça, A Milli Futbol Takımı kalecisi Volkan Demirel'in sahayı terk etmesi damga vurdu. Demirel, maç öncesi ısındığı sırada tribünden kendisine yönelik protestolar nedeniyle sahayı terk etti. Milli kaleci, ikinci yarının başında takım arkadaşı Emre Belözoğlu ile Türk Telekom Arena'ya döndü. Volkan, Emre ve Fenerbahçe Futbol Takımı İdari Menajeri Hasan Çetinkaya ile stattan ayrıldığı sırada yanlarında bulunan güvenlik elemanlarıyla görüntü almaya çalışan basın mensupları arasında itişmeler yaşandı. Güvenlik elemanlarının bazılarının sert tavırlarına gazeteciler tepki gösterince arbede çıktı. Güvenlik elemanları, yaşanan arbede sonrasında basın mensuplarına saldırdı. 

18 Kasım:

- Fransa'nın 10 Haziran-10 Temmuz 2016 tarihlerinde evsahipliği yapacağı Avrupa Futbol Şampiyonası'nın maskotu belli oldu. Maskot olarak, Super Victor isimli, 16 numaralı Fransa Milli Takımı formasını giyen kırmızı pelerinli erkek çocuğu tercih edildi.

19 Kasım:

- Eski Gençlik ve Spor Genel Müdürlerinden 74 yaşındaki Tevfik Sarpkaya vefat etti.

22 Kasım:

- Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği 43. Genel Kurulu'nda Erzurum'un, 2019 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'ne evsahipliği yapacağı açıklandı.

- Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında oynanan THY Avrupa Ligi basketbol maçı öncesi çıkan olayda, kalbinden bıçaklanan Sırbistan uyruklu taraftar Marko İvkoviç hayatını kaybetti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, İvkoviç için Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'e başsağlığı diledi. Galatasaray Kulübü'nden yapılan açıklamada, İvkoviç'in ölümünden duyulan derin üzüntü belirtilerek, "Adli bir vaka olan bu olayın Galatasaray Kulübü ve taraftarlarıyla bir ilgisi olmadığı kanaatindeyiz" denildi.

Sırp taraftarın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'ndaki işlemlerinin ardından Atatürk Havalimanı'na getirildi. İvkoviç'in cenazesi buradan THY uçağıyla Sırbistan'a gönderildi. 

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Marko İvkoviç'in öldürülmesiyle ilgili "Türkiye'den aldıkları cevaplardan memnun olduklarını ve faillerin adalet karşısına çıkarılmasını beklediklerini" söyledi.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucu gözaltına alınan 7 kişi Bakırköy Adliyesi'ne gönderildi. Adliyeye gönderilen 7 şüpheliden biri tutuklandı, 6'sı serbest bırakıldı. 

23 Kasım:

- Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 2014 sezonunun 19. ve son yarışı Abu Dabi Grand Prix'sini kazanan Mercedes takımının Büyük Britanyalı sürücüsü Lewis Hamilton, kariyerinin ikinci şampiyonluğunu elde etti.

26 Kasım:

- Fenerbahçe'nin ve Türk futbolunun efsane isimlerinden "Küçük Fikret" lakaplı Fikret Kırcan, 95 yaşında hayatını kaybetti.

- UEFA Şampiyonlar Ligi'nde deplasmanda Belçika takımı Anderlecht'e 2-0 mağlup olan Galatasaray, grupta bir maçı kalmasına rağmen Avrupa kupalarına veda etti.

27 Kasım:

- FIFA kasım ayı dünya sıralaması açıklandı. Almanya zirvedeki yerini korurken, Türkiye, 2 basamak gerileyerek 48. sıraya düştü.

- UEFA Avrupa Ligi'nde deplasmanda Asteras ile 2-2 berabere kalan Beşiktaş, grupta bir maçı kalmasına rağmen 2. tura yükselmeyi garantiledi.

29 Kasım:

- A Milli Kadın Basketbol Takımı, 2015 Avrupa Şampiyonası finallerinde B Grubu'nda Belarus, Polonya, İtalya ve Yunanistan ile eşleşti.

Aralık

Yılın son ayının 3 haftasında "12 Dev Adam"ın 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndaki rakipleri belirlendi. A Milliler, B Grubu’nda Almanya, İspanya, Sırbistan, İtalya ve İzlanda ile eşleşti.

Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen 2014 FIFA Kulüpler Dünya Kupası finalinde İspanya temsilcisi Real Madrid, Arjantin'in San Lorenzo takımını 2-0 yenerek şampiyon oldu. Kupada üçüncülüğü ise Cruz Azul'ü penaltılarla 4-2 yenen Auckland City elde etti.

Beşiktaş ve Trabzonspor'un UEFA Avrupa Ligi ikinci turdaki rakipleri de bu ay belirlendi. Gruptan çıkmayı başarıp tur atlayan iki Türk temsilcisinden Beşiktaş'ın rakibi İngiliz ekibi Liverpool olurken, Trabzonspor da İtalyan takımı Napoli ile rakip oldu.

Türk voleybolunun duayen isimlerinden, eski milli oyuncu ve antrenör Cengiz Göllü'nün 76 yaşında hayata veda etmesi, sevenlerini ve voleybol camiasını yasa boğdu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Monaco’daki toplantısında, 2020 Tokyo Olimpiyatları'ndan başlamak üzere oyunlarda temsil edilecek spor branşlarının sayısının 28 olmasını öngören kuralın kaldırılmasıyla İngiltere'de oynanan bir futbol maçı esnasında konfeti yapmak için Kur'an-ı Kerim yırtan Julie Phillips isimli Middlesbrough taraftarına, 3 yıl statlara giriş yasağı getirilmesi, bu ayın en çok konuşulan diğer olaylarından ikisi olarak akıllarda yer etti.

2014 yılının aralık ayının ilk 3 haftasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle: 

4 Aralık:

- Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), 2015 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 21 yarış düzenleneceğini açıkladı.

- UEFA, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Rusya'ya bağlanma anlaşması imzalayan Kırım yönetimine bağlı SKChF Sevastopol, Zhemchuzhina Yalta ve Tavria Simferopol takımlarının, yeni yıldan itibaren Rusya Futbol Birliği tarafından düzenlenen karşılaşmalarda yer almasını yasakladı.

8 Aralık:

- 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası finallerinin kura çekimi yapıldı. A Milli Erkek Basketbol Takımı, B Grubu’nda Almanya, İspanya, Sırbistan, İtalya ve İzlanda ile eşleşti.

- Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Monaco’da düzenlenen toplantısında, 2020 Tokyo Olimpiyatları'ndan başlamak üzere oyunlarda temsil edilecek spor branşlarının sayısının 28 olmasını öngören kural kaldırıldı.

11 Aralık:

- UEFA Avrupa Ligi C Grubu'nun 6. ve son maçında Beşiktaş, İngiltere'nin Tottenham takımını 1-0 yenerek grubu lider tamamladı ve ikinci tura yükseldi.

- Trabzonspor ise UEFA Avrupa Ligi L Grubu son maçında 2-0 mağlup olduğu Legia Varşova'nın ardından grup 2'ncisi olarak ikinci tura çıktı.

15 Aralık:

- UEFA Avrupa Ligi'nde ikinci tur maçlarının kurası çekildi.  Beşiktaş İngiltere'nin Liverpool, Trabzonspor ise İtalya'nın Napoli takımıyla eşleşti.

- UEFA, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un birbirleri hakkında yaptıkları şikayet başvurularını reddetti. UEFA, 2014-2015 sezonu UEFA müsabakalarına katılım için gerekli olan formları uygun bir şekilde doldurmadığı için Trabzonspor Kulübü'ne 10 bin avro para cezası verdi. 

16 Aralık:

- Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) Philadelphia 76ers'a transfer olan milli basketbolcu Furkan Aldemir, ilk maçına Boston Celtics karşısında çıktı.

- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu'nda (MHK), Zekeriya Alp'in istifasının ardından yeni başkan Yusuf Namoğlu oldu.

18 Aralık:

-  İngiltere'de oynanan bir futbol maçı esnasında konfeti yapmak için Kur'an-ı Kerim yırtan Julie Phillips isimli Middlesbrough taraftarına, 3 yıl statlara giriş yasağı getirildi.

19 Aralık:

- TFF MHK, Yusuf Namoğlu başkanlığında gerçekleştirdiği ilk toplantısında görev bölümü yaptı.

TFF'den yapılan açıklamaya göre, kurul üyelerinden Metin Tokat başkanvekili olurken, hakem atama sorumluları Yusuf Namoğlu, Metin Tokat (İlhami Kaplan), gözlemci atama sorumlusu Bedri Dölkeleş, mentör sorumluları Erol Ersoy ve Alican Lakot, BAL sorumlusu İbrahim Aksoy ile futsal-plaj ve kadın hakemler sorumlusu İlhami Kaplan olarak belirlendi. Hakem ve gözlemci eğitim organizasyonu da Başkan Namoğlu'na bağlandı.

20 Aralık:

- Danıştay üyeliğine seçilen Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Osman Tural, görevi bıraktığını açıkladı.

- Türk voleybolunun duayen isimlerinden, eski milli oyuncu ve antrenör Cengiz Göllü 76 yaşında vefat etti.

- Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen 2014 FIFA Kulüpler Dünya Kupası finalinde İspanya temsilcisi Real Madrid, Arjantin'in San Lorenzo takımını 2-0 yenerek şampiyon oldu. Kupada üçüncülüğü, Cruz Azul'ü penaltılarla 4-2 yenen Auckland City elde etti.

- Galatasaray Kadın Judo Takımı, Avrupa Kulüpler Şampiyonası "Golden League" finalinde, İtalya'nın Fiamme Gialle takımını yenerek şampiyon oldu. 

Muhabir: Ülkü Parlakyıldız Karakuş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın