Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,214.16
ETH/USDT
3,570.00
BTC/USDT
71,079.00
BIST 100
9,079.97
Spor, spor gündemi, Basketbol

Turgay Demirel FIBA Avrupa Başkanı

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Demirel, Almanya'nın Münih kentindeki genel kurulda, FIBA Avrupa'nın yeni başkanı oldu

17.05.2014 - Güncelleme : 17.05.2014
Turgay Demirel FIBA Avrupa Başkanı

MÜNİH

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Avrupa'nın yeni başkanı oldu. 

Almanya'nın Münih kentindeki Marriott Otel'de gerçekleştirilen iki günlük FIBA Avrupa Genel Kurulu sona erdi. Basına kapalı düzenlenen genel kurulda FIBA Avrupa başkanlığı için Turgay Demirel'in yanı sıra Makedonya Basketbol Federasyonu Başkanı Daniel Dimevski de yarıştı.

FIBA Avrupa'ya üye ülkelerin basketbol federasyonları ve yetkililerinden oluşan delegelerin 40'ının oyunu alan Demirel, FIBA Avrupa başkanlığına seçildi. Diğer aday Daniel Dimevski ise 8 oyda kaldı. 2 oy da geçersiz sayıldı.

FIBA Avrupa başkanlığına 2010 yılında da aday olan, ancak kazanamayan Demirel, 2018 yılına kadar Avrupa basketbolunu yönetecek. Demirel, bu göreve getirilen ilk Türk başkan oldu.

Basın mensupları, oylama sonuçlarını, salonun dışındaki bir ekrandan takip etti.

Turgay Demirel kimdir?

1957 yılında İstanbul’da doğan Demirel, İstanbul Alman Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Bilimleri Bölümü’nden mezunu oldu. 1975 yılından 1988’e kadar Yenişehir İstanbul Bankası ve Galatasaray’da basketbol oynayan Demirel, Türk Milli Takımı’nda 41 kez forma giydi. Demirel, 1988 yılında iki kez Türkiye şampiyonluğu yaşadıktan sonra Galatasaray Erkek Basketbol Takımı kaptanıyken basketbolu bıraktı.

Demirel, 1992 yılında TBF’nin seçimle göreve gelen ilk başkanı oldu.

"Avrupa basketbolunu daha da ileriye taşıyacağız"

Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni görevinde, TBF başkanlığı ve Avrupa basketbolundan elde ettiği tecrübelerle Avrupa basketbolunu güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Demirel, "Birlikte takım oyunuyla Avrupa basketbolunu daha da güçlendireceğimizi, dünya basketbolu içerisinde Avrupa'nın gücünü zaten biliyoruz ama bunun daha da sağlamlaştıracak ve ilerletecek çalışmalar yapacağımızı söyleyebilirim" diye konuştu.

Türk basketbolunun yükselmesi ve federasyonun güçlenmesi için yaptıkları çalışmaların, Avrupa basketbolunun başkanı seçilmesiyle anlam bulduğunu ifade eden Demirel,  Avrupa basketbolunun ilerlemesi ve 51 ülkenin basketbolunun gelişmesi için çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

Başkanlığı 40'a 8 oyla kazanmasıyla ilgili de Demirel, şunları kaydetti:

"Bu hafta burada gerçekten birkaç gündür çalışıyorduk, ancak neticenin 40'a 8 gibi büyük bir oy farkıyla bitmesi de beni mutlu etti. Bu kadar fark beklemiyordum ama 12 oy fark çıkabileceğini düşünüyordum. Ben destek olan herkese teşekkür ediyorum. Tabii daha önemli bir teşekkürüm, TBF’de çalışma arkadaşlarıma, Türk basketboluna destek veren tüm kulüplerimiz, sponsorlarımız, yöneticilerimize. 

TBF'ye katkı veren herkes bu benim bugün elde ettiğim başarıda pay sahibidir onlara da müteşekkirim. Aynı şekilde, benim bu görevde bulunduğum andan itibaren bize destek olan Spor Genel Müdürlüğümüz başta olmak üzere, Spor Bakanlarımız ve tabii ki çok istikrarlı şekilde ülkemizde sporun gelişmesi için destek olan Hükümetimiz ve Sayın Başbakanımız, onlar da benden desteklerini hiçbir zaman esirgemediler. Onlara da teşekkür ediyorum."

Soma'daki maden faciası

Demirel, Türkiye'de Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili duygularını da dile getirdi. Soma'da yaşanan olayların herkesi derinden üzdüğünü vurgulayan Demirel, çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesinin kendilerinin de moralini bozduğunu ifade etti.

Elde ettikleri bu başarının, Türkiye'ye moral olmasını umduğunu aktaran Demirel, "Tüm Somalı vatandaşlarımıza çok büyük geçmiş olsun diliyorum. Yakınlarını kaybeden herkese Allah'tan sabır diliyorum. Belki Avrupa platformunda elde ettiğimiz bugünkü başarı küçük de olsa ülkemize bir moral olur. Ben de bir tek bununla avunabiliyorum şu an açıkcası" diye konuştu.

Bakan Kılıç, Turgay Demirel’i tebrik etti

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Avrupa başkanlığına seçilen Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel’i tebrik etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kılıç, Almanya’nın Münih kentinde gerçekleşen FIBA Avrupa Genel Kurulu’nda başkan seçilen ilk Türk unvanını elde eden TBF Başkanı Demirel'i telefonla arayarak kutladı.

Avrupa basketbolunun en önemli kurumunun başkanlığına, Türkiye’den birinin seçilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Kılıç, Demirel’e, "Türk sporu ve basketbolu için önemli bir gün yaşıyoruz. Türk basketbolunda gösterdiğiniz başarıları FIBA Avrupa başkanlığında da göstereceğinizden kuşkumuz yok. İnanıyorum ki yeni göreviniz, ülkemiz sporuna ve basketboluna ciddi katkılar sağlayacaktır. Yeni görevinizde başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Demirel de Kılıç’a teşekkürlerini iletti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın