Spor, spor gündemi, Basketbol, arşiv

"Potanın Perileri" yenilgisiz lider

Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası B Grubu'nda çeyrek finali daha önce garantileyen Türkiye, Mozambik'i 64-54 yendi.

30.09.2014 - Güncelleme : 30.09.2014
"Potanın Perileri" yenilgisiz lider

ANKARA 

Karşılaşmaya iyi başlayan taraf Türkiye oldu. Pota altından Sanders ve Bahar Çağlar, dış atışlardan da Işıl Alben ile sayılar bulan milliler, 3. dakikaya 7-3 önde girdi. Begüm Dalgalar ile 3 sayı çizgisinin gerisinden art arda başarılı atışlar yapan Türkiye, 6. dakika içinde farkı 8 sayıya (5-13) çıkardı. Mozambik, Dongue ve Ngulela'nın basketleriyle 7-0'lık seri yakalayarak, 8. dakika içinde farkı 1 sayıya (12-13) indirdi. Tuğ Palazoğlu'nun 3 sayılık basketiyle rahatlayan Türkiye, Esmeral Tunçluer'in turnikeden bulduğu sayılarla da ilk çeyreği 18-12 önde bitirdi. 

İkinci periyodun ilk dakikalarında Muianga ve Ngulela ile sayılar bulan rakibine Cansu Köksal-Tuğçe Canıtez ikilisiyle karşılık veren "Potanın Perileri", Nevriye Yılmaz'ın basketiyle 15. dakika içinde farkı 13 sayıya kadar çıkardı: 16-29. Oyunun kontrolünü elinde tutan Türkiye, Şaziye İvegin'in üst üste basketleriyle 18. dakikaya 34-19 önde girdi ve soyunma odasına 36-23 üstün gitti. 

Üçüncü çeyreğe Mozambik, Dongue'nin, Türkiye ise Şaziye İvegin'in basketleriyle girdi. Tam saha baskı yapan rakibi karşısında üst üste hücumlardan boş dönen Türkiye, pota altında da Gimo'yu durdurmakta zorlanınca, Mozambik, 24. dakika içinde farkı 9 sayıya indirdi: 30-39. Şaziye İvegin'in dış atışlarda yakaladığı yüksek yüzde ile farkın daha da kapanmasına izin vermeyen milliler, 27. dakikayı 44-35 önde geçti. Tuğçe Canıtez ve Cansu Köksal ile hızlı hücumları sayıya çeviren Türkiye, Bahar Çağlar'ın da skora katkı yapmasıyla periyot sonunda 17 sayılık (38-55) farka ulaştı. 

Son periyodun ilk 3 dakikasında takımlar hücumda sıkıntı yaşarken, Türkiye 1, Mozambik ise 2 sayı üretebildi. Dış atışlarda Ngulela, pota altında da Dongue ile skor bulan Mozambik, 38. dakikada farkı 9 sayıya indirdi: 52-61. Tilbe Şenyürek ve Begüm Dalgalar ile sayılar üreten milliler, farkı yeniden çift hanelere taşıdı ve karşılaşmadan 64-54 galip ayrıldı. 

Türkiye, bu sonuçla B grubunu yenilgisiz lider tamamladı. Mozambik ise grupta son sırada yer aldı.

Yorgun oyuncuları dinlendirdik

A Milli Kadın Basketbol Takımı'nda, başantrenör Ceyhun Yıldızoğlu, 64-54 kazandıkları Mozambik maçında farklı şeyler denediklerini ve yorgun oyuncularını dinlendirdiklerini söyledi. 

Yıldızoğlu, maçın ardından düzenlediği basın toplantısında, Birsel'i, sakatlığı nedeniyle riske etmek istemedikleri için oynatmadıklarını belirterek, "Az süre verdiğimiz bazı arkadaşlara oynama şansı verdik. Hem begüm hem Cansu önemli katkı verdi. İkinci yarıda tempomuzu yükseltmek istedik. Skor olarak başarılı olamadık belki ama pozisyon anlamında çok faydalı bir maç oldu" dedi.

Herhangi bir sıkıntıları olmadan çeyrek finale gideceklerini vurgulayan Yıldızoğlu, "Faydalı bir maç geçti diye düşünüyorum. Ankaralı basketbolseverler, özellikle ilk iki maçta kötü oynadığımız anlarda bizi hiç yalnız bırakmadılar ve bizi çeyrek finale uğurladılar. Hepsine teşekkür ediyor ve oyuncularımı tebrik ediyorum" diye konuştu.

Milli oyuncu Begüm Dalgalar ise Mozambik karşısında daha hızlı bir oyun sergilediklerini vurgulayarak, "Daha geniş bir kadroyla oynadık ve bu bizi daha diri tuttu. Gruptan birinci olarak çıktığımız için mutluyuz. Ankaralı basketbolseverlere teşekkür ederiz" ifadesini kullandı.

Bakan Kılıç'tan tebrik

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, A Milli Kadın Basketbol Takımı'nı tebrik etti.

Bakan Kılıç, maçın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Milli Takımın, Fransa ve Kanada maçlarından sonra Mozambik karşısında da iyi bir performans sergilediğini belirterek, "Umuyorum İstanbul'da çeyrek finalden sonra başarılı bir şekilde devam ederler. Turnuvanın finalinde de İstanbul'da dünya şampiyonluğunu yakalarız diye ümit ediyoruz" dedi.

"Ankara'yı tebrik ediyorum, güzel bir ev sahipliği yaptı" diyen Bakan Kılıç, "Seyirci açısından yoğun bir katılım oldu, darısı İstanbul'un başına. Umuyorum orada da katılım yoğun olur. Türkiye, bu şampiyonayı güzel bir ev sahipliğiyle tamamlar. Bizim için en büyük başarı, en büyük hedeftir. Adım adım gidelim inşallah" ifadesini kullandı.

Kılıç, maçın ardından Milli Takımın soyunma odasına giderek, teknik ekibi ve oyuncuları kutladı.

Takımlar belli oldu

Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nda grup maçlarının tamamlanmasıyla doğrudan çeyrek finale yükselen 4 takım ile çeyrek final için eleme maçları oynayacak takımlar da belli oldu. 

Daha önce çeyrek final oynamayı garantileyen B Grubu'nun birincisi Türkiye ve D Grubu'nun birincisi ABD'nin ardından, A Grubu'nu birinci sırada tamamlayan İspanya ve C Grubu'nda ilk sırayı alan Avustralya da adını çeyrek finale yazdırdı.  

A Milli Kadın Basketbol Takımı, Sırbistan-Küba eleme mücadelesinin galibiyle çeyrek finalde karşılaşacak. 

Gruplarda ikinci ve üçüncü olan takımlar, çeyrek finale yükselebilmek için play-off maçlarında karşı karşıya gelecek. Yarınki Çek Cumhuriyeti-Kanada, Fransa-Brezilya, Belarus-Çin ve Sırbistan-Küba maçları çeyrek finale çıkacak diğer 4 takımı belirleyecek. 

Şampiyonada 3 Ekim Cuma günü İstanbul'da yapılacak çeyrek final mücadelelerinde ise eşleşmeler şöyle oluştu:

İspanya-(Belarus-Çin maçının galibi)

Türkiye-(Sırbistan-Küba maçının galibi)

Avustralya-(Çek Cumhuriyeti-Kanada maçının galibi)

ABD-(Fransa-Brezilya maçının galibi)

Muhabir: Ö.Buğra Ersavaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın